Γιάννης Τζέλης: Άτταλος – 50 χρόνια συνεχούς δράσης

Ο Άτταλος δημιουργήθηκε το 1968 (συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής φέτος) με αρχική ονομασία «Αναγεννώμενος Πυρσός Νέας Φιλαδέλφειας». Την ίδια χρονιά συμμετέχει για πρώτη φορά στο επίσημο πρωτάθλημα ερασιτεχνικών ομάδων Αθηνών. Το 1978 ο σύλλογος μετονομάζεται σε Αθλητικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας (Α.Ο.Ν.Φ.) και το 2000 προσθέτει στην ονομασία του και το ΑΤΤΑΛΟΣ, ονομασία που διατηρεί ως σήμερα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Τζέλης μας παρουσιάζει τη δράση, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριε Τζέλη, δώστε μας μια εικόνα για τον Άτταλο και τις δράσεις του.

Γιάννης Τζέλης: Η κύρια δράση του συλλόγου μας, όπως άλλωστε προκύπτει και εκ του αντικειμένου, είναι το ποδόσφαιρο και η συμμετοχή σε προπονήσεις και αγώνες. Ο Άτταλος λαμβάνει μέρος σε όλα τα επίσημα πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών καθώς και σε επιμέρους ποδοσφαιρικά τουρνουά που διεξάγονται, ώστε όλοι οι αθλητές μας να συμμετέχουν σε αγώνες. Επιπρόσθετα, κατά τις περιόδους των διακοπών αρκετά τμήματα μας συμμετέχουν και σε πανελλαδικής εμβέλειας τουρνουά που διεξάγονται εκτός Αττικής, με αρκετές μάλιστα διακρίσεις. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι την τελευταία διετία τμήματα μας κατέκτησαν την πρωτιά σε τουρνουά που διεξήχθησαν στο Σοφικό Κορινθίας, στην Εύβοια και στο Καρπενήσι με συμμετοχή ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο ο σύλλογος μας, ως ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, συμμετέχει και σε δράσεις κοινωνικο-πολιτιστικού χαρακτήρα που διοργανώνουν φορείς της πόλης μας, ενώ και ο ίδιος έχει διοργανώσει κατά το παρελθόν ημερίδες επιστημονικών θεμάτων για την ενημέρωση των αθλητών και των γονέων.

Ο Άτταλος τα τελευταία 30 χρόνια χρησιμοποιεί ως έδρα για τις προπονήσεις του αλλά και τους αγώνες των μικρών τμημάτων, το προπονητήριο που βρίσκεται επί των οδών Κιλκίς και Πλαστήρα (δίπλα στο 4ο Δημοτικό). Η διαμόρφωση του προπονητηρίου στην σημερινή του μορφή αλλά και η συντήρηση του όλο αυτό το διάστημα γίνονταν με έξοδα, ενέργειες και αγώνα των εκάστοτε διοικήσεων και ανθρώπων του συλλόγου. Πολύ σημαντική -και πρέπει να το αναφέρω- η συνεισφορά της σημερινής διοίκησης του Δήμου όπου πρόσφατα αντικατέστησε τον χλοοτάπητα και μέρος της περίφραξης του προπονητηρίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε η διαδρομή του Άτταλου στον χρόνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό το γήπεδο, τόσο αγωνιστικά όσο και ιστορικά και ηθικά. Θα ήθελα να τονιστεί η στάση που κράτησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις πριν τρία χρόνια, όταν πήγε να δημιουργηθεί κάποιο θέμα, και το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση αναγνώρισε στον Άτταλο το δικαίωμα χρήσης και διαχείρισης του γηπέδου.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποιοι είναι οι στόχοι και η φιλοσοφία του Συλλόγου;

Γιάννης Τζέλης: Η φιλοσοφία του Συλλόγου συμπυκνώνεται στο ακόλουθο τρίπτυχο:

  • Δημιουργία παικτών ανταγωνιστικού επιπέδου που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ποδοσφαίρου και σταδιακή προώθηση έτοιμων νεαρών ποδοσφαιριστών στην 1η Ομάδα του Συλλόγου.
  • Δυνατότητα άθλησης και αθλοπαιδιάς μέσα από κανόνες που ορίζει ο Σύλλογος βασιζόμενους πάντα στις αρχές και τους κανονισμούς του αθλήματος.
  • Κοινωνικοποίηση και ανάδειξη των ισχυρών δεσμών φιλίας που προάγει η ομαδικότητα του αθλήματος ώστε να δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Ο στόχος μας είναι η συστηματική εκμάθηση ποδοσφαίρου μέσα από σύγχρονες μεθόδους προπόνησης που θα εκπονούνται από τους προπονητές ανάλογα του ηλικιακού και αγωνιστικού επιπέδου η οποία σε συνδυασμό με την άρτια παιδαγωγική καθοδήγηση, θα συντελέσει τόσο στη δημιουργία σκεπτόμενων αγωνιστικά παικτών με προσωπικότητα όσο και στη σφυρηλάτηση χαρακτήρων που να διέπονται από το πνεύμα ομάδος και συλλογικότητας. Για την υλοποίηση του στόχου απαραίτητη κρίνεται η ουσιαστική και σωστή συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν χωρίς παρέκκλιση τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας μας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Πόσα τμήματα διαθέτει ο Σύλλογος;

Γιάννης Τζέλης: Στον Σύλλογο μας προπονούνται και αγωνίζονται παιδιά ηλικίας από 5 χρονών και πάνω, ενώ φυσικά υπάρχει και η ανδρική ομάδα που απαρτίζεται από νεαρούς ενήλικες, προερχόμενους κατά βάση από το φυτώριο του Αττάλου. Τα τμήματα της ακαδημίας και των υποδομών συγκροτούνται, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, ανά ηλικιακή κατηγορία (ένα τμήμα ανά δύο έτη γεννήσεως) όπου κι εκεί όμως, λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών στον Σύλλογο, και για την ομαλότερη και ποιοτικότερη διεξαγωγή της προπόνησης, το καθένα απ’ αυτά τα τμήματα χωρίζεται σε δύο υποτμήματα ανάλογα με το αγωνιστικό επίπεδο του κάθε παιδιού. Συνολικά στο σωματείο μας αθλούνται 250 περίπου παιδιά κατανεμημένα σε 12 τμήματα των 15-20 παιδιών έκαστο.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Πείτε μας ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Γιάννης Τζέλης: Το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άτταλος διαχρονικά, είναι η έλλειψη ενός γηπέδου 11Χ11 από την πόλη μας. Ο Δήμος μας είναι ο μόνος δήμος της Αττικής που δεν έχει γήπεδο ποδοσφαίρου για την διεξαγωγή επίσημων αγώνων. Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε σε διαρκή αναζήτηση γηπέδου σε γειτονικούς δήμους, με το αντίστοιχο οικονομικό τίμημα φυσικά, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή αγώνων της ανδρικής ομάδας, αλλά και των μεγάλων τμημάτων υποδομών που συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα. Και φυσικά πέραν του οικονομικού, το τίμημα είναι και αγωνιστικό, καθώς τα τμήματα μας παίζουν ως γηπεδούχοι πάντα σε ουδέτερο γήπεδο, ή σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και στην έδρα της αντιπάλου ομάδας.

Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου πλησίον του προπονητηρίου του Αττάλου για χρήση ως αποδυτήρια, αποθήκη υλικού κ.λπ. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την τοποθέτηση ενός κοντέινερ και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε το προσεχές διάστημα για την αντιμέτωπιση του προβλήματος σε συνεργασία με την δημοτική αρχή.

Επιπλέον προβλήματα που υπάρχουν και που τέθηκαν και στην συνάντηση που είχε η Διοίκηση του συλλόγου με τον Δήμαρχο, είναι ο φωτισμός του προπονητηρίου και η τοποθέτηση προστατευτικού υλικού περιμετρικά και εκτός των ορίων του αγωνιστικού χώρου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *