Στα χρόνια των μνημονίων – άρθρο του Αλέξανδρου Ζορμπά

Είναι γεγονός ότι την επταετία πλέον των μνημονίων και της κρίσης, οι κυβερνητικές επιλογές διόγκωσαν σε υπερθετικό βαθμό τις ανισότητες, την φτώχεια, την ανέχεια. Οι «έκτακτες» ανάγκες που δημιουργήθηκαν ανάγκασαν και αναγκάζουν τον καθένα μας, να αναλάβει δράση, είτε ατομικά είτε συλλογικά, κοιτώντας στα μάτια τον συνάνθρωπο του και να σταθεί αλληλέγγυος με τον τρόπο που η συνείδηση και η επαγγελματική του κατάρτιση του επιτρέπει. (Δημοσιεύεται στον έντυπο ΠΟΛΙΤΗ, φύλλο Νο 3, το οποίο κυκλοφορεί)
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, έπειτα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πριν 3 χρόνια ανέλαβε μία σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης και ανακούφισης για τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο. Μία από τις πολλές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται η δωρεάν σύνταξη και υποβολή φορολογικής δήλωσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Όλα αυτά τα χρόνια που εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως λογιστής προσέφερα αμισθί τις υπηρεσίες μου σε όσους ανθρώπους βρισκόντουσαν σε καθεστώς ανέχειας όμως η Δημοτική Αρχή έδωσε την δυνατότητα να γίνει πιο οργανωμένα, πιο δομημένα και πιο μαζικά αυτό που επί χρόνια έκανα ατομικά και αποσπασματικά.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι για να λάβει κάποιος μία σειρά από παροχές και επιδόματα, η βασικότερη υποχρέωση είναι η σύνταξη και η υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Την πρώτη χρονιά με μεγάλη θλίψη διαπίστωσα ότι δεκάδες συνδημότες μου δεν λάμβαναν τα πενιχρά επιδόματα (βλ. φιλοδώρημα) που έδινε το κράτος –σε αυτούς που πρώτα κατέστρεψε– διότι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν 20€ – 30€ σε έναν λογιστή για να συμπληρώσει και να υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση. Προφανώς είτε οι συνδημότες μου είχαν την ελάχιστη αξιοπρέπεια να μην παρακαλέσουν κάποιον για να υποβάλλει αφιλοκερδώς την δήλωση τους, είτε δυστυχώς δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Ιδιαίτερη χαρά μου προκάλεσε το γεγονός ότι, στα 3 χρόνια που προσφέρω τις υπηρεσίες μου, δεν βρέθηκα ποτέ στην δυσάρεστη θέση να αρνηθώ να υποβάλλω την φορολογική δήλωση σε κάποιον που δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή. Αυτό φανερώνει την ωριμότητα σκέψης των πολιτών αυτού του Δήμου. Ουδέποτε και κανείς δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτήν την δράση για να εξοικονομήσει λίγα χρήματα.
Μέσα από αυτή την δράση, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς αξιόλογους συμπολίτες. Ανθρώπους μορφωμένους, ανθρώπους με πνεύμα και ψυχή που η κυβερνητική πολιτική τους πέταξε στον καιάδα της ανυποληψίας και της περιθωριοποίησης.
Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς για το μάθημα ζωής που έλαβα δίπλα τους.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *