Οι εγκιβωτισμοί των ρεμάτων δεν είναι η σύγχρονη λύση

Μια πλούσια συζήτηση που ανέδειξε πολλές πλευρές του θέματος και βοήθησε στην τεκμηρίωση άποψης από την τοπική κοινωνία για το έργο που σχεδιάζεται να γίνει ως προς τη διευθέτηση του Ποδονίφτη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΠΠΙΕΔ. Ομιλητές ήταν επιστήμονες από διαφορετικά αντικείμενα, που ανέπτυξαν την ιστορική, πολιτιστική, περιβαλλοντική σημασία του ποταμιού, ενώ αναλύθηκαν οι τεχνικές πλευρές του έργου που σχεδιάζεται και εντοπίστηκαν προβλήματα.
Κοινή συνισταμένη των ομιλιών, αλλά και άλλων παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν ότι η διατήρηση της φυσικής κοίτης του ποταμού είναι πλεονέκτημα για την πόλη μας και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις που δεν θα εγκιβωτίσουν την κοίτη.
Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του ειδικού γραμματέα Υδάτων, Ιάκωβου Γκανούλη, ο οποίος τοποθετήθηκε σαφώς κατά του εγκιβωτισμού των ρεμάτων και ανέφερε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας μιας νομοθεσίας που θα παρέχει οριστική λύση στο θέμα, στη βάση και των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νάσος Αναγνωστόπουλος, που παραβρέθηκε δήλωσε ότι θα αναμένει τα συμπεράσματα αυτής της ημερίδας, ενώ όπως είπε δεν γνωρίζει το έργο που σχεδιάζεται.
Ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε στη διαδικασία της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και εξέφρασε την ανησυχία της δημοτικής αρχής για τις μεγάλες παρμεβάσεις που σχεδιάζονται στην πόλη, αναφέροντας τόσο την υπογειοποίηση τμημάτων του οδικού δικτύου γύρω από το ανεγειρόμενο γήπεδο της ΑΕΚ, όσο και το υπό συζήτηση έργο του Ποδονίφτη.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος αναφέρει:

Με μεγάλη και ζωηρή συμμετοχή και με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος,  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το ρέμα του Ποδονίφτη και τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής: Το παρόν και το μέλλον ενός ρέματος σε κρίση» τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 που διοργάνωσαν ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και της ΑΜΚΕ «ΙΑΝΘΗ».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκτός από τον Δήμαρχο Αριστείδη Βασιλόπουλο, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ιάκωβος Γκανούλης και ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος. Επίσης συμμετείχε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης. Οι 11 ειδικοί εισηγητές και οι 3 συντονιστές των κύκλων της εκδήλωσης, έδωσαν ένα πλούσιο υλικό και κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων γύρω από το ποτάμι, την ιστορία της περιοχής, τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αλλά και την υψηλή αισθητική και οικολογική αξία που διατηρεί το τμήμα του ποταμού που απομένει σε φυσική μορφή.

Όπως τονίστηκε από πολλούς εισηγητές, ο εγκιβωτισμός των ποταμών και η μετατροπή τους σε ανοιχτούς ή κλειστούς οχετούς ομβρίων είναι ένας  αναχρονιστικός τρόπος διευθέτησης. Οι σύγχρονες αντιλήψεις όπως έχουν περιληφθεί τόσο στην νομοθεσία όσο και στην παγκόσμια εμπειρία, είναι τα αστικά ρέματα να διατηρούν την φυσική λειτουργία τους ενώ εδώ και δεκαετίες σε πολλές πόλεις του κόσμου έχει ξεκινήσει η αποκάλυψη των ρεμάτων στον αστικό ιστό.

Τα συμπεράσματα από την ημερίδα θα αξιοποιηθούν ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στην επιτροπή διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Αττικής για τον εγκιβωτισμό του Ποδονονίφτη.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *