Ιδιώτες στην καθαριότητα θέλει ο Μητσοτάκης, αντίδραση από το ΥΠΕΣ

Αντιπαράθεση ΝΔ – κυβέρνησης από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, μακριά από τα ουσιαστικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας ως στόχο το «μικρότερο επιτελικό κράτος και τους ισχυρότερους δήμους» επικεντρώθηκε στην συνεργασία με ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας. Οι στόχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Άμεση κατάργηση του εκλογικού νόμου με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να καπελώσει την Αυτοδιοίκηση αφού τη βάλει σε παραλυσία

-Η επανεξέταση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. «Θα κρατήσουμε μόνο τις απολύτως προβλεπόμενες αρμοδιότητες από το Σύνταγμα, έως την συνταγματική αναθεώρηση», είπε χαρακτηριστικά.

-Η μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση του Πολεοδομικού σχεδιασμού.

-Η συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων.

-Η σύσταση Ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θεσμοθετημένους πόρους από το ΠΔΕ.

-Η αναθεώρηση μηχανισμού χορήγησης των ΚΑΠ

-Η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας δήμων.

-Η στήριξη των ΣΔΙΤ στην Αυτοδιοίκηση. «Με απλά λόγια, θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα. Και αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται. Εξάλλου, πολλοί από εσάς συνεργάζεστε ήδη επιτυχημένα με ιδιώτες σε εξαιρετικά ευαίσθητα αντικείμενα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, παρέχοντας στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, καθαρότερες πόλεις με χαμηλότερο κόστος», τόνισε, απευθυνόμενος στους δημάρχους.

-Η πιλοτική μεταφορά Κέντρων Υγείας στην Αυτοδιοίκησης

-Ο έλεγχος μόνο στη νομιμότητα των πράξεων, όχι στην σκοπιμότητα.

-Η ενοποίηση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

-Η εισαγωγή διαδικασιών αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΟΤΑ και από τους πολίτες.

-Τα νέα οργανογράμματα ανάλογο με το είδος των δήμων.

-Η κινητικότητα αλλά όχι «σε βάρος και χωρίς τη συγκατάθεσης του φορέα προέλευσης».

Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΝΔ για τη θέση του κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει τον «βαθιά αντιμεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του κόμματος» καθώς και τη θέση του για την είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα των δήμων, αναφέροντας ότι αποτελεί: «Επίθεση που στρέφεται κυρίως εναντίον των περίπου 130 χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και των εργαζομένων στους δήμους».

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *