Η (ακρο)δεξιά πολυκατοικία της πόλης καλεί τη δημοτική αρχή να παρανομήσει

Σε άλλες περιπτώσεις ο τοπικός τύπος και το διαδίκτυο θα είχαν γεμίσει με κείμενα που θα καλούσαν το Δήμο, την αστυνομία, τους εισαγγελείς, τα ΜΑΤ να επέμβουν. Το έχουμε δει όταν έκαναν κατάληψη οι εργαζόμενοι του Δήμου, ή άλλες συλλογικότητες, ακόμα και σε κινητοποιήσεις εργαζομένων άλλων επιχειρήσεων. Τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της δεξιάς πολυκατοικίας, οι γνωστοί συντηρητικοί δημοσιογράφοι της πόλης, οι αρθρογράφοι που ομνύουν στη νομιμότητα συνήθως επαναλαμβάνουν μονότονα το γνωστό: «καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται».

Όταν όμως αυτή η βία έχει χρώμα (και χρήμα) τότε κάνουν ότι δεν βλέπουν.

  • Αλήθεια, γιατί δεν έχει βγει κανένας τοπικός παράγοντας του δεξιού ή ακροδεξιού χώρου να… αγανακτήσει για την καραμπινάτη παρανομία της παρεμπόδισης λειτουργιών του Δήμου, που μάλιστα είναι και άκρως απαραίτητες για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των πολιτών;
  • Γιατί δεν ενοχλείται κανείς από την κατάληψη δημόσιου χώρου από τους οπαδούς μιας ομάδας;
  • Γιατί δεν ενοχλείται κανείς από τις απειλές σε εργαζόμενους και αιρετούς;
  • Πώς αισθάνονται όταν σε επίσημες ανακοινώσεις διαβάζουν ότι ο Δήμος «εγκληματεί», όσοι έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης παλαιότερων δημοτικών αρχών που λειτουργούσε στο ίδιο μέρος τις ίδιες εγκαταστάσεις;

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η συντηρητική παράταξη αδυνατεί να διατυπώσει μια κουβέντα που να θίγει το οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον. Η βία είναι καταδικαστέα μόνο αν ασκείται από κινητοποιήσεις εργαζομένων, από συλλογικές διεκδικήσεις, από διαμαρτυρίες πολιτών. Όταν ασκείται από ιδιωτικά συμφέροντα, ή για λογαριασμό τους, όπως συνέβη την περασμένη Παρασκευή, τότε σφυρίζουν αδιάφορα…

Κι ο λόγος είναι ότι νοιώθει συνένοχη. Όχι μόνο επειδή δεν άρθρωσε κουβέντα για την αφαίρεση τμήματος του άλσους, όχι μόνο γιατί ψήφισε με τα δυο χέρια ένα σχέδιο χωρίς να εξετάσει κανένα τεχνικό ή νομικό όρο, αλλά και γιατί αισθάνεται ιδεολογική συγγένεια με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Γι αυτό και η μόνιμη επωδός των «προτάσεών» τους είναι να τα… βρει ο Δήμος με τον μεγαλοπαράγοντα που χτίζει το γήπεδο.

Αλήθεια τι ακριβώς να βρει; Ζητάει κάτι η πλευρά του γηπέδου που δεν δίνει ο Δήμος; Από όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αίτημα (όλα τα έχουν ικανοποιήσει άλλες αρχές). Μήπως γνωρίζουν κάτι άλλο;

Γ. Τομπούλογλου: «Καλά να πάθετε»

Ας έρθουμε όμως στην τωρινή κρίση και τη θέση που παίρνουν.

Σε περιπτώσεις άλλων καταλήψεων οι εικόνες με τα πανό που χαλάνε την αισθητική θα γέμιζαν πρωτοσέλιδα. Τώρα είδατε κάποιον από τους τοπικούς δραστήριους παράγοντες της συντηρητικής παράταξης να έχει αναρτήσει μια έστω εικόνα; Γιατί; Δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη νότια πύλη του άλσους; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού του Δήμου έχουν… εξορισθεί από το χώρο τους; Είπαμε, η βία συγκεκριμένου χρώματος είναι… ανεκτή βία.

Δεν αρκούνται όμως εκεί. Έχουν και προτάσεις. Να βρεθεί για τις εγκαταστάσεις του Δήμου προσωρινή λύση. Που προσωρινή λύση, σημαίνει ΠΑΡΑΝΟΜΗ λύση, αφού ως γνωστό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα (και σε όλη την Αττική σχεδόν) δεν υπάρχουν χώροι που να είναι χαρακτηρισμένοι και αδειοδοτημένοι για να κάνουν διαχείριση απορριμμάτων. Δηλαδή προτείνουν (οι… πονηροί πολιτευτές) να φύγουν οι υπηρεσίες του Δήμου από το χώρο που βρίσκονται εδώ και τρεις δεκαετίες και από εγκαταστάσεις που έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες και να πάνε πάλι σε αυθαίρετες και παράνομες λύσεις, που θα είναι δίπλα στα σπίτια των κατοίκων. Αποσκοπώντας ίσως στην αντιπαράθεση που θα γεννηθεί -και δικαίως- με κατοίκους και δημότες.

Τη θέση αυτή εξέφρασε πριν λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γ. Τομπούλογλου, υποδεικνύοντας την οδό Σοφούλη και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Τέτοιες λύσεις προκρίνουν κι άλλοι παράγοντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νομίζοντας ότι έτσι θα φανούν πιο αποτελεσματικοί από τη Δημοτική Αρχή, αφού προτείνουν λύσεις.

Μα η λύση έχει δοθεί. Έχει αποφασισθεί μάλιστα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι η δρομολογημένη ήδη λύση της νόμιμης και μόνιμης μετεγκατάστασης σε άλλο χώρο και μάλιστα χωρίς να κληθεί να πληρώσει ούτε ευρώ ο δημότης. Και έχει βρεθεί κι η προσωρινή λύση: να παραμείνουν για τουλάχιστον ένα χρόνο εκεί που βρίσκονται σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου.

Γιατί κωλύονται να υποστηρίξουν αυτή τη λύση; Ποιον εξυπηρετούν με το να σιγοντάρουν την απαίτηση της Δικέφαλος ΑΕ για άμεση απομάκρυνση και κατεδάφιση των εγκαταστάσεων του Δήμου; Ποιον εμποδίζουν και σε τι οι υπηρεσίες που υπάρχουν εκεί; Ξέρουν κάτι περισσότερο; Έχουν αναλάβει κάποια δέσμευση;

Ας απαντήσουν και ας μην υπεκφεύγουν με επιχειρήματα του στυλ «φταίει η δημοτική αρχή». Ο Γ. Τομπούλογλου που ξαφνικά ανακάλυψε ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων έχει να πει κάτι περισσότερο από το «καλά να πάθετε;»

Η ταύτιση της τοπικής (ακρο)δεξιάς με την εκτροπή που συμβαίνει στην πόλη εδώ και καιρό και κορυφώνεται για άλλη μια φορά ενάντια στα συμφερόντα των δημοτών, ξεπερνά ακόμα και την τρέχουσα πολιτική πρακτική της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Αφού όπως θύμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, το 2014, όταν υπήρξε ανάλογη εμπλοκή κι απειλήθηκε το αμαξοστάσιο του δικού τους δήμου, ο τότε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά παρέμβηκε με κριτήριο τη δημόσια υγεία.

Πολλές οι αγκυλώσεις και τα βαρίδια των τοπικών συντηρητικών παραγόντων.

Γιώργος Κατερίνης

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *