Μια μελέτη που κανείς δεν θέλει να… υιοθετήσει

Τελικά η προμελέτη της υπογειοποίησης τμημάτων δρόμων που περιβάλλουν το υπό ανέγερση γήπεδο της ΑΕΚ έχει εγκριθεί ή όχι; Για τους παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας η απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών Αγγέλικας Σαπουνά ήταν σαφέστατη: η προμελέτη δεν είναι εγκεκριμένη. Φαίνεται όμως ότι μια τέτοια δήλωση δημιουργεί προβλήματα στην Περιφέρεια Αττικής και γι αυτό έσπευσε να «διαψεύσει» σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, αποφεύγοντας όμως για άλλη μια φορά να διατυπώσει σαφώς τι συμβαίνει. Ο Δήμος σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι η προμελέτη του έργου της υπογειοποίησης δεν έχει εγκριθεί από κανένα αρμόδιο όργανο. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πριν μερικούς μήνες δέχτηκε ισχυρές πιέσεις και απίστευτο μπούλινγκ (και όχι μόνο από την πλευρά της ΠΑΕ και της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ). Η Περιφέρεια δείχνει να τηρεί μια περίεργη σιγή. Ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε την άποψή της στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε από το σημερινό (16/10) δημοσίευμα της Εφ.Συν., τόσο την επιστολή της κ. Σαπουνά, όσο και την απάντηση του συντάκτη του επίμαχου ρεπορτάζ:

Διαμάχη για μια μελέτη

Λάβαμε από την αντιπεριφερειάρχη Εργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, Αγγέλικα Σαπουνά, την παρακάτω επιστολή και τη δημοσιεύουμε αυτούσια:

«Αναφορικά με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» της 13ης Οκτωβρίου υπό τον τίτλο «Ηχηρό “όχι” στη μελέτη για την υπογειοποίηση οδών», στο πλαίσιο της έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών σας και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, η αντιπεριφερειάρχης Εργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, Αγγέλικα Σαπουνά, παρατηρεί τα ακόλουθα:

Σας γνωρίζουμε τη σειρά των νόμιμων ενεργειών σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο νόμιμης διαδικασίας [Νόμος 4014/2011 και παράγραφος 5α του άρθρου 5, της µε αρ.οικ.1649/45 ΚΥΑ Υπουργών Εσωτερικών- ΠΕΚΑ (ΦΕΚ45/Β/2014)], η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Υπογειοποίηση τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας», απεστάλη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου, οι οποίες εισηγούνται προς τα αιρετά όργανα για έκφραση γνώμης (γνωμοδότηση).
Ετσι στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ έπεται η αντίστοιχη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Τόσο ο εκτελεστικός γραμματέας Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης όσο κι εγώ παρευρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, στις 11 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη, εκπροσωπώντας τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Δήμου. Στην παρέμβασή μου, αφού ευχαρίστησα τον Δήμο για την πρόσκληση, διαβεβαίωσα το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα επί του θέματος.
Διευκρίνισα, ωστόσο, ότι δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις τεχνικού ή πολιτικού περιεχομένου αναφορικά με την ΜΠΕ, για λόγους αρχής και δεοντολογίας.
Και τούτο, επειδή έπεται Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ και δεν θα ήταν αρμόζον να προκαταλάβω την απόφαση του ΠΕ.ΣΥ. ούτε βέβαια και να επηρεάσω τη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ολα αυτά ειπώθηκαν με σαφήνεια και δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Οκτωβρίου, όπως διαπίστωσαν όλοι οι παρόντες.
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία (και μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει διασταύρωση μαζί μου από τη στιγμή που μου αποδόθηκαν συγκεκριμένες δηλώσεις) διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραπληροφορεί τους αναγνώστες σας, συνιστώντας fake news».

Απάντηση συντάκτη

Δεν περιμέναμε ποτέ να μας κατηγορήσουν για «fake news» με μια επιστολή που μετέρχεται πρακτικές μετα-αλήθειας. Στο επίμαχο δημοσίευμα αναφορικά με το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, γράψαμε, επικαλούμενοι αιρετούς που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, ότι η αντιπεριφερειάρχης επιβεβαίωσε πως δεν έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής η μελέτη για το έργο της υπογειοποίησης οδών πέριξ του χώρου όπου πρόκειται να ανεγερθεί το γήπεδο της «Δικέφαλος Α.Ε.». Δεν της αποδώσαμε καμία συγκεκριμένη δήλωση.

Η κ. Αγγέλικα Σαπουνά (ή ο όποιος συντάκτης της επιστολής) μάς τονίζει ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση συμβούλων.

Επικοινωνώντας με τις πηγές μας, όχι μόνο επέμειναν κατηγορηματικά σε ό,τι μας περιέγραψαν, αλλά περαιτέρω μας παρέπεμψαν σε βίντεο της συνεδρίασης.

Η κ. αντιπεριφερειάρχης δέχεται την εξής ερώτηση για τη μελέτη του έργου της υπογειοποίησης (όχι μόνο για τη ΜΠΕ): «Εχει πάρει απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο; Την έχει εγκρίνει;». Απαντά: «Οχι, βέβαια»!

Στη συνέχεια ο κ. Παπαχρυσοβέργης μιλά για προμελέτη («για να ακριβολογούμε», διευκρινίζει ο ίδιος)! Από πού προκύπτουν οι «ψευδείς ειδήσεις»;

Γιατί o συντάκτης της επιστολής αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας, εάν δηλαδή η μελέτη έχει εγκριθεί ή όχι;

Σημειώνεται ότι παλαιότερα ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.» όπου γινόταν λόγος για μη εγκεκριμένη προμελέτη, δεν διαψεύστηκαν ούτε δέχθηκαν έστω κάποια διευκρίνιση από την Περιφέρεια.

Γιατί θεωρήσαμε τη συγκεκριμένη πτυχή σημαντική ώστε να την επαναφέρουμε στο ρεπορτάζ μας; Επειδή έχουν απειληθεί και ξυλοκοπηθεί από χουλιγκάνους δημοκρατικά εκλεγμένοι αιρετοί της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, υπό τον ισχυρισμό ότι κωλυσιεργούν να γνωμοδοτήσουν επί μιας μελέτης «που ενέκρινε η Περιφέρεια».
Στέργιος Ζιαμπάκας

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *