Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: στου κουφού την πόρτα, πάρ’ την πόρτα και φύγε

Από την παρακολούθηση των τοποθετήσεων στο περιφερειακό συμβούλιο το συμπέρασμα ήταν ότι ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν την εισήγηση του Δημάρχου ή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρά το γεγονός ότι είχαν αποσταλεί σε όλους προσωπικά.

Έτσι σχεδόν κανείς δεν έδειξε να καταλαβαίνει:

  • Ότι η υπογειοποίηση δεν έχει καμία πρακτική αξία ούτε για την κίνηση των οπαδών ούτε για την κίνηση των οχημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων, δεδομένου ότι η Τροχαία θα αναγκάζεται να διακόπτει την κυκλοφορία αρκετά πριν και μετά την υπογειοποίηση για να αποφύγει τον εγκλωβισμό οχημάτων.
  • Ότι το μόνο που εξυπηρετεί είναι την πρόσβαση στον υπόγειο χώρο στάθμευσης των 180 οχημάτων των VIP και αυτό που δεν λέγεται: την «ενοποίηση» του γηπέδου με πρώην βιομηχανικούς χώρους που  μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήσεις εμπορικές, αναψυχής κ.λπ.
  • Ότι το έργο περιγράφεται ως προϋπόθεση για το γήπεδο, χωρίς πουθενά να αναφέρεται για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Χρειάζεται ένα έργο 15 -20 εκατ για να γίνει μια ράμπα εισόδου σε ένα πάρκιγκ;

Επίσης οι περισσότεροι έκαναν ότι δεν κατάλαβαν καθόλου το μέγεθος των μόνιμων προβλημάτων που θα προκαλέσει το έργο, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που επιτίμησαν τη Δημοτική Αρχή για «στείρα» αντίθεση στο μεγαλόπνοο γήπεδο.

Θα σταθούμε ιδιαίτερα σε δύο τοποθετήσεις: του εντεταλμένου αθλητισμού και της αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα της Αθήνας.

Ο Σπ. Πάντζας, εντεταλμένος αθλητισμού, όπως και άλλοι, επέμεινε στο γεγονός ότι η όχληση για την πόλη θα είναι το πολύ για 30 μέρες το χρόνο. Έτσι είναι πράγματι: για 30 αγώνες το χρόνο, η Περιφέρεια ετοιμάζεται να πετάξει 15 -20 εκατ., να μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε εργοτάξιο για δύο χρόνια, να διακόψει ένα συνδετήριο δρόμο που εξυπηρετεί υπερτοπική κυκλοφορία και να προκαλέσει μόνιμα καθημερινά εμπόδια στην κίνηση και τη λειτουργία της πόλης. Ο ίδιος όπως και η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου χρησιμοποίησαν τα χιλιοειπωμένα «επιχειρήματα» των κοντυλοφόρων του Μελισσανίδη περί ιστορικότητας, προσφυγιάς, μνήμης κλπ. Θαρρείς και το γήπεδο που φτιάχτηκε μακριά από την Αθήνα του 1930, από τους ίδιους τους πρόσφυγες, στην άκρη του μικρού οικισμού για να παίζουν τα παιδιά τους, έχει κάποια σχέση με την αρένα επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αθήνα του 2018, στην οποία η ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν έχει καμία απολύτως θέση. Ή θαρρείς και η μνήμη αποτυπώνεται σε ένα σύγχρονο ογκώδες γήπεδο και όχι στον ίδιον τον προσφυγικό οικισμό που στέκει ακόμη όπως πρωτοφτιάχτηκε, με τα χαμηλά σπιτάκια και τις αυλές τους, η φυσιογνωμία και η λειτουργία του οποίου αλλοιώνεται τόσο από το γήπεδο όσο και από την υπογειοποίηση.

Η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα της Αθήνας είπε και άλλα γλαφυρά. Μας είπε ότι παρότι η ίδια είναι χημικός και όχι συγκοινωνιολόγος, επείσθη απόλυτα από τον μελετητή της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ και ότι αντίθετα ο Δήμος «δεν πείθει» με τις κυκλοφοριακές του προτάσεις (παρότι η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου έχει γίνει από εξίσου γνωστούς μελετητές πριν από τη μελέτη της Δικέφαλος και πριν την παρούσα δημοτική αρχή). Εξήγησε ότι το έργο είναι μητροπολιτικής σημασίας για την Αθήνα και το υποστήριξε λέγοντας ότι από τον… Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Λευκάδα μέχρι τα πέρατα της χώρας, όλος ο κόσμος ζητάει να γίνει το γήπεδο. Βεβαίως είχε εξαρχής τονίσει ότι η γνωμοδότηση για το γήπεδο είχε ήδη ληφθεί, αποσιωπώντας το γεγονός ότι σε εκείνη την απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις όπως θέσεις στάθμευσης, γραμμή 3 του Μετρό κλπ, καμία από τις οποίες δεν έχει τηρηθεί. Αποσιώπησε επίσης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε τότε αποφασίσει για «ευρεία» διαβούλευση με την τοπική κοινωνία προκειμένου να εκτιμήσει αν και με ποιο τρόπο θα υλοποιήσει τα συνοδά συγκοινωνιακά έργα (δηλαδή την υπογειοποίηση), για να το ξεχάσει και αυτό στη συνέχεια.

Το πιο αξιοσημείωτο απ’ όσα είπε ήταν η παραίνεση στο Δήμο να διεκδικήσει και να πάρει «όσα περισσότερα μπορεί» από το έργο του γηπέδου. Δεν διευκρίνισε με ποιο ακριβώς τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, αφού σε ότι έχει ζητήσει μέχρι σήμερα ο Δήμος, δεν εισακούστηκε όχι μόνο από την πλευρά ΑΕΚ – Μελισσανίδη αλλά ούτε από την Περιφέρεια ή την Πολιτεία. Εκτός και αν η κυρία αντιπεριφερειάρχης εννοούσε ότι άλλα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στον Δήμο, τα κάνει σε αντιστάθμισμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Ότι και να εννοούσε πάντως το μήνυμα το έδωσε: NΑΙ σε όλα, όπως τα σχεδίασε η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. μια ιδιωτική εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη που θα διαχειρίζεται για 50 χρόνια το γήπεδο.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *