Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα σε μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ

Υπόλογοι για επτά κακουργήματα είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΠΙ μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους. Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα, από το 2013 έω το 2017, οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν από την Ανώνυμη Εταιρεία που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα μουσικών και στιχουργών στην Ελλάδα περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο. Την ίδια περίοδο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ ήταν ο πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Παντελής Γρετζελιάς, ο οποίος λάμβανε ετήσιες αποδοχές 195.544 ευρώ.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του Υπουργείου Πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο. Η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, διενήργησε φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010 – 2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ. Πριν από περίπου ένα χρόνο ο εισαγγελέας σε έφοδο που έκανε στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκέντρωσε στοιχεία, ενώ είχε προηγηθεί και έλεγχος ορκωτών λογιστών.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική διωξη για:

  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματικής οργάνωση
  • Υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο
  • Απάτη από κοινού και κατ’ επάγγελμα
  • Απιστία από κοινού
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα
  • Ανακριβή απόδοση ΦΠΑ
  • Φοροδιαφυγή δια ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *