Μορφωμένοι φτωχοί, φιλικοί προς την «ανάπτυξη»

Του Θάνου Καμήλαλη, από το thepressproject.gr. Σε σημερινό ρεπορτάζ του το Spiegel κάνει λόγο για τη γενιά των «εργαζόμενων φτωχών» της Ελλάδας. Νέοι και νέες, μορφωμένοι/ες, που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με «μερική» απασχόληση των 300 ευρώ καθαρά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Αλλά μην ανησυχείτε υπάρχει και η… θετική πλευρά: Η «γενιά των 394 ευρώ» είναι πολύ φιλική προς την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ΣΕΒ

«Ο κίνδυνος, ακόμη και με σταθερή εργασία, να συγκαταλεχθεί κανείς στους φτωχούς στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος, όσο πουθενά αλλού στην Ε.Ε.», τονίζει το Spiegel, που σημειώνει επίσης ότι «το 1/3 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κερδίζουν τόσο λίγα που μόλις τούς φτάνουν για να ζήσουν. Είναι πάνω από μισό εκατομμύριο. Για τη δουλειά τους παίρνουν κάτω από 376 ευρώ το μήνα ή 60% λιγότερα από το μέσο μισθό. Το 9% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει λιγότερα και από 200 ευρώ».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, 554.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με μέσο μισθό 394 ευρώ (μεικτά), με το μέσο ημερομίσθιο να διαμορφώνεται μόλις στα 23,74 ευρώ. Από αυτούς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου  Εργασίας 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Και το Spiegel εδώ κάνει ένα βασικό λάθος: Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με 300-400 ευρώ. Σε αυτήν την τραγική κατάσταση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι:

α) Κατά ένα μεγάλο μέρος, δεν πρόκειται φυσικά για «μερική απασχόληση», καθώς η πραγματικότητα λέει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται για πολλές παραπάνω από 4 ώρες. Το Spiegel π.χ. αναφέρει στο ρεπορτάζ του τέτοιες ιστορίες
β) Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται για την εργασία τους. Για την ακρίβεια, είναι κορώνα – γράμματα. Σύμφωνα με μελέτη της Ενωσης για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), από τους καθηγητές Σάββα Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου) και Βασίλη Μπέτση (υποψήφιου διδάκτορα του Παντείου), «σε περίπου 900.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *