Απέρριψε ομόφωνα το Δ.Σ. τη μελέτη για τον Ποδονίφτη

Ιστορική είναι η ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας στη χθεσινή του συνεδρίαση (20/12) για τη διάσωση του Ποδονίφτη. Απορρίφθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου έργου διευθέτησης του τελευταίου ανοικτού τμήματος του ποταμού και ανοίγει ο δρόμος για μια άλλου τύπου αξιοποίηση αυτού του μικρού τμήματος που θυμίζει στους κατοίκους της Αθήνας ότι κάποτε υπήρχαν ποτάμια με δέντρα, πουλιά και ψάρια. Αυτή την μικρή ανάσα, αυτή τη ματιά στη φύση που περιβάλλεται από μια τσιμεντούπολη με ελάχιστους και τεχνητούς χώρους πρασίνου υπερασπίστηκε τόσο ο Δήμος, όσο και πολίτες της περιοχής και ο Σύλλογος Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων.

Στη συνεδρίαση έγινε μια τεκμηριωμένη παρουσίαση από την ειδική σύμβουλο του δημάρχου Δέσποινα Σπανούδη, ενώ παρενέβησαν και επιστήμονες που κατέθεσαν σημαντικές παρατηρήσεις.

Σε αντίθεση με την μεθόδευση που ακολούθησε ο Δήμος Αθηναίων ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας οργάνωσε μια ευρεία συζήτηση με τους κατοίκους, αλλά και με ειδικούς επιστήμονες, η οποία κατέληξε στην απόφαση αρνητικής γνωμοδότησης για το έργο, η οποία επιπλέον ζητά:

  1. Να γίνει αναγνώριση των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του ρέματος σε όλο το μήκος της ελεύθερης κοίτης του η οποία να καθορίσει τη διαβρωσιμότητα των υλικών της κοίτης, την ευστάθεια των πρανών, τις υδρογεωλογικές συνθήκες κατά μήκος της κοίτης, την προσφορά φερτών υλικών από τη λεκάνη απορροής, τη σύσταση και την κοκκομετρική διαβάθμιση των φερτών υλικών, την παρουσία, την έκταση και τα φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά των ανθρωπογενών αποθέσεων.
  2. Με βάση τα παραπάνω να απομακρυνθούν κατά το δυνατό τα μπαζωμένα τμήματα και οι όποιες παρεμβάσεις/αυθαιρεσίες έχουν γίνει επί του ρέματος. Να επανεξετασθεί η καταλληλότητα πρόσφατης επέμβασης με συρματοκιβώτια για την ευστάθεια των πρανών που μεταξύ άλλων αφορά τμήμα που περιλαμβάνεται στην μελέτη εγκιβωτισμού.
  3. Να εκτιμηθεί ο πραγματικός πλημμυρικός κίνδυνος. Αν υπάρχει ανεπάρκεια της υφιστάμενης κοίτης, να αξιολογηθεί σε ποια τμήματα και σε τι μήκος συμβαίνει αυτή και όπου δεν συμβαίνει να εφαρμοστεί μηδενική λύση ή να επιλεχθεί χωμάτινη διατομή ή άλλη κατάλληλη λύση που να μην αλλοιώνει το ρέμα και να επιτρέπει τη συνέχιση των βασικών του λειτουργιών. Τόσο η βιβλιογραφία όσο και τα διεθνή παραδείγματα και η εφαρμοσμένη εμπειρία παρέχουν πληθώρα λύσεων που θα πρέπει να εξετασθούν κατά περίπτωση.
  4. Nα εκπονηθεί ο φάκελος οριοθέτησης του ρέματος με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δηλ. τον Ν. 4258/2014
  5. Σε περίπτωση που υπάρξουν έστω και τμηματικές αποψιλώσεις βλάστησης, να γίνει οριστική φυτοτεχνική μελέτη αποκατάστασης που θα είναι μέρος του κυρίως έργου κοστολογημένη.
  6. Να συνοδεύει την κυρίως μελέτη και κυκλοφοριακή μελέτη προκειμένου να εξεταστούν εάν και κατά πόσο αρκούν ή εναρμονίζονται με την νέα πρόταση διευθέτησης τα υφιστάμενα τεχνικά (γέφυρες, πεζογέφυρες κλπ) ή θα πρέπει να εξεταστούν νέα και σε νέες θέσεις.
  7. Να διερευνηθεί η ύπαρξη αγωγών παράνομων απορρίψεων υγρών αποβλήτων κατά μήκος της φυσικής κοίτης και να διακοπούν
  8. Nα γίνει καθαρισμός και ανάδειξη του ρέματος σε όλο το ελεύθερο τμήμα του και να δημιουργηθούν μονοπάτια για την πρόσβαση στο ρέμα.

Αναμένεται η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την βούληση των κατοίκων, αλλά και την σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση που έχει κατατεθεί κατά αυτής της μελέτης.

Διαβάστε εδώ την πλήρη γνωμοδότηση του Δήμου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *