Ούτε ένα «υπέρ» στη ΜΠΕ της υπογειοποίησης

Η μη καταγραφή κανενός «υπέρ» της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός της χθεσινής (11/10) συζήτησης του Δημοτικού Συμβούλιου. Τόσο στην συζήτηση, όσο και στην ψηφοφορία, κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν τοποθετήθηκε θετικά στο θέμα του έργου της υπογειοποίησης.

Όπως κανένα υπέρ δεν καταγράφηκε σε όλη τη διαδικασία της διαβούλευσης που προηγήθηκε στο Δήμο. Αντίθετα τέθηκαν πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του έργου.

Αντίθετα αυτό που καταγράφηκε και σε αυτή την τόσο κρίσμη για την πόλη συνεδρίαση ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης απέφυγε να πάρει θέση.

 

Ηχηρές απουσίες και άφωνες παρουσίες

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην προηγούμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβούλιου και είχαν στηρίξει την απόφαση που είχε ληφθεί με οριακή πλειοψηφία και σε κλίμα έντονων προπηλακισμών το 2013 για το έργο της υπογειοποίησης. Η πρώην δήμαρχος Έφη Γαϊτανά (η οποία σχεδόν μόνιμα απουσιάζει), ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Παπανικολάου, ο Γιάννης Τομπούλογλου δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν δημόσια για το έργο που τότε είχαν υπερψηφίσει. Έμεινε μόνο ο Μιχάλης Κουτσάκης να υπερασπισθεί την τότε ψήφο του.

Δεν διατύπωσαν άποψη ούτε οι σύμβουλοι του Νέο. Οι Γιώργος Αράπογλου και Λευτέρης Πλάτανος, αφού προσήλθαν στο μέσον της διαδικασίας, αποχώρησαν μετά από λίγα λεπτά προφασιζόμενοι ότι θίχτηκαν από την τοποθέτηση συμβούλου της πλειοψηφίας. Να σημειώσουμε ότι μετά από έξι συνεχείς απουσίες σε ισάριθμες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι σύμβουλοι του Νέο εμφανίστηκαν για λίγη ώρα στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου καταψήφισαν όλα τα θέματα (ανάμεσά τους τη διενέργεια διαγωνισμού για… φωτιστικά σώματα και την έγκριση απασχόλησης μιας σχολικής καθαρίστριας και σε άλλη μονάδα!).

Δεν τοποθετήθηκε ούτε η ανεξάρτητη σύμβουλος Αντωνία Αναγνώστου, η οποία αποχώρησε πριν την ψηφοφορία.

 

Γεωργαμλής: Δηλώνω άγνοια, ζητώ τη σύσταση επιτροπής

Άγνοια για τα τεχνικά ζητήματα της ΜΠΕ δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λύσανδρος Γεωργαμλής, ο οποίος είπε ότι θα ήθελε να ακούσει και την άλλη πλευρά, αφού η τεχνική εισήγηση που παρουσίασε η πλειοψηφία δεν ήταν αντικειμενική, αλλά περιείχε άποψη.

Αν και τόσο οι ίδιοι οι τεχνικοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν, όσο και δημοτικοί σύμβουλοι, είπαν ότι σαφώς και υπάρχει άποψη σε κάθε τεχνική εισήγηση και αυτή καθορίζεται από την πολιτική κατεύθυνση που λαμβάνει ο μελετητής, ο ίδιος κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους του Δήμου (πλειοψηφία και αντιπολίτευση), της Περιφέρειας, της ΑΕΚ και του μελετητή, η οποία θα συζητήσει όλα τα θέματα που θίγει η μελέτη. Η πρότασή του καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η τοπική σύμβουλος της παράταξης Γεωργαμλή στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Νέας Χαλκηδόνας καταψήφισε την ΜΠΕ της υπογειοποίησης και επιχειρηματολόγησε για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τη μελέτη στην κυκλοφορία των πεζών, στη λειτουργία των καταστημάτων και στην αύξηση της ροής των οχημάτων.

Άλλο ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. διαβάστε εδώ

 

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *