Προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικών παροχών – Ρεπορτάζ

Χωρίς να λείψουν οι συνήθεις εκρήξεις, η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2018 την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου κύλησε ήρεμα και κατέγραψε πολλές από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος απουσίαζε, αφού αναχώρησε για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν δυο είναι οι βασικές κατευθύνσεις του νέου προϋπολογισμού: Προγραμματισμός αγορών εξοπλισμού και αναλωσίμων ώστε να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών και αύξηση των ποσών που κατευθύνονται στις κοινωνικές παροχές.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 19 ψήφους (η πλειοψηφία και η Βάσω Αγαγιώτου) υπέρ και 8 κατά (με την επισήμανση της θετικής στάσης σε επιμέρους κωδικούς από τους περισσότερους).

Από τις τοποθετήσεις σημειώσαμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία:

Σημαντικά αυξημένες προβλέπονται οι δαπάνες μισθοδοσίας λόγω των προσλήψεων προσωπικού σε καθαριότητα, πράσινο και Δημοτικό Κοιμητήριο. Οι υπηρεσίες αιχμής –καθαριότητα και πράσινο- προβλέπεται να επανδρωθούν με μεγάλο αριθμό νέων μόνιμων εργαζομένων: ήδη 9 νέοι εργαζόμενοι έχουν προστεθεί στην καθαριότητα, ενώ εκκρεμεί ο διαγωνισμός για 19 εργαζόμενους και βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσλήψεις από παλαιότερους διαγωνισμούς που έχουν ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ανεμογιάννης αναμένονται άλλα 14 άτομα και ένας οδηγός στο πράσινο.

Μεγάλη αύξηση 600 χιλιάδων ευρώ έχουν εγγραφεί στον τομέα των κοινωνικών δαπανών και αφορούν κυρίως την αύξηση παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Αλίκη Γαλαζούλα, μόνο στον κωδικό για τα τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχουν εγγραφεί 170 χιλιάδες ευρώ, ποσό υπετριπλάσιο του φετινού. Ο προϋπολογισμός είναι επικεντρωμένος στην κοινωνική πολιτική με μια σειρά νέες δομές που λειτουργούν και που θα λειτουργήσουν από το 2018, είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Λάλος.

Ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων που αγγίζει τα 4,5 εκατ. έχει προβλεφθεί για το 2018 με έργα 3,291 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως από ίδιους πόρους, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν άμεσα, όπως εξήγησε ο Μιχάλης Λάλος. Άλλα 1,1 εκατ. προβλέπονται για αγορές παγίων, αρκετά αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, που πρόκειται να κατευθυνθούν στην ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του Δήμου.

Τα έργα κατευθύνονται στην ανακατασκευή των εγκαταστάσεων, όπως είναι οι αθλητικές, οι παιδικές χαρές, τα σχολεία, που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μανωλεδάκης τα έργα ξεκίνησαν από τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και συνέχισαν με τις ασφαλτοστρώσεις. Για το 2018 προβλέπονται υπερτριπλάσιες ασφαλτοστρώσεις, ενώ θα συνεχιστούν οι πεζοδρομήσεις και φυσικά η μεγάλη αναμόρφωση των χώρων πρασίνου.

Ο κ. Μανωλεδάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους κωδικούς του προϋπολογισμού όπου έχουν προβλεφθεί ποσά για δυο έργα που λίμναζαν και παρουσίαζαν πολλά νομικά προβλήματα: την Οικία Σοβατζόγλου, όπου πλέον ο Δήμος απέκτησε και επίσημα την πλήρη διαχείριση, οπότε μπορεί να ξεκινήσει την ανακαίνιση του κτιρίου και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπου φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα κυριότητας και θα προχωρήσει η ανακατασκευή του.

Ευρύ πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου που διαθέτει ο Δήμος έχει σχεδιαστεί να αγοραστεί μέσα στο 2018, όπως νέα σάρωθρα για τις ανάγκες της καθαριότητας πλατειών και πεζοδρόμων, νέα απορριμματοφόρα, αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού για την καθαριότητα και την υπηρεσία ηλετροτεχνικών, ώστε όπως ανέφερε ο κ. Ανεμογιάννης να ανανεωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά ο στόλος του Δήμου.

 

Η στάση της αντιπολίτευσης

Τη διαφωνία της παράταξής του διατύπωσε στην ολιγόλογη τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λύσανδρος Γεωργαμλής, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Φρόντισε να πει μόνο ότι υπερψηφίζει τις ανελαστικές δαπάνες, τα προνοιακά επιδόματα, τα κονδύλια που αφορούν τα σχολεία και τη μισθοδοσία. Χωρίς να τοποθετηθεί αποχώρησε ο Χρήστος Κοπελούσος από την αρχή της διαδικασίας, διαμαρτυρόμενος για την απουσία του Δημάρχου, ενώ πριν την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει και ο Γιάννης Τομπούλογλου (ο οποίος ωστόσο έκανε για μια ακόμη φορά αισθητή την παρουσία του στην αρχή της συνεδρίασης, επί της… διαδικασίας).

Αρνητική ήταν η στάση και των συμβούλων της παράταξης Αράπογλου (ο οποίος απέφυγε να πάρει το λόγο, αν και ήταν αρκετά δραστήριος σε σχολιασμούς στο περιθώριο της συνεδρίασης), με τον Δημήτρη Κανταρέλη να απευθύνει πρόσκληση στα… αριστερά αντανακλαστικά των συμβούλων της πλειοψηφίας, επειδή όπως είπε ο προϋπολογισμός ενισχύει την ιδιωτικοποίηση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αυτός, όπως και οι προηγούμενοι της σημερινής δημοτικής αρχής, δεν διαφέρουν επί της ουσίας από τους προηγούμενους (της θητείας Γαϊτανά δηλαδή, όπου ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος), αλλά παρόλα αυτά τον καταψήφισε, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση συμβούλων της συμπολίτευσης.

Στην γραμμή της ιδιωτικοποίησης κινήθηκε και ο Απόστολος Κόντος, ο οποίος είπε ότι μια διοίκηση που εκλέχθηκε επειδή υποσχέθηκε την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Δήμου, προχωρά σε παραχώρηση μεγάλου μέρους του σε ιδιώτες. Από την παράταξή του αποχώρησε πριν την ψηφοφορία (αλλά και χωρίς να τοποθετηθεί επί της ουσίας) ο Νίκος Παπανικολάου.

Αντιλαϊκό και… αντιδραστικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η Δανάη Γκούμα.

Θετικό βρήκε τον προϋπολογισμό η Βάσω Αγαγιώτου.

Απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι Μιχάλης Κουτσάκης, Νίκος Σιώρης (και οι δυο είχαν οριστεί από το προηγούμενο συμβούλιο να συμμετέχουν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ) και… φυσικά η Έφη Γαϊτανά.

Αναμόρφωση και μέσα ατομικής προστασίας του… 2012

Πριν την συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό πραγματοποιήθηκε ακόμη μια τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ εγκρίθηκε ομόφωνα και η απόδοση των Ατομικών Μέσων Προστασίας σε όσους εργαζόμενους τα δικαιούνται για το έτος… 2012 (βάσει νομοθεσίας που δίνει αυτό το δικαίωμα σε όσους δεν τα είχαν λάβει στις προηγούμενες χρονιές).

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *