Έργα σε παιδικές χαρές – αυλές σχολείων και επιχορήγηση συλλόγων

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή (28/3) συνεδρίασή του. Ανάμεσά τους η χρηματοδότηση έργων ανάπλασης αύλειων χώρων σχολείων και εξοπλισμού παιδικών χαρών, αλλά και η επιχορήγηση -για πρώτη φορά μετά από χρόνια- πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

Επιχορήγηση νεαρού πρωταθλητή της ξιφασκίας

Μια ουσιαστική, αλλά και με μεγάλο συμβολισμό, απόφαση που ελήφθη αφορά την υποστήριξη ενός νεαρού αθλητή της ξιφασκίας, ο οποίος αναδείχθηκε πρόσφατα πανελλήνιος πρωταθλητής. Πρόκειται για τον αθλητή της ΑΕΚ και της εθνικής μας ομάδας Παναγιώτη Κοντοειδή, ο οποίος σε λίγες μέρες θα λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας. Ο αθλητής δυστυχώς δεν επιχορηγείται ούτε από το σύλλογό του, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η οικογένειά του αναγκάζεται να καλύπτει από δικά της χρήματα τη συμμετοχή του σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται πολλές φορές η αθλητική του πρόοδος. Πρόσφατα αν και είχε προκριθεί δεν συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ξιφασκίας, το οποίο έγινε στο Σότσι της Ρωσίας, λόγω ακριβώς της μεγάλης δαπάνης που απαιτούνταν.
Ο Δήμος, όπως ανέφερε τόσο η αρμόδια αντιδήμαρχος Ε. Παπαλουκά όσο και ο δήμαρχος, αναζήτησε τρόπο να επιχορηγήσει την αθλητική δραστηριότητα του αθλητή, ο οποίος είναι και εξαιρετικός μαθητής (φοιτά στη Β’ τάξη του 2ου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας). Και αυτός ο τρόπος βρέθηκε μέσω της επιχορήγησης -ειδικά γι αυτό το σκοπό- του Συλλόγου Ποντίων, στον οποίο ο ίδιος και η οικογένειά του είναι μέλη, με 1000 ευρώ.

«Εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε μια τυπική βράβευση και να βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία, όπως κάνουν συνήθως όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν λίγη από τη λάμψη τέτοιων εξαιρετικών αθλητών», τόνισε ο Άρης Βασιλόπουλος, εξηγώντας πως θα πρέπει ο Δήμος να βρίσκει τρόπους να στηρίζει τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες ανθρώπων που διακρίνονται στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, ή τα γράμματα.

Επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων

Η απόφαση για την οικονομική στήριξη του αθλητή εντάχθηκε σε μια γενικότερη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία θα επιχορηγηθούν σύλλογοι της πόλης με το συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ. Τα ποσά των επιχορηγήσεων αυτών δίνονται βάσει αιτημάτων που υποβάλλονται από τους συλλόγους, όπου αναφέρονται οι εκδηλώσεις που προγραμματίζουν και ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός της δαπάνης. Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Πολιτισμού, εγκρίθηκαν τα παρακάτω ποσά ανά σύλλογο:

  • Σύλλογος Ρουμελιωτών «Αθανάσιος Διάκος» – 500 ευρώ
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «ΟΑΣΗ» – 1000 ευρώ
  • Σύλλογος Πολιτιστική Αναγέννηση – 1000 ευρώ
  • Παραδοσιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Φιλαδέλφεια» – 1000 ευρώ
  • Ένωση Κρητών – 1000 ευρώ
  • Σύλλογος  Ποντίων – 2000 ευρώ + 1000 για την ενίσχυση του αθλητή
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιοχειτών «Μέγας Αλέξανδρος» – 1000 ευρώ
  • Σύλλογος Ηπειρωτών «Μάρκος Μπότσαρης» – 1500 ευρώ

280.000 ευρώ για αναβάθμιση των παιδικών χαρών

Ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης των παιδικών χαρών της πόλης με προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ο Δήμος. Το έργο, το οποίο ονομάζεται «Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας», έχει προϋπολογισμό 280.000. Για τη χρηματοδότησή του θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, από το οποίο για το συγκεκριμένο έργο θα εξασφαλιστεί το ποσό των 212.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 68.000 ευρώ που απαιτείται θα καλύψει ο Δήμος από ίδιους πόρους.

…και 260.000 ευρώ για τους αύλειους χώρους των σχολείων

Τα χρήματα του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ πρόκειται να αξιοποιήσει ο Δήμος και για τη χρηματοδότηση του έργου «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις». Το έργο αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό 260.000 ευρώ, αλλά η χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο αφορά 162.200 ευρώ. Τα υπόλοιπα 97.800 ευρώ θα τα καλύψει ο Δήμος από ίδιους πόρους.

«Οι θέσεις στάθμευσης μοτοποδηλάτων θα γίνουν»

Από τα υπόλοιπα θέματα του Δ.Σ. να σημειώσουμε την παράταση δυο μηνών που αποφασίστηκε να δοθεί στον ανάδοχο του έργου κατασκευής θέσεων στάθμευσης μοτοποδηλάτων στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Πατριάρχου), ώστε να το ολοκληρώσει. Το έργο σταμάτησε μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν από καταστηματάρχες κι ενώ ο εργολάβος είχε ξεκινήσει να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις.

Όπως εξηγήθηκε στο συμβούλιο από τους αρμόδιους αντιδημάρχους (τον νυν και τον πρώην) ως ένδειξη καλής θέλησης και για να καμφθούν κάποιες επιφυλάξεις, ο σχεδιασμός των θέσεων, χωρίς να αλλάξει από τον αρχικό, τροποποιήθηκε ως προς το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μειωθεί η απότμηση των πεζοδρομίων. Όπως μάλιστα διαβεβαίωσε ο δήμαρχος, «Οι θέσεις στάθμευσης μοτοποδηλάτων θα γίνουν οπωσδήποτε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά παρέμβαση», τονίζοντας ότι υπεύθυνοι για τη σχεδίαση της πόλης και των αναγκαίων παρεμβάσεων είναι τα αιρετά όργανα και όχι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρο.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *