Ανεξαρτητοποίηση Β. Παπακώστα με… πρωτόκολλο

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών Βασίλης Παπακώστας (στη φωτογραφία αριστερά), με μια… πρωτότυπη για τα δεδομένα των αριστερών παρατάξεων κίνηση: καταθέτοντας στο πρωτόκολλο του Δήμου μια σχετική δήλωση, αιφνιδιάζοντας τους συντρόφους του.

Ο κ. Παπακώστας λίγες μέρες πριν είχε υπερψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση που είχε καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου και ζητούσε την ανάκληση προηγούμενης απόφασης που αφορούσε ένα ευρύ πρόγραμμα ανάπλασης δημοτικών χώρων πρασίνου μέσω διαγωνισμού και ανάθεσης σε ανάδοχο. Σημειωτέον ότι την απόφαση εκείνη έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους όλων των συμβούλων της πλειοψηφίας (και του Β. Παπακώστα), χωρίς να υπάρξει τότε καμιά αντίδραση από το Σωματείο. Το ζήτημα αυτό προέβαλε ο κ. Παπακώστας ως αιτία της αποχώρησής του από την παράταξη της πλειοψηφίας, χαρακτηρίζοντάς το ως «παραβίαση μιας νοητής κόκκινης γραμμής», υιοθετώντας τα επιχειρήματα περί «ιδιωτικοποίησης» και χαρακτηρίζοντας αυτή την απόφαση «κερκόπορτα». Το έργο της ανάπλασης του πρασίνου, όπως και άλλα τέτοια έργα που έχει αποφασίσει να αναθέσει σε αναδόχους ο Δήμος (με πιο πρόσφατο την ανάπλαση του Άλσους, έργο ανάλογο με το πιο πάνω) είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε όλους τους Δήμους, ακόμα και σε αυτούς που διοικούνται από αριστερές παρατάξεις εδώ και δεκαετίες. Μέχρι σήμερα ούτε το Σωματείο των εργαζομένων, αλλά ούτε και κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν έχει θέσει ένσταση για έργα πολλών χιλιάδων ευρώ που έχουν ανατεθεί σε εργολάβους σε τομείς που οι υπηρεσίες του Δήμου είτε δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό, είτε δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (πεζοδρομήσεις, ασφαλτοστρώσεις, τεχνικά έργα, κλαδέματα υψηλών δένδρων κ.λπ.). Προκαλεί δε εντύπωση η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχεται η δημοτική αρχή για ένα έργο που σχεδίασε και πρότεινε η ίδια η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, η οποία και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης των πολλών χώρων πρασίνου που διαθέτει η πόλη.

Κύκλοι της Δύναμης Πολιτών σχολίαζαν ότι η απόφαση ανεξαρτητοποίησης του κ. Παπακώστα παραβιάζει τις συλλογικές αρχές λειτουργίας της παράταξης, η οποία στη βάση αυτής της συλλογικότητας κατέκτησε την πλειοψηφία και ανέλαβε τη διαχείριση αυτού του Δήμου. Με την απόφασή του να διατηρήσει την έδρα που κατέλαβε ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας ο κ. Παπακώστας στερεί από τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας την εκπροσώπηση που είχαν επιλέξει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πολίτη δεν είχε τεθεί κανένα θέμα παραταξιακής πειθαρχίας στη συγκεκριμένη ψηφοφορία (φάνηκε άλλωστε από το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στη συνεδρίαση του Δ.Σ.), ενώ ο κ. Παπακώστας δεν είχε θέσει ζήτημα ενδεχόμενης αποχώρησης στις εσωτερικές διαδικασίες της Δύναμης Πολιτών ούτε πριν, ούτε μετά την σχετική συνεδρίαση. Να σημειώσουμε ότι και μετά την αποχώρηση η Δύναμη Πολιτών διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία με 17 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης του Β. Παπακώστα

Σε μια ζωντανή παράταξη της Αριστεράς που παραμένει πιστή στις αρχές της και στο να υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες τακτικής, επιμέρους χειρισμών κ.λ.π., ακόμη και συγκρούσεις με μεγαλύτερη σημασία. Από αυτή την άποψη, στα 3 χρόνια της παρουσίας μου ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, αλλά και στα χρόνια που προηγήθηκαν της δημιουργίας της, στις διεργασίες και τους αγώνες που έφεραν σημαντικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία και τα δημοτικά πράγματα και προετοίμασαν τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2014, έδωσα πολλές τέτοιες μάχες.

Ωστόσο, όλα αυτά έχουν νόημα και είναι διαχειρίσιμα με τους κανόνες της συλλογικής πειθαρχίας όταν δεν παραβιάζεται η νοητή «κόκκινη γραμμή» των αρχών και των αξιών που πρέπει να διέπουν την πολιτική μας παρέμβαση. Η πρόσφατη απόφαση της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας της παράταξης να διαθέσει ένα πολύ μεγάλο για τα δεδομένα του δήμου ποσό (1,3 εκατ. ευρώ) σε ιδιώτες εργολάβους για την ανάπλαση 11 πλατειών στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, δεν είναι απλώς λάθος αλλά παραβιάζει ακριβώς αυτή τη νοητή «κόκκινη γραμμή», με τρόπο που δεν μου επιτρέπει ούτε να συμφωνήσω ούτε να πειθαρχήσω στην πλειοψηφία (παρόλο που γενικά αντιλαμβάνομαι τη σημασία μιας τέτοιας πειθαρχίας) ούτε να προσποιηθώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι τις συνέπειες και τη «δυναμική» μιας τέτοιας επιλογής.

Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής συνιστά «κερκόπορτα», αποτελεί σημείο καμπής για την παράταξη και δρομολογεί μια «δυναμική» διαρκών ανάλογων μετατοπίσεων στην προοπτική των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, για τους εξής λόγους:

  • Η συμφιλίωση με μια πολιτική ιδιωτικοποίησης στο όνομα του «ρεαλισμού», ιδιαίτερα μάλιστα όταν επιστρατεύονται επιχειρήματα που καταφανώς δεν ευσταθούν, ανοίγει ένα δρόμο μη επιστροφής. Όπως έδειξαν και εμπειρίες από άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, τοπικά, κλαδικά ή συνολικότερα πολιτικά, εγχειρήματα της Αριστεράς, αυτός ο «ρεαλισμός» οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη πολιτική διολίσθηση και στον πολιτικό μιθριδατισμό.
  • Η σφοδρότητα με την οποία η δημοτική αρχή επιτέθηκε στο σωματείο των εργαζομένων στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (επειδή διαφωνούσε με τη ιδιωτικοποίηση) υπογραμμίζει τους παραπάνω κινδύνους: ο απλός «ρεαλισμός» δεν είναι αρκετός για να δικαιολογήσει μια τέτοια επίθεση, η οποία αντικειμενικά ισοδυναμεί με ρήξη με τους εργαζόμενους την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή διαθέτει ένα μεγάλο ποσό που θα καταλήξει στους εργολάβους.
  • Το γεγονός ότι σε αυτή της την επιλογή η δημοτική αρχή στηρίχτηκε στις ψήφους της μνημονιακής αντιπολίτευσης του δήμου (που ψήφισαν «μετά χαράς» την απόφαση καλωσορίζοντάς την στο «ρεαλισμό») επιβεβαιώνει τους φόβους για «κερκόπορτα» και υπογραμμίζει τον κίνδυνο διαρκών μετατοπίσεων.

Τιμώ τους και τις συντρόφισσες που δώσαμε μαζί αυτή τη μάχη, έστω και αν σε αυτή τη φάση δεν επέλεξαν το δικό μου δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε μαζί και σε άλλες μάχες που θα δοθούν στο επόμενο διάστημα. Ελπίζω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για κάποιους/ες που υποτίμησαν τη σημασία αυτής της επιλογής της δημοτικής αρχής, δεν διέκριναν ή υποτίμησαν τον κίνδυνο της «κερκόπορτας» ή απλώς έβαλαν πάνω από όλα αυτά το ζήτημα της «συνοχής» της παράταξης και της πειθαρχίας.

Στο επιχείρημα ότι δήθεν τραυματίζω την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, απαντώ τα εξής: Σε όλες τις επιλογές που θα είναι σύμφωνες με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και της Αριστεράς, σε όλες τις μάχες για τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των δημοτών, της προστασίας της ποιότητας της ζωής στην πόλη και της υπεράσπισης της δημοκρατίας, θα είμαι εκεί, όχι μόνο με την ψήφο μου αλλά με την ενεργή συμμετοχή στον αγώνα για αυτά.

Σε επιλογές όμως όπως αυτή που είναι η αιτία για την ανεξαρτητοποίησή μου, θα είμαι απέναντι. Άλλωστε σε τέτοιες επιλογές, όπως περίτρανα απέδειξε η ψηφοφορία για την ανάθεση σε ιδιώτες της ανάπλασης των 11 πλατειών, η δημοτική αρχή δεν θα έχει ανάγκη της δικής μου ψήφου, αφού θα στηριχτεί «μετά χαράς» από τη νεοφιλελεύθερη – μνημονιακή αντιπολίτευση.

Κατά τα άλλα, θα συνεχίσω, όπως και σε όλη τη μέχρι τώρα ενήλικη-στρατευμένη ζωή μου, να πειθαρχώ στις αρχές και αξίες της Αριστεράς και στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Υ.Γ. Η απόφασή μου αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ούτε συνιστά πειθαρχία στις διαδικασίες κάποιας συλλογικότητας. Είναι προσωπική μου επιλογή και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εμένα τον ίδιο.

Ν. Φιλαδέλφεια, 12 Δεκεμβρίου 2017

Βασίλης Παπακώστας, δημοτικός σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *