Περί ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου και… πράσσειν άλογα

Γράφει ο Νίκος Ανανιάδης, Δημοτ. Σύμβουλος, τ. Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου ΝΦ-ΝΧ.

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή μια καταγγελία – συνδικαλιστικό πυροτέχνημα της παράταξης ΔΑΣ-ΟΤΑ, πρόθυμοι τοπικοί κολαούζοι και μερίδα του τοπικού Τύπου διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι η Δημοτική Αρχή ξεπουλάει και ιδιωτικοποιεί την υπηρεσία Περιβάλλοντος –Πρασίνου του Δήμου ΝΦ-ΝΧ, κουρελιάζοντας τάχα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί της υπεράσπισης του Δημόσιου χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών!  Στο αφήγημα αυτό προστίθενται και γνωστοί κύκλοι μερίδας της αντιπολίτευσης ώστε να επιχειρηθεί μια κατά μέτωπο επίθεση στην Δημοτική Αρχή με στρέβλωση της πραγματικότητας και αρκετή δόση λαικισμού.

Αιτία η απόφαση του Δήμου να δαπανηθεί για τις ανάγκες ανακατασκευών αρκετών κοινόχρηστων χώρων και πλατειών ένα γενναίο ποσό, της τάξης του 1.300.000 ευρώ μέσω της διεξαγωγής ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού και ανάδειξης αναδόχου εταιρείας, ώστε να καλυφθεί η αδυναμία ανταπόκρισης κατασκευής τους με ίδια μέσα. Στο επίκεντρο δε της πολεμικής τους μπαίνουν και οι όροι ιδιωτικοποίηση -μνημόνια – εργαζόμενοι της υπηρεσίας – ανεργία κλπ ως πιασαδόρικη αριστερίστικη σάλτσα ώστε να δοθεί έμφαση στη καταγγελία τους, στοχοποιώντας ακόμα και συναδέλφους τους στο σωματείο εργαζομένων του Δήμου που προΐστανται υπηρεσιών επικαλούμενοι την συνδικαλιστική τους ιδιότητα! Αδυνατώντας να δουν τα προβλήματα πολλών κοινόχρηστων χώρων, μη κατανοώντας την ανάγκη ριζικής αναβάθμισης του αστικού πρασίνου της πόλης που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τι ακριβώς επιχειρούν όσοι υιοθετούν αυτού του τύπου τις καταγγελίες; Να σταματήσουν να δημοπρατούν οι δήμοι έργα και αναπλάσεις; Nα προτάξουν τα συμφέροντα των λίγων εργαζομένων της εν λόγω υπηρεσίας που κινδυνεύουν από την «ξεπουλημένη» δημοτική αρχή στα ιδιωτικά συμφέροντα;

Η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα δεν μπορεί να δωθεί από όσους, για τους δικούς τους λόγους, υιοθετούν τέτοιες λογικές και παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του Δήμου και των δημοτών. Τα όσα καταλογίζονται σε αυτού του τύπου τις καταγγελίες πέρα από φαιδρά, πολλές φορές καταντούν και χυδαία γιατί σκόπιμα αποκρύπτουν και αγνοούν τα εξής:

  1. Τα χρόνια προβλήματα τις συντήρησης των δεκάδων πάρκων και πλατειών – πάνω από 120 στο σύνολο τους- του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
  2. Την συνεχή μείωση του μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού της εν λόγω υπηρεσίας λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων κλπ και την αδυναμία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, λόγω απαγόρευσης τα τελευταία 7 χρόνια, ικανού αριθμού εργαζομένων που θα ενισχύσει σημαντικά την υπηρεσία.
  3. Τις εισηγήσεις της υπηρεσίας για διεξαγωγή διαγωνισμών που αφορούν εργασίες που εκ φύσεως δεν μπορούν γίνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια, όπως κλάδεμα με γερανοφόρα δέντρων άνω των 20 μέτρων, συντηρήσεις αντλιοστασίων και γεωτρήσεων που διοχετεύουν με νερό τα συστήματα ποτίσματος πάρκων και φυτεμένων δεντροστοιχιών, συντήρηση Η/Μ συστημάτων λίμνης Άλσους κ.λπ.
  4. Την γενναία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιουλίου του 2017 στο αίτημα περί ανανέωσης  για το χρονικό διάστημα που ορίζει ο Νόμος των λιγοστών 8μηνιτών συμβασιούχων, που βοηθούν σημαντικότατα όμως το τακτικό προσωπικό της υπηρεσίας.
  5. Την έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης στην υπηρεσία των 19 επιτυχόντων σε προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ του 2009 που είναι σε εξέλιξη και που θα ενισχύσουν σημαντικότατα το υπάρχον εργατοτεχνικό προσωπικό.
  6. Το γεγονός ότι στους χαλεπούς για την αυτοδιοίκηση καιρούς που ζούμε, όλες οι  υπηρεσίες των ΟΤΑ  ανά την Ελλάδα  συμπεριλαμβάνουν στους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματά τους τα έργα και τις προμήθειες που εκ των πραγμάτων συμπληρώνουν -αν όχι υποκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις- την αδυναμία εκτέλεσης τους από το ανθρώπινο δυναμικό τους, για ποικίλους λόγους.

Όταν για οποιοδήποτε λόγο ή σκοπιμότητα δεν αρθρώνει κάποιος για όλα τα πιο πάνω ούτε μια κουβέντα, ειδικά όσοι ασχολούνται με τα θέματα του Δήμου, όταν προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό θόρυβο λες και ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν τότε τέτοιου είδους στομφώδεις κατηγορίες γελοιοποιούν το ίδιο το δικαίωμα της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκτός αν κάποιοι έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους κάτοικους αυτής της πόλης και θεωρούν πως για την αδυναμία εκτέλεσης έργων απ΄ τις υπηρεσίες του Δήμου, πρέπει να εγκαταλειφθεί και ο Δήμος και οι κοινόχρηστοί χώροι του και τα πάρκα και οι πλατείες και τα πεζοδρόμια και τα πάντα.

Αν για όλα τα πιο πάνω μια αριστερή δημοτική αρχή πρέπει να μπαίνει σε τέτοιου είδους διλήμματα, αν η φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων μέσω δημοπράτησης έργων είναι αποκλειστικό προνόμιο του νεοφιλελεύθερου πολιτικού χώρου και αν τέλος υπάρχει μια διπλή ατζέντα στον τρόπο που σέβεσαι τους πολίτες και τους εργαζόμενους του Δήμου, ας βγουν ορισμένοι να το παραδεχτούν δημόσια και όχι να χυδαιολογούν  και να σπεκουλάρουν με θεωρίες συνομωσίας. Διαφορετικά όσοι  ‘’χτίζουν’’  πολιτικά  πάνω σε τέτοιες καταγγελίες είναι όσοι δεν επιδιώκουν  ουδεμία  βελτίωση των χώρων πρασίνου της πόλης και κρύβονται συνειδητά.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *