ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οριστική λύση στη μετεγκατάσταση της καθαριότητας με 10,5 εκατ. ευρώ

Προς την οριστική και νόμιμη λύση στο θέμα των εγκαταστάσεων καθαριότητας της πόλης οδεύει ο Δήμος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος στη σημερινή (16/5) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το σημαντικότερο ζήτημα της υπόθεσης αυτής, που δεν είναι άλλο από το χρηματοδοτικό, λύνεται με την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο και εντάσσει την εξολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Την δέσμευση αυτή ανέλαβε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης (στη φωτογραφία) σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής το δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγγραφούν στους ανάλογους κωδικούς κονδύλια συνολικού ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που καλύπτει το σύνολο σχεδόν του κόστους αγοράς οικοπέδου, διαμόρφωσης του χώρου, μετεγκτάστασης και δημιουργίας όλων των απαραίτητων υποδομών.

Η σταθερή και ανυποχώρητη στάση του Δήμου για μια μόνιμη λύση ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη και η διεκδίκηση προς κάθε κατεύθυνση λύσεων που να εξυπηρετούν την πόλη και να μην επιβαρύνουν τον πολίτη, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Ήδη σήμερα με δελτίο τύπου ο Δήμος γνωστοποίησε την έγκριση που έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις χρήσεις γης του συγκεκριμένου χώρου που έχει επιλέξει. Δεν ήταν μια καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού όπως προκύπτει η αλληλογραφία των υπηρεσιών του Δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ξεκινήσει από τις 15/12/2015 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας πέρασε από… χίλια κύματα μέχρι να επιτευχθεί η οριστική έγκριση. Να αναφέρουμε μόνο, ότι έχουν προηγηθεί δυο αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις της ίδιας υπηρεσίας (της Υπηρεσίας Δόμησης) και απαιτήθηκε η θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να εκδοθεί η τελική θετική απόφαση που έχει ημερομηνία 15 Μαΐου 2018.

Το γεγονός της χωροθέτησης αμαξοστασίου, Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Μεγάλου Πράσινου Σημείου αναγάγει το Δήμο μας σε έναν από τους ελάχιστους που θα διαθέτουν πλέον νόμιμες εγκαταστάσεις.

Να συμπληρώσουμε ότι στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού νέων μηχανημάτων που αναβαθμίζουν το στόλο των οχημάτων του Δήμου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η αγορά ενός απορριμματοφόρου, ενός αρθρωτού σαρώθρου, ενός σαρώθρου πεζού χειριστή, ενός μικρού γερανοφόρου, ενός πλυνητρίου κάδων.

Η ιστορία

Αν και με αλεπάλληλες ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες κατηγορείται ο Δήμος για καθυστέρηση στις διαδικασίες μετεγκατάστασης οφείλουμε να αναφέρουμε ορισμένες από τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την τωρινή δημοτική αρχή.

  • Η πρώτη απόφαση για απόκτηση ακινήτου για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών καθαριότητας ελήφθη το 2016 (απόφαση 218, 18/10/2016).
  • Με την απόφαση 2019 του 2016 εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ και υποβλήθηκε πλήρης φάκελος και προμελέτη για τη δημιουργία μεγάλου πράσινου σημείου, σταθμού μεταφόρτωσης και χώρου στάθμευσης.
  • Το θέμα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών καθαριότητας τέθηκε στα 12 αιτήματα που κατέθεσε ο Δήμος στην κυβέρνηση στις αρχές του 2017 (υπόμνημα στον υπουργό Γ. Σταθάκη).
  • Τέλος, ακολούθησε η ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 2017, όπου και πάλι τέθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης μεταξύ των τεσσάρων συνολικά θεμάτων που περιελάμβανε.

«Δεν φοβόμαστε»

Η πολύχρονη και συνεχής απασχόληση των σχετικών υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των πολιτικών του οργάνων με το θέμα της μετεγκατάστασης της καθαριότητας από το χώρο που βρίσκεται επί δεκαετίες και έχει κριθεί παράνομος είναι και το… ατού της δημοτικής αρχής σε αυτή την τεχνητή κρίση που δημιουργούν οι εμπρηστικές ανακοινώσεις και τα εξώδικα των υπευθύνων του έργου του γηπέδου. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κάθε πρόκληση απαντούν «δεν φοβόμαστε».

Οι επικεφαλής του έργου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θέμα της μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων έχει δρομολογηθεί από καιρό και η όποια έκβασή του εξαρτάται από τη στάση κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων. Η επιμονή σε «πολεμικές» ανακοινώσεις και οι απειλές για δικαστικές και άλλες εμπλοκές μόνο λύση δεν θα φέρουν στο ζήτημα, αντίθετα μπορεί να βάλουν σε περιπέτειες την πόλη και τις απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζονται οι πολίτες της.

Ελπίζουμε να μην επιθυμούν αυτό…

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *