Ευρεία ανάπλαση έντεκα χώρων πρασίνου αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μια σημαντική απόφαση που αφορά επεμβάσεις αναβάθμισης, βελτίωσης και συντήρησης σε έντεκα χώρους πρασίνου της πόλης έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση (1/11).

Οι χώροι αυτοί είναι τρεις στη Νέα Φιλαδέλφεια (πάρκο Υψηλάντη, πάρκο Μικρασιατών, πλατεία Μιαούλη) και οκτώ στη Νέα Χαλκηδόνα (πάρκο Γ. Αποστολάκης, πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, πλατεία Απαλοπούλου, πλατεία Χρυσαλίδος, πλατεία Κρήτης, πάρκο Παπαφλέσσα, πλατεία Καραγιώργη Σερβίας, χώρος πρασίνου δημοτικού κτιρίου Αχαρνών και Αγίων Αναργύρων).

Οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την απόφαση είναι:

  • αφαίρεση ακατάλληλου για φύτευση εδάφους και προσθήκη κηπευτικού χώματος όπου απαιτείται
  • εργασίες επισκευής, αναβάθμισης και επέκτασης όπου απαιτείται του αρδευτικού δικτύου και εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου άρδευσης
  • φυτεύσεις δένδρων, θάμνων, ανθοφόρων και λοιπών φυτών και προμήθεια αυτών
  • εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα
  • προμήθεια αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, καδάκια απορριμμάτων, πινακίδες).

Λόγω της ανεπάρκειας προσωπικού της υπηρεσίας πρασίνου και του συνεργείου των υδραυλικών, το έργο θα ανατεθεί σε τρίτο, που θα διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό, την ανάλογη γνώση και  εμπειρία καθώς και ανάλογο εξοπλισμό. Στην σύμβαση που θα γίνει θα περιλαμβάνεται και η συντήρηση πρασίνου και αρδευτικών δικτύων, των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου που θα πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις, για δύο έτη. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στο ποσό του 1.300.000 ευρώ και συνεπώς θα διενεργηθεί ηλεκτρονικός ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της σύμβασης.

 

Ανεπάρκεια προσωπικού

Αντιγράφουμε μερικά στοιχεία από την σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου, την οποία παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Ανεμογιάννης.

  • Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στο Δήμο αριθμούν περισσότερο από 150 συνολικής έκτασης περίπου 585.000 τ.μ.
  • Οι δενδροστοιχίες των πεζοδρομίων της πόλης αριθμούν πάνω από 80.000 δένδρα.
  • Οι αύλειοι χώροι σχολείων, παιδικών σταθμών, γυμναστηρίων και λιοπών δημοτικών κτιρίων έχουν έκταση περίπου 20.000 τ.μ

Το εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται για τη φροντίδα – συντήρηση όλων αυτών των χώρων, καθώς και για τη δημιουργία νέων χώρων, αποτελείται σήμερα από επτά (7) δενδροκηπουρούς και δεκαπέντε (15) εργάτες πρασίνου. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε συνεργείο, που αποτελείται από δύο άτομα τουλάχιστον, οφείλει να συντηρεί τους χώρους αυτούς με ελάχιστη συχνότητα δύο (2) φoρές ανά μήνα, τότε σε κάθε συνεργείο αντιστοιχεί η συντήρηση περίπου 110 στρεμμάτων το μήνα, χωρίς τη φροντίδα των δενδροστοιχιών των πεζοδρομίων.

Στα καθήκοντα του προσωπικού αυτού θα προστεθεί η λειτουργία φυτωρίου 1,805 στρεμμάτων του Άλσους, το οποίο θα εγκατασταθεί με την υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Άλσους που έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Το φυτώριο αυτό θα έχει παραγωγική χωρητικότητα 25.000 περίπου φυταρίων, πενήντα διαφορετικών δασικών ειδών.

Ας λάβουμε υπόψη ότι όλο αυτό το σύστημα των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου απαιτεί εργασίες επισκευής – συντήρησης αρδευτικών δικτύων. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου διαθέτουν για όλες αυτές τις εργασίες, αλλά και για τη συντήρηση και επισκευή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των δημοτικών κτιρίων, των σχολείων κλπ. μόνο δυο υδραυλικούς.

Όπως γίνεται φανερό η ανεπάρκεια του προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα το πράσινο στην πόλη να φθίνει σταδιακά και να υποβαθμίζεται το περιβάλλον και η δημοτική περιουσία. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε η λύση της ανάθεσης.

 

Η αντιπολίτευση απείχε…

Και αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την πόλη συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα με παρόντες μόνο τους συμβούλους της πλειοψηφίας και μοναδικό εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης τον Χρήστο Κοπελούσο. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (όσοι ήταν παρόντες) είχαν σπεύσει να αποχωρήσουν, πριν καν αρχίσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μετά από ένα σκηνικό έντασης που προκλήθηκε με ευθύνη του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Τομπούλογλου (δείτε περισότερα εδώ).

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *