Ρεπορτάζ της ΕφΣυν για το εξώδικο της Δικέφαλος

Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, που υπογράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας και αφορά το εξώδικο που απέστειλε η Δικέφαλος ΑΕ στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας:

Μια ιδιωτικών συμφερόντων εγκατάσταση, πριν καν ανεγερθεί, απειλεί να εκτοπίσει και να αφήσει… άστεγη μια δημοτική υποδομή κρίσιμη για την καθημερινότητα κάθε πόλης! Ετσι συνοψίζονται οι εξελίξεις στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα μετά το εξώδικο της συμφερόντων Μελισσανίδη «Δικέφαλος ΑΕ» και της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, με το οποίο ζητείται από την τοπική δημοτική αρχή, υπό την απειλή προσφυγών σε εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, να απομακρύνει το αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα και γειτονεύει με το υπό ανέγερση γήπεδο που θα στεγάσει την ποδοσφαιρική ομάδα.

12 διεκδικήσεις

Το θέμα έχει παρελθόν, αλλά επανέρχεται σήμερα στην επιφάνεια, με τον δήμο λίγο-πολύ να καλείται να… απολογηθεί για κάτι που δεν ευθύνεται. Η μεταφορά του αμαξοστασίου περιλαμβανόταν από το 2010 στο πρόγραμμα της παράταξης που σήμερα διοικεί τον δήμο, η οποία ως δημοτική αρχή «έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά του», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οχι μόνο έχει αναζητηθεί νόμιμος χώρος -σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται χώρος παλιού εργοστασίου στο ύψος της Εθνικής Οδού- αλλά και έχει κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 ολοκληρωμένος φάκελος για να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ η μεταφορά, τονίζει η δημοτική αρχή, η οποία επιδιώκει το κόστος της μεταφοράς να μην επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τους δημότες.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο δήμος της πόλης έχει συμπεριλάβει τη μεταφορά του αμαξοστασίου στις 12 διεκδικήσεις του από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το γήπεδο. «Αν λοιπόν μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το θέμα αυτό, δεν είναι ευθύνη ούτε του δήμου ούτε των δημοτών», σχολιάζει η δημοτική αρχή, δηλώνοντας «προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι την οριστική επίλυση από την κυβέρνηση του ζητήματος της μεταφοράς του αμαξοστασίου, η καθαριότητα της πόλης μας δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση και να υποβαθμιστεί για κανέναν λόγο».

Απόφαση του ΣτΕ

Η εξέλιξη που επικαλούνται οι αποστολείς του εξωδίκου ζητώντας την απομάκρυνση του αμαξοστασίου είναι η απόφαση του ΣτΕ του 2015 που έκρινε αμετάκλητα «αυθαίρετη και κατεδαφιστέα» τη δημοτική υποδομή. Το αμαξοστάσιο βρίσκεται στο ίδιο σημείο από τη δεκαετία του ’80, όταν ο τότε ιστορικός δήμαρχος Σάββας Σταματιάδης το τοποθέτησε δίπλα στο γήπεδο, προκειμένου να βάλει «μπλόκο» στις επεκτατικές ορέξεις της ΠΑΕ ΑΕΚ, οριοθετώντας τον χώρο του δήμου.

Σήμερα, όμως, τα απορριμματοφόρα και ο σταθμός μεταφόρτωσης, του οποίου η λειτουργία επιτυγχάνει εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και χρόνου κατά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, κινδυνεύουν να μείνουν… στον δρόμο για χάρη ενός γηπέδου που -σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των κατασκευαστών του- θα είναι έτοιμο το νωρίτερο το 2020.

Πέραν των παραπάνω, στελέχη της δημοτικής αρχής παρατηρούν ότι οι εξελίξεις επαναφέρουν ένα πολεμικό κλίμα στην πόλη. Το εξώδικο εστάλη όχι μόνο σε πολιτικούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, «μετά από ένα μπαράζ εμπρηστικών ανακοινώσεων και διαρροών τις προηγούμενες μέρες», αναφέρει η δημοτική αρχή.

Διαβάστε σχετικά:

Ωμός εκβιασμός με τις πλάτες της κυβέρνησης

Με εξώδικο απαιτούν την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων καθαριότητας της πόλης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *