Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για την στρατιωτικοποίηση των πολιτικών της ΕΕ

«Πως το Στρατιωτικό-Βιομηχανικό Σύμπλεγμα αλλάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση» – αυτός ήταν ο τίτλος ομιλίας του συγγραφέα Αποστόλη Φωτιάδη, το απόγευμα της Τρίτης 17 Απριλίου. Ήταν η πρώτη από τις τέσσερις διαλέξεις και εργαστήρια που θα φιλοξενηθούν στον χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος  Ελληνισμού της Διασποράς -Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», υπό τον γενικό τίτλο: «Τέχνη, Τεχνολογία, Σύνορα και Μετανάστευση».

Στην παρουσίαση του ο συγγραφέας ανέλυσε την προϊούσα στρατιωτικοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. με αφορμή την προσφυγική κρίση. Στα συμπεράσματα του έκανε λόγο για μια σταδιακή, αλλά σαφή, μετατόπιση της Ε.Ε., υπό την πίεση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, προς την αύξηση των δυνάμεων της ασφάλειας και της στρατιωτικοποίησης. Όπως επισήμανε, αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες, αλλά το σύνολο των λαών της Ευρώπης.

Στο εργαστήριο που ακολούθησε τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τις τεχνολογίες της συνοριακής φύλαξης, αλλά και τις πολιτικές και τις τεχνολογίες ασφάλειας και κοινωνικής επιτήρησης. Σχολιάστηκε η στρατηγικού τύπου συσχέτιση του ζητήματος της ασφάλειας με τους πρόσφυγες, ενώ αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων προς τους πρόσφυγες, σε αντιπαράθεση προς τον επαγγελματισμό και τη γραφειοκρατία των ανάλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στην ομιλία παρευρέθηκαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητες (καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές), και δημότες του Δήμου μας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος.

Οι ομιλίες και τα εργαστήρια αυτά οργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε. “Risk Change: Respect the Mobility of Human Life”, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα δίκτυο μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δείτε εδώ το πρόγραμμα των ομιλιών και εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *