Ξενάγηση φιλοξενούμενων προσφύγων στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» της πόλης μας ξεναγήθηκαν ωφελούμενοι του προγράμματος Στέγασης Προσφύγων ESTIA που λειτουργεί στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας. Συνολικά έγιναν τρεις ξεναγήσεις στις 7, 9 και 12 Φεβρουαρίου 2018 και το Μουσείο επισκέφτηκαν 89 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και 50 παιδιά. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν συντονισμού μεταξύ του Δήμου, του Π.Π.I.E.Δ. και του Προγράμματος. Τις υποστήριξαν οι διερμηνείς του προγράμματος Στέγασης Προσφύγων, με μετάφραση του φυλλαδίου του Μουσείου στα Φαρσί, Αραβικά και Σορανί και παράλληλη διερμηνεία κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων. Το μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού Διασποράς (ΠΠΙΕΔ), περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία (λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, κ.λπ.) που δώρισαν Μικρασιάτες, τόσο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, όσο και από άλλα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου. Οι ωφελούμενοι ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του μουσείου και έκαναν ερωτήσεις για την καθημερινότητα από τη ζωή στη Μικρά Ασία αλλά και για τα δύσκολα χρόνια της προσφυγικής κρίσης της δεκαετίας του 1920.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος (ΚΕΔΦΧ), από τον Σεπτέμβριο του 2017, υλοποιεί το ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕCHO) και πραγματοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου αποτελεί μία από τις ποικίλες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης των προσφύγων στη ζωή της πόλης.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *