Άγνοια και ανησυχία στο 5ο Διαμέρισμα της Αθήνας για τον Ποδονίφτη

Την έκπληξή τους για τις διαδικασίες γνωμοδότησης στο έργο εγκιβωτισμού του τελευταίου φυσικού τμήματος του Ποδονίφτη εξέφρασαν οι σύμβουλοι της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, μετά την πληροφόρηση που είχαν για το σχεδιαζόμενο έργο. Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από την Σύμβουλο Όλγα Κλείτσα και δημιούργησε αίσθηση. Καμιά ενημέρωση, καμιά διαδικασία διαβούλευσης που είναι υποχρεωτική από το νόμο, αλλά και μια μικρή… παραπληροφόρηση, αφού όπως ακούστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, αναφέρθηκε ως δήθεν θετική η γνώμη της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Η Ο. Κλείτσα μετέφερε επίσης την εμπειρία από την πρόσφατη πραγματοποίηση της επίσκεψης στην περιοχή.

Το γεγονός ότι ένα μήνα και πλέον μετά τη λήξη της διαβούλευσης που έχει τεθεί από την Περιφέρεια Αττικής, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Κοινότητας, ήταν αυτό που έθεσαν οι περισσότεροι σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο. Στηλιτεύθηκε ακόμα το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου για το θέμα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας Γιώργος Κατερίνης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ροή -Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, αλλά και κάτοικοι της περιοχής του Ποδονίφτη. Αν και δεν τους δόθηκε ο λόγος, η παρουσία τους ήταν σημαντική στην απόφαση που έλαβε τελικά το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας: ομόφωνα αποφάσισε να συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα 29/1 (όπου κλήθηκαν να παραβρεθούν και οι πιο πάνω φορείς) και στο μεταξύ να αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την ΕΠΖ για την αγνόησή τους, αλλά και επιστολή προς της Περιφέρεια Αττικής, όπου να ζητούν να μην συζητηθεί το θέμα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης στο Δήμο της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθήνας είχε καταρχήν αποφασίσει θετική γνωμοδότηση για το έργο, ενώ σε νέα συνεδρίαση την Παρασκευή 19/1 αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, η οποία ακόμα δεν έχει ορισθεί.

Με θετική εισήγηση Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 1/2;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, με θετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής προγραμματίζεται να συζητηθεί το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του Ποδονίφτη σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (πιθανότατα την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου), παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ουσιαστικά συζητήσει το θέμα.

Οι fast truck διαδικασίες που ακολουθούνται στην Αθήνα, αλλά και μια περίεργη μεθόδευση εκβιαστικών διλημμάτων που τίθενται προκαλούν μεγάλες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν και έχουν συλλέξει ήδη υπογραφές, τόσο στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, όσο και στο Δήμο της Αθήνας. Τα εκβιαστικά διλήμματα κατήγγειλε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Δραγούμης, ο οποίος μετέφερε μια σχετική εμπειρία από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΠΖ του Δήμου Αθήνας, όπου ο μελετητής του έργου «προειδοποίησε» τα μέλη της Επιτροπής ότι θα έχουν ευθύνες («τύπου Μάνδρας») αν δεν εγκρίνουν το έργο, σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων στον Ποδονίφτη (!).

Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας έχει ομόφωνα γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο και έχει θέσει την ανάγκη νέας μελέτης που να απορρίπτει τη λύση του εγκιβωτισμού και να διατηρεί τη φυσική μορφή του ποταμού.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *