Το… όνειρο ενός δημότη της Αθήνας

Μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να μην… καταδέχθηκε να διαβουλευθεί με τους δημότες του – κατοίκους της παραρεμάτιας περιοχής του Ποδονίφτη, κάποιοι από αυτούς όμως συμμετείχαν στις σχετικές διαδικασίες που διοργάνωσε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Ένας από αυτούς, ο οδοντίατρος Δημήτρης Τσαφογιάννης έστειλε μάλιστα και μια γραπτή άποψη, η οποία διαβάστηκε στη σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας:

Ονομάζομαι Δημήτρης Τσαφογιάννης, γεννήθηκα το 1961 και ζω έως σήμερα στην οδό Σάρωνος και Αμειψίου, περίπου 80-100 μέτρα από τον ποταμό (ρέμα) Ποδονίφτη.

Αν και είμαι δημότης Δήμου Αθηναίων όλη η παιδική μου ηλικία είναι συνδεδεμένη με τα παιχνίδια γύρω και μέσα στον Ποδονίφτη.

Με χαρά παρακολούθησα την ημερίδα που διοργανώθηκε από τους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας στις 11 Δεκεμβρίου 2017, αλλά και τη συζήτηση που έγινε στις 15 Δεκέμβρη για το ίδιο θέμα και μου δόθηκε η ευκαιρία να σας εκφράσω την προσωπική μου πρόταση -όνειρο- όσον αφορά τον ποταμό Ποδονίφτη.

Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από τις μελέτες και τις αναλύσεις που παρουσίασαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν ήταν σαφέστατα:

Πόσο σημαντικός είναι ο ποταμός (ρέμα) Ποδονίφτης σε όλο το μήκος του αλλά και ιδιαίτερα στο ανοιχτό τμήμα του από την γέφυρα της οδού Χαλκίδος έως και την οδό Ερατώνος για το περιβάλλον από το μικροκλίμα που δημιουργεί, για τους κατοίκους  πλησίον του, για τους Δήμους που τους διασχίζει, αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο μαζί με τον ποταμό Κηφισό και τους παραπόταμούς τους.

Έχοντας μια πολύ καλή τοπογραφική εικόνα του Ποδονίφτη στο συγκεκριμένο ανοιχτό τμήμα του θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου πρόταση – όνειρο.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΚΟ

Από τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος το οποίο θα περικλείει μέσα του.

  • Το ανοιχτό τμήμα του Ποδονίφτη με τις παραποτάμιες περιοχές.
  • Το άλσος του Προμπονά που τέμνεται από τον Ποδονίφτη.
  • Τον παραπόταμο Γιαμπουρλά που εκβάλει στον Ποδονίφτη.
  • Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας που τέμνεται από τον παραπόταμο Γιαμπουρλά.
  • Να ενταχτούν μέσα του πλατείες και αθλητικοί χώροι που συνορεύουν, καθώς σπίτια και συγκροτήματα που προϋπάρχουν ήδη.

Μπορείτε φαντάζομαι να καταλάβετε πως αν υιοθετηθεί η πρόταση – όνειρο από την Περιφέρεια και τους Δήμους που θα ανήκει το πάρκο, ποια θα είναι τα οφέλη του για:

  • Το περιβάλλον
  • Τους κατοίκους – παιδιά
  • Για όλο το λεκανοπέδιο ως πνεύμονας πρασίνου.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε εθελοντική προσφορά και συμμετοχή.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *