Οι Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων για τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα

Λύσεις ενάντια στην τσιμεντοποίηση – εγκιβωτισμό των ρεμάτων και υπέρ της αποκάλυψης των κλειστών ρεμάτων ζητά ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων ΡΟΗ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την φονική καταστροφή στην Μάνδρα Αττικής. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εντοπίζει ως αιτίες της συγκεκριμένης πλημμύρας ανορθολογικούς τρόπους επεμβάσεων, όπως:

 • Τις μορφολογικές αλλοιώσεις και τη μείωση του εύρους της κοίτης από διάφορες πιέσεις (οικιστικές, εμπορικές, βιομηχανικές, κλπ) είτε νόμιμες, είτε παράνομες, είτε γκρίζες
 • Τη διακοπή της συνέχειας των ρεμάτων λόγω κατάληψης της κοίτης και αυθαιρεσιών
 • Την κάλυψη της κοίτης των ρεμάτων που περνούν μέσα από αστικούς ιστούς (εξυπηρέτηση κυκλοφορίας και άλλες χρήσεις)
 • Την τσιμεντοποίηση και τις διευθετήσεις με δραστικές αλλαγές της φυσικής κοίτης
 • Η αποψίλωση της λεκάνης απορροής από φυσική βλάστηση λόγω πυρκαγιών
 • Τις τμηματικές οριοθετήσεις που έχουν ως βάση μικροσυμφέροντα
 • Την μη ολιστική αντιμετώπιση του ρέματος ως ένα ενιαίο οικοσύστημα και την ένταξη του στο γενικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο, που πρέπει να έχουν όλες οι περιοχές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν αυξημένη πλημμυρική πιθανότητα, όπως η Μάνδρα Αττικής.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει:

Για να μην θρηνήσουμε αύριο άλλους νεκρούς στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, στην Πικροδάφνη, στον Ποδονίφτη και αλλού, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες επιλογές. Το νερό δίνει ζωή. Το νερό δεν παίρνει ζωές.

Η σύγχρονη διεθνή προσέγγιση στο ζήτημα των ρεμάτων όχι μόνο αντίκειται πλέον στη λογική της τσιμεντοποίησης – εγκιβωτισμού, αλλά ενισχύει την αποκάλυψη των κλειστών ρεμάτων (daylighting) και την οικο-μηχανική επέμβαση (Bioengineering).  Στις πόλεις και τους οικισμούς, η συγχρονη πρακτική δίνει στα ρέματα το χώρο που χρειάζονται για πλημμύρα που γίνεται μια φορά στα 50 ή 100 χρόνια, εντάσσοντας τα ρέματα, κατά το δυνατό, ως φυσικά στοιχεία στη πόλη. Τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει σχεδιάζονται σε όλη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο στη πόλη, όπου τα τσιμέντα και τα συρματοκιβώτια πρέπει να είναι η τελευταία και σπάνια λύση.

Τι χρειάζεται να γίνει;

 • Έλεγχος ρεμάτων και έγκαιροι καθαρισμοί φερτών και διάνοιξη ροών.
 • Απομάκρυνση όποιων επικινδύνων στοιχείων για την ελεύθερη ροη τους
 • Τα αντιπλημμυρικά έργα να γίνονται με σειρά ιεράρχησης ανάλογα με την επικινδυνότητα τους. Στις μελέτες για τα ρέματα πρέπει να εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις, με προτεραιότητα στις πιο οικολογικές και όλες να αξιολογούνται οικονομικά και ως προς το αντιπλημμυρικό αποτέλεσμα για τις πόλεις και τις περιουσίες. Δεν πρέπει να φτιάχνονται έργα μικρής σημασίας πριν από τα πιο σημαντικά. Συνοπτικός πίνακας της σειράς ιεράρχησης και της αιτιολόγησης της να βρίσκεται στο διαδίκτυο και να είναι εύκολα προσβάσιμος στο κοινό.
 • Ετοιμότητα άμεσης επέμβασης για την κυκλοφορία των οχημάτων
 • Μελέτες και έργα προστασίας και βελτίωσης ολιστικής λογικής και οχι εργολαβικής αντίληψης
 • Σεβασμός και προστασία των ρεμάτων και οχι ενθάρρυνση της αυθαίρετης κατασκευής με τη συνεχή νομιμοποίηση τους
 • Αμεση απομάκρυνση κτισμάτων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία

Τα ρέματα χρειάζονται ελεύθερο τον φυσικό τους χώρο. Αν δεν τον προσφέρεις βάζεις κατοίκους και περαστικούς σε παγίδα θανάτου. Οι επιλογές μας σκοτώνουν. Ας κάνουμε τις σωστές, αλλά σωστές με τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης των αυθαίρετων καταλήψεων στα ρέματα δεν υπάρχουν.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *