Ποιος θέλει την υπογειοποίηση; – Τι γνώμη έχουν οι φορείς της πόλης

Η διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης (2/10) έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς φορείς και κατοίκους να τοποθετηθούν για ένα έργο που επηρεάζει όλο το κέντρο της πόλης. Η διατύπωση των απόψεων ακούμπησε σημαντικές πλευρές του έργου και για πρώτη φορά μετέτρεψε ένα θεσμικό όργανο -τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης- σε πεδίο ουσιαστικής συζήτησης.

(Θα ήταν σκόπιμο να αναρωτηθούμε τι συζήτηση θα είχε γίνει αν τηρούνταν οι αρχικοί χρόνοι της δημόσιας διαβούλευσης, δηλαδή αν καλούνταν τα όργανα του Δήμου και οι φορείς να εκφέρουν άποψη μέσα στον… Αύγουστο. Ίσως αυτή ήταν και η πρόθεση, όσων τοποθέτησαν τη διαβούλευση στο διάστημα 17/7 – 4/9: να αποφευχθεί μια πλατιά ενημέρωση και συζήτηση με τους κατοίκους)

Ας καταγράψουμε ορισμένες από τις απόψεις που διατυπώθηκαν:

 

ΟΑΣΗ: να μην γίνει ο βίος μας αβίωτος

Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος ΟΑΣΗ κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις της, οι οποίες είναι οι εξής:

 • ΝΑΙ να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ
 • ΝΑΙ θα ταλαιπωρείται η πόλη μας για 30 μέρες τον χρόνο όταν θα διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες.
 • Δεν θα ανεχτούμε όμως για τις υπόλοιπες 335 μέρες να υποστούμε τις ρυθμίσεις της ΜΠΕ, οι οποίες θα ρημάξουν την καθημερινή ζωή μας, θα καταστρέψουν τα μαγαζιά μας, θα αλλάξουν τη φυσιογνωμια της πόλης μας.

Η προτεινόμενη από εμάς λύση είναι:

 1. Να κατασκευαστούν οι 2 ράμπες για το σχετικά μικρό υπόγειο πάρκινγκ από την ανατολική πλευρά του γηπέδου (οσός Πατριάρχου Κωνσταντίνου). Έτσι εκπληρώνει η ΑΕΚ τις προδιαγραφές γηπέδου ΟΥΕΦΑ.
 2. Εμείς σαν Δήμος έχουμε ήδη εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη επί δημαρχίας Στ. Κόντου, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της πόλης μας.

 

Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας: Επικίνδυνοι οι κυκλικοί κόμβοι

Ομοίως γραπτώς κατέθεσαν τις προτάσεις τους και οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας:

 • Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κυκλοφοριακή ρύθμιση, προκειμένου να είναι βιώσιμη η πόλη μας και μετά την ολοκλήρωση των έργων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.
 • Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάργηση των σηματοδοτούμενων κόμβων στη συμβολή Δεκελείας και Φωκών, αλλά και στην Πλατεία Πατριάρχου.
 • Θεωρούμε επικίνδυνη την μετατροπή της Πλατείας Πατριάρχου σε κυκλικό κόμβο χωρίς σήμανση.
 • Θεωρούμε επικίνδυνη την μετατροπή του τριγώνου που βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου, μεταξύ των οδών Δεκελείας και Πίνδου σε κυκλοτερή κόμβο χωρίς σήμανση.

Στη συνέχεια προτείνουν:

 • η ταπείνωση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου να ξεκινά από το ύψος της Κιουταχείας, να περιλαμβάνει όλη τη Φωκών, να διασχίζει την Δεκελείας, να περιλαμβάνει την Εφέσου και η ανάδυσή της να ξεκινά τουλάχιστον στην συμβολή Εφέσου και Μουδανιών.
 • η ταπείνωση της Χρυσοστόμου Σμύρνης να ξεκινά πό τη συμβολή της με τη Λυκούργου και όχι πρωτύτερα.
 • να μετατραπεί σε δρόμο ήπισα κυκλοφορίας η οδός Λυκούργου, στην έκτασή της από την Σμύρνης έως την Μαραθώνος, προκειμένου να υπάρχει διέξοδος των τοπικών οχημάτων προς τη Νέα Ιωνία.

 

Από τα πρακτικά της Επιτροπής Διαβούλευσης

Καταγράφουμε μερικές από τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην δημόσια διαβούλευση:

 • Ο εκπρόσωπος του παραδοσιακού Πολιστικού Συλλόγου «Η Φιλαδέλφεια», αναρωτήθηκε ποια είναι η θέση της Περιφερειάρχη Αττικής.
 • Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πελοποννησίων «Ο Γέρος του Μωριά» αναρωτήθηκε αν στους κυκλοτερείς κόμβους μπορεί να προβλεφθεί υπόγεια διάβαση.
 • Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την προστασία των πεζών, για την ασφαλή διέλευση αυτών και των παιδιών τους και εκτίμησε ότι η καλύτερη λύση είναι ενδεχομένως η υπογειοποίηση από την οδό Ελ Αλαμέιν μέχρι την Εθνική Οδό.
 • Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρουμελιωτών «Ο Αθανάσιος Διάκος» επεσήμανε ότι ουδέποτε το γήπεδο της ΑΕΚ είχε επηρεάσει αρνητικά την πόλη και αιτήθηκε της κατάργησης της υπογειοποίησης.
 • ‘Ενα τακτικό μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είπε ότι θεωρεί ότι η κατασκευή των κυκλοτερών κόμβων θα απειλήσει την ασφάλεια των πεζών.
 • Πολλοί κάτοικοι που έλαβαν το λόγο μίλησαν για την επιβάρυνση των όμορων δρόμων, όπως η Ιωνίας, Σμύρνης και Παπαναστασίου από την υπογειοποίηση της Χρυσ. Σμύρνης, για τα προβλήματα από την πεζοδρόμηση τμήματος της Ιωνίας, για την απόκρυψη στοιχείων που αφορούν το ανοικτό ρέμα Γιαμπουρλά κ.λπ.

Να σημειώσουμε ότι ανακοίνωση για το θέμα της υπογειοποίησης εξέδωσε και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου, με την οποία δηλώνει ότι έρχεται σε αντίθεση με την κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου, ότι θα επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης και ζητά από τη Περιφέρεια να σεβαστεί την άποψη του Δήμου και των υπηρεσιών του.

Διαβάστε επίσης:

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κρίνει επικίνδυνους τους κυκλικούς κόμβους

 

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *