Θλίψη από το θάνατο του κορυφαίου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. Στην ανακοίνωσή της η οικογένειά του σημειώνει ότι ο Χόκινγκ άφησε πίσω του τεράστια κληρονομιά για την επιστήμη και πως κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Ο Βρετανός αστροφυσικός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 1985 προσβλήθηκε από πνευμονία με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβληθεί σε τραχειοτομή. Αυτό είχε ως συνέπεια ο Χόκινγκ να μην μπορεί πλέον να μιλήσει. Για τον λόγο αυτό, ο Χόκινγκ εφοδιάστηκε με ειδικό πρόγραμμα παραγωγής ομιλίας με το οποίο επικοινωνούσε με τον κόσμο.

Stephen Hawking: «Να μην μας τρομάζουν τα ρομπότ αλλά ο καπιταλισμός»

(δημοσίευμα του ΤhePressProject, 9/10/2015) Σε νέα πρόβλεψη προχώρησε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, η οποία δεν περιλαμβάνει τον αποικισμό της Γης από εξωγήινους αλλά την ανθρώπινη απληστία.

Ο επιστήμονας σχολίασε την τάση αυτοματοποίησης – μηχανοποίησης της παραγωγής, σε διαδικτυακή «Ask Me» συνέντευξη στον ιστότοπο Reddit. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σε μερικές δεκαετίες τα ρομπότ μπορεί να είναι και φθηνότερα και πιο αποδοτικά στην εργασία από ό,τι είναι οι άνθρωποι, κάτι το οποίο θα οδηγήσει την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην ανεργία.
Ποιός θα διαχειρισθεί και θα αποφασίσει για τη διανομή του παραγόμενου πλούτου;
Ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι ένα τέτοιο μελλοντικό σενάριο δεν θα οδηγήσει στην ευημερία των πολιτών, αλλά σε οικονομική ανισότητα, η οποία όπως δήλωσε, τον ανησυχεί περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι ποιος θα καρπώνεται τον παραγόμενο πλούτο. Όπως σημείωσε η τάση είναι υπέρ του σεναρίου ο ιδιοκτήτης της μηχανής να καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται. Η παραγόμενη νέα υπεραξία θα οδηγεί σε πλούτο που ανήκει θεωρητικά σε όλους τους πολίτες
«Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πως όλα αυτά θα μοιράζονται στους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να ζούμε ευτυχισμένοι εάν ο πλούτος που παράγει η μηχανή μοιράζεται σε όλους, ή θα μπορούσαμε να καταλήξουμε φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες της μηχανής συγχωνεύσουν τα κέρδη τους ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής, με την τεχνολογία να αυξάνει την ανισότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *