Αρνητικό και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας στην τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη

Με μεγάλη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου έργου διευθέτησης του Ποδονίφτη. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου δεν βρέθηκε κανείς δημοτικός σύμβουλος να υποστηρίξει την εν λόγω μελέτη (δεν καταγράφηκε ούτε ένα «υπέρ»), ενώ αντίθετα υπήρξαν αρνητικές τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές, οι οποίες έδωσαν και τον τόνο σε αυτή τη συνεδρίαση.

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο οποίος εξέθεσε την πραγματική κατάσταση στο τελευταίο τμήμα του ποταμού που έχει παραμείνει με φυσική κοίτη και αποδόμησε το σχεδιαζόμενο έργο, το οποίο παρουσιάζεται ως αντιπλημμυρικό αλλά στην ουσία καταστρέφει ένα σοβαρό πνεύμονα που βρίσκεται στα όρια των δυο Δήμων.Ο Α. Βασιλόπουλος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν μια πολιτική απόφαση που θα θέσει τέρμα στη λανθασμένη τακτική πολλών δεκαετιών με την οποία καταστράφηκε το σύνολο σχεδόν των υδατορεμάτων της Αττικής. (Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο με την τοποθέτηση του δημάρχου στο Δ.Σ. της Αθήνας)

 

Αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας παρακολουθεί τη συνεδρίαση μαζί με εκπροσώπους φορέων

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους ανέτρεψαν τα επιχειρήματα του μελετητή, αλλά και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες εισηγούνται την αποδοχή της μελέτης. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. εκ μέρους της Περιφέρειας παραβρέθηκε και μίλησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο οποίος στάθηκε στην αντιπλημμυρική αναγκαιότητα του έργου και συνόψισε τα επιχειρήματά του στο ότι το τμήμα που σχεδιάζεται να εγκιβωτιστεί βρίσκεται ανάμεσα σε δυο άλλα τμήματα που ήδη είναι εγκιβωτισμένα – στο βόρειο τμήμα από τη Νέα Ιωνία το ποτάμι είναι ένα κλειστός οχετός και στο νότιο τμήμα έχει τσιμεντοποιηθεί πριν από χρόνια. Άρα η λύση που προτείνεται είναι η σύνδεση των δυο εγκιβωτισμένων τμημάτων του ποταμού, με την κατασκευή ενός τσιμέντινου αγωγού. Υιοθετώντας μάλιστα πλήρως την μελέτη δεν κατέγραψε τις περιβαλλοντικές μεταβολές που θα επιφέρει αυτό το έργο στην περιοχή, κραδαίνοντας το εκβιαστικό επιχείρημα του φόβου για ενδεχόμενες πλημμύρες. Στα επιχειρήματα αυτά στάθηκαν τόσο κάποιοι ειδικοί επιστήμονες που έλαβαν το λόγο, αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ζήτησαν να δοθεί έμφαση στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στο ποτάμι.
Από τις περισσότερες τοποθετήσεις σημειώθηκε η συμβολή του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στην ανάδειξη του θέματος, αφού πραγματοποίησε μια ουσιαστική διαβούλευση και κατάρτισε μια ολοκληρωμένη απάντηση στο σχεδιαζόμενο έργο, δίνοντας τη δυνατότητα να ανοίξει η συζήτηση
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Δήμος της Αθήνας εντός της προθεσμίας της δημόσιας διαβούλευσης είχε συζητήσει το θέμα μόνο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία μάλιστα αρχικά είχε γνωμοδοτήσει θετικά, σε μια περιορισμένη συνεδρίαση. Το θέμα τέθηκε από δημοτικούς συμβούλους της Αθήνας, μετά από επισταμένη ενημέρωση που έκανε η δημοτική αρχή της πόλης μας, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η προηγούμενη απόφαση και να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προηγήθηκε και η ομόφωνη απόφαση της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, η οποία και πάλι ελήφθη με την αποφασιστική παρέμβαση εκπροσώπων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και εκπροσώπων συλλογικοτήτων, όπως ο σύλλογος Ροή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του Δήμου Αθηναίων, τα οποία εμφανίζονταν να είναι υπέρ του συγκεκριμένου έργου, αποχώρησαν από αυτή τη συνεδρίαση χωρίς καν να λάβουν το λόγο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ τα ίδια αυτά στελέχη σε τουλάχιστον δυο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο όμορων Δήμων και της Περιφέρειας πίεζαν για την αποδοχή του συγκεκριμένου έργου.
Μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Αθηναίων, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται απομονωμένη, πολύ περισσότερο που δεν έχει κατορθώσει να πείσει ούτε τα αυτοδιοικητικά στελέχη που είναι φιλικά προς αυτήν. Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας καταγράφηκε η ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα του Ποδονίφτη, με την εκπόνηση μιας άλλης μελέτης που θα αναδείξει τη φυσική ομορφιά του και θα κάνει παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή (απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών, κατάργηση παράνομων συνδέσεων, καθαρισμός κ.λπ.)

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *