Σε σύγχρονο πολυχώρο θέλει να μετατρέψει ο Δήμος το στρατιωτικό εργοστάσιο

Την μετατροπή του κτιρίου του πρώην στρατιωτικού εργοστασίου (Πάρκο Γ. Αποστολάκης) σε ένα σύγχρονο πολυχώρο εκδηλώσεων προωθεί ο Δήμος. Για το λόγο αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (20/12) αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και συγκεκριμένα στην πρόσκληση που φέρει τον τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Ο χώρος του πρώην στρατιωτικού εργοστασίου (Οικοδομικό Τετράγωνο 11) έχει παραχωρηθεί στον πρώην Δήμο Ν. Χαλκηδόνας το 1994 για τη δημιουργία πρασίνου. Από το σύνολο των κτισμάτων που είχε το τότε εργοστάσιο αναγόμωσης ελαστικών κατεδαφίστηκαν όλα τα περιφερειακά και απέμεινε το κυρίως κτίριο, το οποίο έκτοτε στεγάζει διάφορες δημοτικές υπηρεσίες και το ένα τμήμα του λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων και δράσης πολιτιστικών και αθλητικών τμημάτων του Δήμου (στη φωτογραφία φαίνεται αυτός ο χώρος, όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα).

Αυτό που σχεδιάζει ο Δήμος είναι να ανακαινίσει το υπάρχον κτίριο, να το εξοπλίσει κατάλληλα και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτιστικών χρήσεων με αναψυκτήριο. Το πρόγραμμα που προαναφέραμε χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων βιομηχανικά κτίρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ώστε να μετατραπούν σε κτίρια με αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις για χρήση από τους πολίτες χωρίς αντίτιμο, ενώ παράλληλα μπορεί να αξιοποιηθεί ένα τμήμα τους (κατά μέγιστο 20% της επιφάνειας) για αναψυκτήριο, καφέ κ.λπ.

Για να διατηρηθεί απαραίτητη η τροποποίηση του ρυμοτομικού

Ο χώρος αυτός, παρότι φέρει το όνομα Πάρκο Γ. Αποστολάκης, μέχρι σήμερα παραμένει σε μια εκκρεμότητα. Καταρχήν το Ο.Τ. 11 σήμερα είναι χαρακτηρισμένο ως Οικοδομήσιμος Χώρος, που σημαίνει ότι τυπικά υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των κτισμάτων. Ο Δήμος, λοιπόν, προχώρησε στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Νέας Χαλκηδόνας ώστε το Ο.Τ. 11 (όλος ο χώρος δηλαδή του σημερινού Πάρκου) να χαρακτηριστεί Χώρος Αστικού Πρασίνου. Μοναδικό κτίσμα παραμένει το υπάρχον, χωρίς καμιά προσθήκη.

Μια δεύτερη εκκρεμότητα που υφίσταται χρόνια, αφορά τμήμα 694 τετραγωνικών μέτρων του Πάρκου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως… αδιάνοικτη οδός. Αφορά τη νοητή συνέχεια της οδού Παπαναστασίου, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να διανοιχτεί μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, δημιουργώντας έτσι μια παρακαμπτήρια οδό από την Λεωφόρο Δεκελείας προς την Αχαρνών! Με την τροποποίηση του ρυμοτομικού παύει οριστικά αυτή η δυνατότητα και ο χώρος του Πάρκου χαρακτηρίζεται ολόκληρος ως Αστικό Πράσινο.

Η τροποποίηση του ρυμοτομικού συζητήθηκε και αποφασίστηκε από το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 6/12 και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής της.

Με τον τρόπο αυτό ο χώρος του Πάρκου γίνεται και τυπικά ενιαίος χώρος πρασίνου, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη οικοδομική δραστηριότητα και διατηρώντας το υπάρχον κτίριο που αποκτά και τυπικά πολιτιστικές χρήσεις. Στην πράξη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη χρήση του χώρου, ένα τμήμα του οποίου χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τους κατοίκους ως χώρος στάθμευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΟΛΙΤΗ, έχει παύσει η ποινική δίωξη του Δημάρχου για τη χρήση αυτή, η οποία έχει γίνει αντικείμενο δικαστικών διαμαχών εδώ και χρόνια.

Μένει να δούμε αν κατορθώσει η δημοτική αρχή να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, η οποία θα δώσει ζωή στο κτίριο και σε όλο το χώρο του Πάρκου, προσφέροντας στη Νέα Χαλκηδόνα, αλλά και σε όλη την πόλη, έναν σύγχρονο πολιτιστικό χώρο που τόσο έχει ανάγκη.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *