Συνεργασία των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και Αθήνας για τη διάσωση του Ποδονίφτη

Ως σημαντική εξέλιξη για τη διάσωση του Ποδονίφτη θεωρεί τη χθεσινή (22/2) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα του δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου για συνεργασία των δυο δήμων στην κατεύθυνση μιας εναλλακτικής πρότασης και πρωτοβουλιών για τον Ποδονίφτη.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, αντιπροσωπεία του Δήμου μας, παραβρέθηκε εχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων που συζητούνταν το έργο εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη  που σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής. Όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος «το έργο αφορά την πλήρη μετατροπή του ποταμού, μοναδικού για το Δήμο Αθηναίων σε ανοιχτό τσιμεντένιο οχετό απορροής ομβρίων.  Ένα μικρό τμήμα φύσης που διασώθηκε από την εξαφάνιση στην οποία καταδικάστηκαν τα ποτάμια και τα ρέματα της Αθήνας και που παραμένει μέχρι σήμερα να μας θυμίζει πως είναι ένα ποτάμιο οικοσύστημα.  

Ένα ποτάμι που θα θέλαμε από κοινού να διεκδικήσουμε από την Περιφέρεια, αντί να καταδικαστεί σε εξαφάνιση, να αναδειχθεί σε τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές και σπουδαστές και σε χώρο αναψυχής για όλους.»

Στην ίδια φιλοσοφία κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, αλλά και σχεδόν όλων των Δημοτικών Συμβούλων της Αθήνας που αποφάσισαν πανηγυρικά την απόρριψη του συγκεκριμένου έργου. Επίσης ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την μελέτη εναλλακτικής αντιπλημμυρικής πρότασης, την απομάκρυνση αυθαιρεσιών επί της κοίτης, τον καθαρισμό και τη δημιουργία προσβάσεων στο ποτάμι. Ορίστηκε μάλιστα και συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο Δήμων για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να καλέσουν την Περιφέρεια που είναι ο αρμόδιος φορέας, να αλλάξει μια αναχρονιστική και καταστρεπτική αντίληψη αντιμετώπισης των ρεμάτων και των ποταμών. Το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε με την ομόθυμη βούληση των δύο Δήμων και την δρομολόγηση της συνεργασίας τους που δημιουργεί ελπίδες για μια νέα, πιο αειφόρα προσέγγιση όχι μόνο δεν θα καταργεί αλλά θα  επαναφέρει στη φυσική τους μορφή ποτάμια και ρέματα ώστε να επιτελέσουν τον αντιπλημμυρικό και οικολογικό τους ρόλο μέσα στο ασφυκτικό και πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *