Μυστικές δημοσκοπήσεις και πολιτική αντιπαράθεση με αγνώστους

Έχουμε καλύψει ήδη τρία χρόνια θητείας για την δημοτική αρχή που εκλέχθηκε από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και είναι λογικό να μπαίνουν ερωτήματα για την απήχηση που απολαμβάνει από το λαό της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Όπως λογικό είναι να ετοιμάζονται οι υποψήφιοι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ας δούμε όμως πώς διεξάγεται αυτή η κίνηση στην πόλη μας.

Αρχικά εμφανίστηκαν κάποιες κινήσεις – παρατάξεις, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκτήσει… πρόσωπο. «Πολίτες σε Δράση», «Παρέμβαση Πολιτών – Νέο Ξεκίνημα», αλλά και η ΑΕΚογενής «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ‘Άλλη Εντελώς Κατάσταση’» είναι κάποια ονόματα, τα οποία αναζητούν ρόλο στην πολιτική σκηνή της πόλης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αποτολμήσει δημόσια εμφάνιση (πλην της τελευταίας Κίνησης, που μοίρασε μηνύσεις σε αιρετούς και υπαλλήλους). Οι κινήσεις τους περιορίζονται στο διαδίκτυο, με την αρωγή και κάποιων τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία τους προσφέρουν πεδίο προβολής.

Στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να προσθέσουμε και την φεισμπουκική ομάδα «στα φιλαδέλφεια», η οποία επιχειρεί να αρθρώνει λόγο και να θέτει ερωτήματα, αν και το κοινό της είναι υπερ-τοπικό και μονόπλευρα εστιασμένο στο υπό ανέγερση γήπεδο της ΑΕΚ. Όμως κι εδώ, οι διαχειριστές παραμένουν αφανείς, προσφέροντας κάλυψη σε διάφορους σχολιαστές που συναγωνίζονται σε ύβρεις και απειλές κατά των αιρετών της πόλης.

Πρόσφατα εμφανίστηκε και ένας τηλεοπτικός «υποψήφιος» να διεκδικήσει το χρίσμα του Δημάρχου στην πόλη μας. Ο Γιώργος Μητσικώστας μέσω μεσημεριανής εκπομπής εκδήλωσε την πρόθεσή του.

Και τελευταία ένας αριθμός συμπολιτών μας δέχτηκε τηλεφωνικά ερωτήματα από εταιρεία δημοσκοπήσεων, σε μια έρευνα για την αξιολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής και την πρόθεση των πολιτών να την ξανα-ψηφίσουν.

Όλα αυτά θα ήταν θεμιτά αν δεν διεξάγονταν σε ένα κενό πολιτικής αντιπαράθεσης. Ενώ η δημοτική αρχή δημιουργεί δεδομένα και χαράσσει πολιτική με το έργο και τις θέσεις της, από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει μια περίεργη αφωνία. Κάποιες ανώνυμες κινήσεις πολιτών και κάποιοι… φανταστικοί υποψήφιοι οργανώνουν «προεκλογική εκστρατεία» που δεν ακουμπά τους πολίτες και τα προβλήματα που αφορούν την πόλη, ενώ οι υπαρκτοί αυτοδιοικητικοί σχηματισμοί δεν αρθρώνουν λόγο σε κρίσιμα θέματα. Κορυφαίο παράδειγμα η συζήτηση για τις ανατρεπτικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται στην πόλη με το σχέδιο της υπογειοποίησης. Γνωστοί τοπικοί παράγοντες και ολόκληρες παρατάξεις φυγομάχησαν και άλλοι απέφυγαν να πάρουν θέση (οι ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις δεν αλλάζουν την εικόνα).

Μένουν ορισμένα τοπικά μέσα να στοιχίζονται άνευ όρων σε ό,τι εκπορεύεται από τους επιχειρηματικούς κύκλους και να πρωτοστατούν σε χυδαίες επιθέσεις στη δημοτική αρχή.

Σε αυτό το κενό πολιτικής αντιπαράθεσης η διεξαγωγή μιας δημοσκόπησης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δείχνει ότι κάποιος ή κάποιοι «ενδιαφέρονται» για την πόλη. Κάποιος ή κάποιοι μετρούν και αξιολογούν την δημοτικότητα αυτής της δημοτικής αρχής και του δημάρχου προσωπικά. Ποιοι πραγματικά είναι αυτοί και τι εκπροσωπούν; Θα ήταν χρησιμο να γνωρίζουμε τις απαντήσεις των συμπολιτών μας σε αυτή τη δημοσκόπηση, αν και νομίζουμε ότι θα παραμείνουν… κρυφές.

 

Το who is who της εταιρείας ερευνών που διεξάγει τη δημοσκόπηση στην πόλη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ η δημοσκόπηση διεξάγεται από την εταιρεία Opinion Poll. Με βάση τον κανονισμό των δημοσκοπήσεων, η εταιρεία μπορεί να μην δημοσιοποιήσει ποιος παράγγειλε την δημοσκόπηση, όπως μπορεί και να διατηρήσει κρυφά τα αποτελέσματά της.

Αναζητώντας στο διαδίκτυο παλαιότερες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας βρήκαμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Δημοσκόπηση που εμφάνιζε τον Β. Μεϊμαράκη να προηγείται του Κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, έκανε τον τελευταίο να αμφισβητήσει την εγκυρότητά της. Άλλωστε τα αποτελέσματα δικαίωσαν το σημερινό αρχηγό της Ν.Δ.

Πριν λίγους μήνες δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για λογαριασμό γνωστής εφημερίδας του δεξιού χώρου, «χάρισε» στη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της ποσοστά διπλάσια(!) από αυτά του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά άλλη δημοσκόπηση δεν παρουσίασε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης μια ακόμα δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, για το πώς αντιμετωπίζουν το θεσμό οι δήμαρχοι. Αναζητήσαμε να δούμε ποιο είναι το δείγμα της δημοσκόπησης, αλλά δεν αναγράφεται.

Ως πολιτικός αναλυτής της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας – ο Ζαχαρίας Ζούπης, επικεφαλής παράταξης που βρίσκεται στην αντιπολίτευση του Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης, αρθρογράφος σε πολλές ιστοσελίδες, ανάμεσά τους και μια τοπική ενημερωτική σελίδα της πόλης μας.

Γιώργος Κατερίνης

Υ.Γ. Είχαμε τελειώσει τη συγγραφή αυτού του κειμένου όταν πληροφορηθήκαμε την διαδικτυακή δημοσκόπηση που ξεκινά τοπικό μέσο για την αξιολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής. Περιμένουμε τα αποτελέσματά της, αν και μια προηγούμενη που είχε κάνει το ίδιο μέσο έπεσε θύμα… ανταγωνισμού, αφού απειλήθηκε με δικαστικές προσφυγές από αυτοδιοικητικό παράγοντα της περιοχής μας, που τυγχάνει και δημοσκόπος.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *