Ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της πλατείας Πατριάρχου – ρεπορτάζ

Ένα σημαντικό έργο υλοποιείται αυτή την περίοδο στην κεντρική πλατεία του Δήμου, την Πλατεία Πατριάρχου. Η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων που υπάρχουν περιμετρικά της πλατείας και αποτελούν μια δυσάρεστη εικόνα για περαστικούς και επισκέπτες των καταστημάτων εστίασης, αλλά και μια εστία μόλυνσης ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου προβλέπει την εξαφάνιση αυτής της εικόνας. Το έργο που κατασκευάζεται περιλαμβάνει την κατασκευή έξι υπόγειων συστημάτων μηχανισμών βύθισης και ανύψωσης κάδων απορριμμάτων. Οι κάδοι θα συλλέγουν διαφοροποιμένα τα αστικά απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τα τέσσερα συστήματα θα περιέχουν από τέσσερις κάδους συνολικής χωρητικότητας 4.400lt και τα δυο από τρεις χωρητικότητας 3.300lt. Οι θέσεις όπου κατασκευάζονται φαίνονται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα:

 

Η λειτουργία των συστημάτων αυτών γίνεται ηλεκτρο -υδραυλικά. Στην ουσία στην επιφάνεια του εδάφους θα υπάρχουν μόνο κάποιες σχετικά μικρές μεταλλικές χοάνες για την συλλογή των απορριμμάτων, που οδηγούν τα απορρίμματα στους υπογειοποιημένους κάδους.  Αυτές πατούν σε μια βάση που ή θα πλακοστρωθεί (εφόσον βρίσκεται σε πεζοδρόμιο) ή θα ασφαλτοστρωθεί (εφόσον βρίσκεται σε οδόστρωμα) και η οποία αποτελεί την οροφή του υπόγειου αποθηκευτικού χώρου. Οι βάσεις αυτές είναι στεγανοποιημένες και αρκετά μεγάλης αντοχής. Από κάτω υπάρχει μια πλατφόρμα, στην οποία πατούν οι κάδοι αποθήκευσης, και η οποία ανυψώνεται για την αποκομιδή από τα απορριμματοφόρα.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών σε τέσσερις μήνες. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του ΠΟΛΙΤΗ, το έργο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 150.000 ευρώ και η δημοπράτηση κατέληξε στις 112.500 ευρώ. Το έργο εκτελείται με χρηματοδότηση από τα ίδια έσοδα του Δήμου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *