Περπατώντας στον Ποδονίφτη κόντρα στο ρεύμα της τσιμεντοποίησης – φωτορεπορτάζ

Μια σημαντική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά από δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους του 5ου Διαμερίσματος της Αθήνας, έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21/1 ένας ωραίος περίπατος στον Ποδονίφτη από τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος, μέχρι τον Προμπονά και το εργοστάσιο της Columbia.

Όσοι παραβρέθηκαν, κάποιοι για πρώτη φορά, θαύμασαν ένα δασώδες τοπίο, έμαθαν για το τι σχεδιάζεται να γίνει στο ανοικτό αυτό τμήμα του ποταμιού, είδαν τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν ώστε αυτός ο πράσινος διάδρομος να προστατευθεί και να αναδειχτεί.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο ποτάμι ορατές. Παρόλα αυτά η φυσική κοίτη του ποταμού έχει διατηρηθεί και εύκολα φαίνεται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένας «πράσινος διάδρομος» που θα φθάνει μέχρι το άλσος του Προμπονά. Αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα των διοργανωτών αυτού του περιπάτου. Να αναδειχθεί η ιστορία, η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε μία «πράσινη» διαδρομή που θα μας φτάσει μέχρι τον Προμπονά, την Columbia και την Εριουργία, διεκδικώντας τους ελεύθερους χώρους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Από τους παραβρισκόμενους στη συνάντηση σημειώσαμε την σύμβουλο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας Όλγα Κλείτσα, η οποία μας είπε ότι (κακώς) το Συμβούλιο της Δημ. Κοινότητας δεν έχει συζητήσει το θέμα του σχεδίου εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη και πρόκειται να το θέσουν κάτοικοι με τις υπογραφές που μάζεψαν στην ερχόμενη συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας Στάθης Δρογώσης, η Αυγή Θεοδόση που μίλησε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξης του εργοστασίου της Κολούμπια και η Ναταλία Ρασούλη, που μίλησε με θερμά λόγια για την ιστορία που κρύβει το κουφάρι του εργοστασίου, το οποίο κάποιοι σχεδιάζουν να το κάνουν Mall.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου της Αθήνας, σε νέα συνεδρίασή της δεν κατέληξε σε απόφαση – γνωμοδότηση για το έργο του Ποδονίφτη και παρέπεμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Για αυτό και οι παραβρισκόμενοι κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας να απορριφθεί το έργο, απευθύνοντας το κάλεσδμά τους στο Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής.

Στην ενημέρωση συνέβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην αντιδήμαρχοι του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Νίκος Ανανιάδης και Γιάννης Καλαμπόκης, ενώ παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Αλίκη Γαλαζούλα.

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *