Μια νέα ιδιωτική πόλη στο Ελληνικό αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της Αττικής

Η δημιουργία μιας ιδιωτικής πόλης 27.000 κατοίκων, σε ένα σύνολο 3,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων νέας δόμησης προωθείται με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης στο χώρο του Ελληνικού. Σε ένα σύνολο 6.200 στρεμμάτων που σήμερα είναι αδόμητο και περιλαμβάνει ακόμα και δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικά ευρήματα και διάφορες χρήσεις (π.χ. αθλητικές και αναψυχής) προβλέπονται ζώνες ξενοδοχείων, ιδιωτικές μαρίνες και μια συνοικία μονοκατοικιών, ενώ προβλέπονται ουρανοξύστες με όριο ύψους τα 200 μέτρα.

Την επίπτωση που θα έχει αυτό το Σχέδιο στο σύνολο του Λεκανοπεδίου της Αττικής συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στην τελευταία συνεδρίασή του στις 14 Φεβρουαρίου, παίρνοντας θέση ενάντια στο ΣΟΑ, το οποίο:

  • στερεί την Αττική από ένα πολύτιμο οικολογικά και κοινωνικά χώρο που θα μπορούσε να αποτελέσει μητροπολιτικό πάρκο με πολλαπλές χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού,
  • δημιουργεί αρνητικές και τεράστιες επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες -μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις, αδιάθετα ακίνητα, τουριστικό τομέα- και στις σημερινές θέσεις εργασίας.
  • αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του Αττικού τοπίου, αλλάζει την ιστορική/ πολιτισμική ταυτότητα και υποβαθμίζει τα παγκόσμιας φήμης μνημεία τοπόσημα, όπως την Ακρόπολη

Ο Δήμος με το ψήφισμά του θεωρεί ότι «το ζήτημα του Ελληνικού είναι ένα ζήτημα μητροπολιτικής σημασίας, με ιδιαίτερα σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις για όλη την Αττική. Το Δημοτικό Συμβούλιο ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ στέκεται απέναντι στην προωθούμενη από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Η επένδυση αυτή πρέπει να ακυρωθεί με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας και τη διάσωση της ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μνήμης».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη σημασία μιας τέτοιας συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας και έδειξαν αρκετά ενοχλημένοι από το θέμα. Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λύσανδρος Γεωργαμλής, όσο και οι άλλοι δυο σύμβουλοι της παράταξης Γιάννης Τομπούλογλου και Χρήστος Κοπελούσος δεν βρήκαν το… λόγο για να λάβει μια απόφαση το Δ.Σ., ενώ διατυπώθηκαν απόψεις για σκοπιμότητες (;) και έγινε προσπάθεια γελοιοποίησης του θέματος («γιατί να μη συζητήσουμε και για το καζίνο της Ρόδου;», αναρωτήθηκε ο κ. Τομπούλογλου, δημιουργώντας ως συνήθως θόρυβο με τις συνεχείς παρεμβάσεις και τις διακοπές του).

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *