Υπάρχει πολιτικό πρόσημο στην υπόθεση του πρασίνου;

Ζώντας σε μια πόλη όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι από τις υψηλότερες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, είναι φυσικό να θεωρούμε αυτονόητο ότι πρωταρχική φροντίδα των υπηρεσιών του Δήμου πρέπει να είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Πόσο αυτονόητη είναι όμως και η εφαρμογή μιας πολιτικής ανάπλασης και υπεράσπισης του υφιστάμενου πρασίνου;

Αν παρακολουθήσουμε τη ρητορική που αναπτύσσεται εκ δεξιών και εξ αριστερών το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές αναγνώσεις στα παραπάνω. Έτσι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου για χρηματοδότηση από τα ίδια έσοδα του Δήμου ενός ευρέος προγράμματος αναβάθμισης του κοινόχρηστου πρασίνου της πόλης, με αναμόρφωση και κατασκευή υποδομών που είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε είναι κατεστραμμένες και με φυτοτεχνικές αναπλάσεις, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Κάποιοι οπαδοί της πιο επιθετικής επιχειρηματικότητας, θυμήθηκαν το προεκλογικό πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών και μιλούν για ασυνέπεια, άλλοι «ακραιφνείς υπερασπιστές» των εργατικών συμφερόντων, παραβλέποντας τις εισηγήσεις των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου (των εργαζομένων δηλαδή), μιλούν για «ιδιωτικοποίηση» υπηρεσιών και κάποιοι τρίτοι εγκαλούν τη δημοτική αρχή γιατί εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική.

Ποιο είναι πραγματικά το πρόσημο της υπεράσπισης του πρασίνου μιας πόλης; Δεν είναι αριστερή μια πολιτική που στοχεύει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος; Δεν είναι προοδευτική μια διανομή των εσόδων του Δήμου υπέρ της αύξησης του πρασίνου; Θα μπορούσε μια δημοτική αρχή να συντηρήσει και να αναβαθμίσει τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με κάποιο άλλο (αριστερό) τρόπο;

Θα μπορούσε ο καθένας να προσάψει όποια… παρέκκλιση θέλει στη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά για ένα πράγμα δεν μπορεί να την κατηγορήσει. Ότι δεν υπερασπίζεται το κοινόχρηστο πράσινο.

Μια δημοτική αρχή που από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της είχε ως βασική επιλογή την υπεράσπιση της αρτιότητας του Άλσους και γι αυτή της τη θέση λοιδωρήθηκε και στοχοποιήθηκε, έχει αποδείξει τη συνέπεια λόγων και έργων. Αυτή, λοιπόν, η δημοτική αρχή που υπερασπίζεται πρακτικά τον δημόσιο χαρακτήρα του κοινόχρηστου πρασίνου, κατηγορείται για… ιδιωτικοποίηση.

Ποια είναι η κατάσταση του πρασίνου στην πόλη;

Το πράσινο στην πόλη φθίνει και συρρικνώνεται σταδιακά, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει. Ακόμα και τα «ρεπορτάζ» τοπικών μέσων (των ίδιων που μιλούν σήμερα για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση) βρίθουν από εικόνες καθόλου κολακευτικές. Οι αιτίες είναι πολλές. Ας παραθέσουμε αυτές που καταγράφουν οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου:

Για περισσότερους από 150 κοινόχρηστους χώρους πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 585.000 τ.μ., με δενδροστοιχίες στα πεζοδρόμια που αριθμούν πάνω από 80.000 δένδρα και με αύλειους χώρους σχολείων, παιδικών σταθμών, γυμναστηρίων και λοιπών δημοτικών κτιρίων που έχουν έκταση περίπου 20.000 τ.μ, ο Δήμος διαθέτει σήμερα επτά (7) δενδροκηπουρούς και δεκαπέντε (15) εργάτες πρασίνου. Στα καθήκοντα του προσωπικού αυτού θα προστεθεί η λειτουργία φυτωρίου 1,805 στρεμμάτων του Άλσους, το οποίο θα εγκατασταθεί με την υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Άλσους που έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Το φυτώριο αυτό θα έχει παραγωγική χωρητικότητα 25.000 περίπου φυταρίων, πενήντα διαφορετικών δασικών ειδών.

Για την επισκευή – συντήρηση των απαραίτητων αρδευτικών δικτύων οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου διαθέτουν μόλις δυο (2) υδραυλικούς, οι οποίοι φυσικά είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης όλων των δημοτικών κτιρίων (και των σχολείων φυσικά).

Είναι φυσικό με αυτή την ελλειπή υποδομή το περιβάλλον της πόλης να υποβαθμίζεται και η δημοτική περιουσία να απομειώνεται.

Ποια είναι η αριστερή πολιτική αναστροφής αυτής της κατάστασης; Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτή η υποβάθμιση της πόλης και η χειροτέρευση των όρων ζωής των κατοίκων; Είναι καλό να μιλάς για τη δημόσια περιουσία, αλλά θα θέλαμε να μας υποδείξει κάποιος τον τρόπο για να μη συνεχίσει η απαξίωσή της.

Αυτή η δημοτική αρχή έχει να καταθέσει συγκεκριμένο έργο για την υπεράσπιση του κοινόχρηστου πρασίνου. Η μελέτη για την ανάπλαση του Άλσους, η οποία βρίσκεται λίγο πριν την υλοποίησή της, είναι έργο των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου. Το ίδιο και η αναμόρφωση πλειάδας πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων τα τελευταία τρία χρόνια. Από την πρώτη στιγμή έκανε συντονισμένες προσπάθειες για την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών, αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες. Υπερασπίστηκε στην πράξη τα αιτήματα των εργαζομένων για προσλήψεις, αλλά και τους αγώνες των συμβασιούχων για να παραμείνουν στις θέσεις όπου προσφέρουν εξειδικευμένη εργασία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι στο Δήμο μας εξακολουθούν και εργάζονται χωρίς να έχει σταματήσει ούτε μια μέρα η πληρωμή τους, είναι απόδειξη μιας συνέπειας, που δεν είναι καθόλου αυτονόητη στην εποχή μας.

Η πραγματικότητα όμως είναι αδιαπραγμάτευτη. Χωρίς προσωπικό, το πράσινο της πόλης θα συνεχίσει να φθίνει. Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε μια πρόταση για τον τρόπο που αυτή η πραγματικότητα μπορεί να ανατραπεί. Και μη μας πει κάποιος για την ανάγκη ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί παραβιάζει ανοικτές πόρτες. Ακόμα και παλεύοντας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής οι κάτοικοι της πόλης δικαιούνται να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Και -κάτι που όλοι οι όψιμοι κατήγοροι της δημοτικής αρχής ξεχνούν- γι αυτές τις ανθρώπινες συνθήκες πληρώνουν. Γιατί οι δημότες έχουν πληρώσει για να ζουν σε αναβαθμισμένο περιβάλλον.

Τα χρήματα που ο Δήμος αποφάσισε να διαθέσει για την αναβάθμιση του πρασίνου, είναι χρήματα που έχει πληρώσει ο δημότης, είτε μέσω άμεσων, είτε μέσω έμμεσων φόρων και τα οποία ο Δήμος οφείλει να του επιστρέψει με ανάλογες υπηρεσίες.

Άρα πέρα από τα όποια ιδεολογήματα επιστρατεύουν όσοι αντιδρούν στη συγκεκριμένη απόφαση, ας απαντήσουν στο λαό της πόλης, ποια είναι η αντιπρότασή τους. Πώς αλλιώς θα βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων αυτής της πόλης πέρα από τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν;

Ας μας πουν, λοιπόν, όσοι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι στο Δήμο δραστηριοποιούνται εργολάβοι γιατί δεν αντιδρούν με τις ανακατασκευές των πεζοδρομίων, με τις ασφαλτοστρώσεις, με άλλα έργα υποδομών που κατασκευάζονται στο Δήμο, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναδόχους που αναλαμβάνουν να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες;

Και ως επίλογο θα θέλαμε να προσθέσουμε ένα ακόμα στοιχείο. Στον προϋπολογισμό του 2018 που φέρνει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή, το κονδύλι της μισθοδοσίας είναι αυξημένο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό αφορά τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων που πρόκειται να γίνουν. Μιλάμε για δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, μια μεγάλη αύξηση του προσωπικού του Δήμου που επανδρώνει και ισχυροποιεί όλες τις υπηρεσίες αιχμής, όπως είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου.

Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να μάθουμε πώς ερμηνεύουν αυτή την πολιτική, όσοι ανακάλυψαν τάσεις… ιδιωτικοποίησης στο έργο της δημοτικής αρχής.

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *