Νέα συνολική μελέτη για τον Ποδονίφτη από το Υπουργείο Υποδομών;

Εξελίξεις φαίνεται ότι υπάρχουν στο ζήτημα της διευθέτησης του Ποδονίφτη, αν πιστέψουμε έγγραφο της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το έγγραφο αυτό αποτελεί απάντηση σε τρεις φορείς του Αμαρουσίου, Πεντέλης, Χαλανδρίου και έχει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2018, άρα έχει αποσταλεί μετά τις πρόσφατες αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και του Δήμου Αθηναίων για το σχεδιαζόμενο έργο τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη.

Τι αναγράφεται στο έγγραφο αυτό; Ότι η ΔΑΕΕ θα προτείνει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 ως έργο εθνικού επιπέδου η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και η συμπλήρωσή τους με απαιτούμενες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη. Για το λόγο αυτό θα συγκεντρωθούν όλες οι διαθέσιμες μελέτες και θα ετοιμασθεί φάκελος δημόσιας σύμβασης. Σημαντική είναι η τελευταία επισήμανση που γίνεται στο έγγραφο, ότι προϋπόθεση για την έγκριση των μελετών και την έναρξη των έργων είναι ο υδραυλικός έλεγχος επάρκειας όλων των διατομών κατά μήκος του Ποδονίφτη μέχρι την εκβολή του στον Κηφισό ποταμό.

Το έγγραφο αυτό, που όπως το αντιλαμβανόμαστε αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των θέσεων που εξέφρασε στη σχετική του γνωμοδότηση ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, αλλά και όλοι οι επιστήμονες και οι φορείς που συνέβαλαν σε αυτή, απευθύνεται στο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, στον Επιμορφωτικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παραδείσου Αμαρουσίου και στο Σύλλογο Κατοίκων Πολυδρόσου για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό και είναι απάντηση σε επιστολή των τριών συλλόγων προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο αυτό, η εν λόγω νέα συνολική μελέτη έχει ήδη αποφασισθεί από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών στις 28 Δεκεμβρίου 2017.

Μένει να διευκρινισθούν οι προθέσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου. Όμως είναι φανερό ότι η μελέτη για τον εγκιβωτισμό του τμήματος του ρέματος που έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση στην πόλη μας παραπέμπεται στις… καλένδες και πλέον μιλάμε για ένα νέο δημόσιο έργο συνολικής αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στον Ποδονίφτη σε όλο το μήκος του.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Στο έγγραφο αναφέρεται επί λέξει:

Η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης και άλλων επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθαρισμού και αστυνόμευσης του ρέματος και των απαλλοτριωμένων χώρων πέριξ του ρέματος, σε εφαρμογή του Ν.3852/10, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου που θα αναλάβει το έργο της οριστικής διευθέτησης του ρέματος Ποδονίφτη, με βάση την συνολική μελέτη που θα εκπονήσει η ΔΑΕΕ/ΓΓΥ. Διευκρινίζεται επίσης ότι την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού και των κλειστών τμημάτων του ρέματος θα έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν.3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων.

Ελπίζουμε αφενός αυτές οι επεμβάσεις μέχρι να εκπονηθεί η συνολική μελέτη να μην αλλοιώσουν την σημερινή φυσική μορφή του Ποδονίφτη και αφετέρου να ασκηθεί επιτέλους από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ο απαραίτητος έλεγχος και η λήψη μέτρων για τα φαινόμενα ρύπανσης τα οποία ταλαιπωρούν τους περιοίκους.

Δείτε εδώ το έγγραφο του Υπουργείου

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

3 Σχόλια

 1. Στίς 22/2 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο ΑΘΗΝΑΣ, για το θέμα του Ποδονίφτη, στις 23/2 στέλνει το Υπουργειο Υποδομών, έγγραφο στους Δήμους Αμαρουσίου-Πεντέλης- Χαλανδρίου οπου τους ανακοινώνει οτι το έργο για τον ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, ως έργο
  Εθνικού επιπέδου κ.λ.π- κ.λ.π., κατόπιν οπως φαίνεται προηγουμένης ΕΠΑΦΗΣ, με τους παραπάνω ΔΗΜΟΥΣ.
  Σημειώνεται δε όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργείου, οτι η έν λόγω ΝΕΑ συνολική μελέτη
  εχει ήδη ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ απο το Υπουργείο Υποδομών, απο της 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2Ο17.
  Δεν νομίζεται ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ και ΑΠΟΡΙΕΣ για το υφος του κειμένου, του συγγραφέα του και τον σκοπό αυτής δημοσίευσης ???

  1. Δεν καταλαβαίνουμε σε ποιο ύφος αναφέρεστε και τι σκοπό υπονοείτε ότι έχει το δημοσίευμα. Αν το Υπουργείο έχει αποφασίσει κάποια νέα μελέτη, όφειλε να έχει ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής και να μην το μαθαίνουμε από επιστολές προς κάποιους συλλόγους άλλων περιοχών (και όχι Δήμους). Για την ιστορία ας διαβάσετε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του ΠΟΛΙΤΗ, όπου φαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα κάποιοι επέμεναν να προχωρήσει η μελέτη τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη στην περιοχή μας.
   Ευχαριστούμε πάντως που δείχνετε τέτοιο ενδιαφέρον για τα δημοσιεύματά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *