«Ιερός πόλεμος» Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου στο πάρκο Προμπονά -νεώτερη ενημέρωση

Διαβάστε πώς αντιλαμβάνεται η εκκλησία το δημόσιο χώρο και πώς αντιδικούν δυο κορυφαίοι φορείς της για τα δικαιώματα επί της… γης. Όλα αυτά στη γειτονιά μας, στο πάρκο Προμπονά, έναν από τους δημόσιους χώρους που κινδυνεύει να γίνει θέατρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το ρεπορτάζ είναι αναδημοσίευση από το tvxs.gr και στηρίζεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Στο ΣτΕ προσέφυγε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βαλτάδων, κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με αφορμή το κτήμα Προμπονά στα όρια του Δήμου Αθηναίων και την εκεί λειτουργία Εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διένεξη ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά (έκτασης 8.554 τ.μ.).
Σήμερα, η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προσέφυγε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών με την από 8.3.2018 απόφασή του σφράγισε την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά, με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτικός ναός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδεια του.
Ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων άνοιξε την Εκκλησία και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας.
Στην συνέχεια, ο ηγούμενος επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό και ήδη η Αρχιεπισκοπή απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.
Σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητεί από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, γιατί: 1) παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), 2) Παραβιάζει το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει κυρωθεί με το νόμο 590/1997 και 3) και έχει πλημμελή αιτιολογία.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο επίμαχος Ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς αναγέρθηκε όχι για να εξυπηρετεί της θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξ αρχής σε δημόσια λατρεία, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Για την ιστορία ανέγερσης και λειτουργίας του ναού, μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο, όπου αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι η ανέγερση του νέου αυτού ναού αποφασίστηκε επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη και στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που κατέβαλλε το Κληροδότημα Δ. Προμπονά, στο οποίο ανήκει ο χώρος. Δείτε περισσότερα εδώ
Για το ρόλο που θα παίξει ο νέος αυτός ναός, μέσα στο χώρο αναψυχής, είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που ακολουθεί και έχει κυκλοφορήσει εν είδει διαφημιστικού για τις τελετές που μπορούν να πραγματοποιούνται στο χώρο:

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *