Ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ για Ποδονίφτη και από την 5η Κοινότητα της Αθήνας

Σε ομόφωνη απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχεδιαζόμενο έργο στο φυσικό τμήμα του Ποδονίφτη κατέληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων που έγινε χθες Δευτέρα 29 Ιανουαρίου. Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η οποία πρόκειται να γίνει στις 8 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο παριστάμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Λαμπρακάκης.

Στη διαμόρφωση άποψης από τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου σημαντικό ρόλο έπαιξε τόσο η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, όσο και οι παρεμβάσεις πολιτών και φορέων. Να θυμήσουμε ότι το θέμα για πρώτη φορά ήρθε για συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, παρά το ότι η δημόσια διαβούλευση έχει λήξει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στη συνεδρίαση του Κοινοτικού εκφράστηκε από πολλά μέλη η αντίθεση στη λύση της τσιμεντοποίησης, καθώς και η ανάγκη η ευρύτερη περιοχή να αναπλαστεί και να αναδειχθεί ως μια πράσινη ζώνη σε συνδυασμό με τους γύρω ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση του Συμβουλίου για ένα τόσο σημαντικό έργο που αφορά την περιοχή, ενώ όπως τόνισαν οι περισσότεροι σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο, η μόνη ουσιαστικά ενημέρωση που είχαν ήταν από την απόφαση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.

Στη συνεδρίαση διαβάστηκαν επιστολές από ομάδες πολιτών και κατοίκους, οι οποίοι επεσήμαναν τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων παρεμβάσεων στον Ποδονίφτη. Επίσης παραβρέθηκαν και έκαναν παρέμβαση εκπρόσωποι του Συλλόγου Ροή, κάποιοι από τους οποίους είναι και κάτοικοι της περιοχής, ο πρώην ευρωβουλευτής, κάτοικος επίσης της περιοχής, Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γιάννη Καλαμπόκη, ο οποίος μίλησε για την προχειρότητα της μελέτης, για τη σημασία που παίζει το ποτάμι στην περιοχή, για το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει πλημμυρικά φαινόμενα στο συγκεκριμένο τμήμα του ποταμού τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά και για τη σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης που έγινε στο Δήμο μας από ειδικούς επιστήμονες. Μάλιστα επεσήμανε και την ολιγωρία του Δήμου Αθήνας να κάνει διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, γεγονός που οδήγησε πολλούς δημότες της Αθήνας που μένουν στον Προμπονά και άλλες συνοικίες της περιοχής να συμμετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες του δικού μας Δήμου.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν επίσης τα ζητήματα μόλυνσης που εμφανίζονται στο ποτάμι, αλλά και διαφόρων αυθαίρετων κτισμάτων και γι αυτό η απόφαση στην οποία κατέληξαν θέτει μια σειρά προτάσεων για συνολικές παρεμβάσεις στο ποτάμι.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *