88.500€ το κράτος – 50.000€ ο Δήμος στις σχολικές επιτροπές

Χαμηλή παραμένει η τακτική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων του Δήμου μας, παρά τη μικρή αύξηση που σημειώθηκε σε σχέση με το 2017. Αυτό ανέφερε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ευτυχία Παπαλουκά μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αποδοχή της Α’ δόσης της επιχορήγησης για το 2018. Το αποτέλεσμα είναι να συνεισφέρει ο Δήμος με έκτακτες επιχορηγήσεις, αναλαμβάνοντας να καλύψει ένα μεγάλο μέρος αναγκών της σχολικής κοινότητας.

Συνολικά το ποσό που πιστώθηκε από την τακτική επιχορήγηση στο Δήμο είναι 88.580 ευρώ (88.447,13 αφαιρουμένων των κρατήσεων), το οποίο αποφασίστηκε να κατανεμηθεί ως εξής: 40.685,68 ευρώ για την 1η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 47.761,45 ευρώ για τη 2η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Α’ δόση του 2018 εμφανίζεται αυξημένη κατά 6.000 ευρώ από την αντίστοιχη του 2017. Όπως εξήγησε η κα Παπαλουκά το ποσό που δόθηκε πανελλαδικά εμφανίζεται ελαφρά αυξημένο, ωστόσο ο Δήμος μας ποσοστιαία δεν φαίνεται να λαμβάνει αντίστοιχη αύξηση. Ενώ η μείωση που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια είναι αρκετά μεγάλη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Για το λόγο αυτό στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκαν δυο αιτήματα προς την κεντρική διοίκηση:

  • Απαιτείται αύξηση της επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και γενικά αύξηση των δαπανών για τα σχολεία προκειμένου να καλύπτονται οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων.
  • Απαιτείται η πλήρης ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η κατανομή του κονδυλίου των 28 εκατ. ευρώ που διανεμήθηκε πανελλαδικά σε όλους τους δήμους.

Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου στις δυο σχολικές επιτροπές και συγκεκριμένα 21.000 ευρώ στην πρωτοβάθμια και 29.000 ευρώ στη δευτεροβάθμια. Τα ποσά αυτά προορίζονται:

  • Για την κάλυψη δαπάνης παροχής του Δεκατιανού της 1ης Σχολικής Επιτροπής, που διανέμεται μέσω των κυλικείων των Σχολείων σε 220 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (11.000€).
  • Για κάλυψη των αναγκών των Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (10.000 €).
  • Για την κάλυψη δαπάνης παροχής του Δεκατιανού της 2ης Σχολικής Επιτροπής, που διανέμεται μέσω των κυλικείων των Σχολείων σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (13.000€).
  • Για κάλυψη δαπάνης προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης των Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (15.000€).
  • Για κάλυψη δαπάνης της Εκδήλωσης του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus και θα φιλοξενήσει εταίρους του εν λόγω προγράμματος  (1.000€).
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *