Καταψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η ΜΠΕ της υπογειοποίησης

Μετά από μια πολύ παραγωγική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στη χθεσινή συνεδρίασή του (11/10) καταψήφισε με αυξημένη πλειοψηφία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της υπογειοποίησης τμημάτων της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών. Με τον τρόπο αυτό η διαβούλευση φθάνει στο τελικό της στάδιο, που είναι η γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία σύμφωνα με την τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Α. Σαπουνά προσδιορίζεται μετά από τρεις εβδομάδες περίπου.

Το «κατά» της ΜΠΕ συγκέντρωσε 20 ψήφους (στους 23 παρόντες στην ψηφοφορία), ενώ δεν καταγράφηκε ούτε ένα «υπέρ». Κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι Β. Αγαγιώτου και Ν. Σιώρης και η Δ. Γκούμα. Αποχή δήλωσαν οι Λ. Γεωργαμλής, Χ. Κοπελούσος και Κ. Ντάτσης.

(Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη συνεδρίαση του Δ.Σ.)

 

Ένα έργο καταστροφικό για την πόλη

Στις αρνητικές συνέπειες του έργου της υπογειοποίησης για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και την αντίθεση των λύσεων που προτείνει στην εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου επικεντρώθηκε η τεχνική εισήγηση που παρουσιάστηκε από τους τεχνικούς συμβούλους του δημάρχου Δέσποινα Σπανούδη και Κώστα Μπαρούτα.  Η πρόταση που διατυπώθηκε στην εισήγηση είναι ότι τόσο η πρόσβαση των φιλάθλων στο γήπεδο, όσο και η εξυπηρέτηση των 180 οχημάτων στο υπόγειο πάρκινγκ του γηπέδου μπορούν εξυπηρετηθούν και χωρίς την υπογειοποίηση, λύση που η ΜΠΕ δεν εξέτασε ως εναλλακτική. (Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις του έργου εδώ)

Η παρουσία ως εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής της αντιπεριφερειάρχη Αγγέλικας Σαπουνά και του εκτελεστικού γραμματέα Κοσμά Παπαχρυσοβέργη δεν μπόρεσε να διαφωτίσει στη χθεσινή συνεδρίαση τη συζήτηση ως προς το έργο της υπογειοποίησης, ή ως προς τη θέση της Περιφέρειας.

Στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος διάβασε και την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία κρίνει ασύμβατες τις παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτη στην κυκλοφορία της πόλης με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου.

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων στάθηκαν σε πλευρές των συνεπειών από το έργο, στο γεγονός της δημόσιας χρηματοδότησης ενός έργου που εξυπηρετεί ένα ιδιωτικό έργο, στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κανείς από τους παρόντες δημοτικούς σύμβουλους στη διάρκεια της συζήτησης δεν υποστήριξε στην τοποθέτησή του το έργο, πλην του Μιχάλη Κουτσάκη, ο οποίος δήλωσε συνεπής με την ψήφο του το 2013, όταν με οριακή πλειοψηφία είχε εγκριθεί το έργο της υπογειοποίησης πακέτο με το γήπεδο.

 

«Μαύρη σελίδα»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κυρίας Αγαγιώτου, η οποία θύμισε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το φθινόπωρο του 2013, στην οποία υπό την ασφυκτική πίεση εκατοντάδων οπαδών εκβιάστηκε η ψήφος υπέρ του έργου της υπογειοποίησης, χωρίς καμιά τεχνική εισήγηση από την πλευρά του Δήμου και χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Τη χαρακτήρισε «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της πόλης και στιγμάτισε τη στάση όσων δημοτικών συμβούλων (κάποιοι από αυτούς είναι και στη σημερινή σύνθεση του Δ.Σ.) υπερθεμάτισαν τότε στην αποδοχή του έργου.

Τη θλιβερή εκείνη εικόνα του Δ.Σ. θύμισαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, τονίζοντας τις ευθύνες όσων συνέβαλαν στην κατ’ αρχήν έγκριση ενός τέτοιου έργου.

Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν στη συζήτηση το θέμα της μη παρουσίας στη συζήτηση της πλευράς του μελετητή ή της ΑΕΚ, ώστε να υπάρχει μια αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και την ανάγκη διαλόγου. Ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος απαντώντας υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο, ΑΕΚ) στις οποίες δεν υπήρξε καμιά μετακίνηση από τις αρχικές θέσεις της ΠΑΕ και της κατασκευάστριας εταιρείας. Η κ. Αγαγιώτου θύμισε και την περίφημη συνάντηση πριν μερικούς μήνες του επικεφαλής του έργου με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπου όπως είπε δεν πήρε καμιά απάντηση σε ερωτήματα που έβαλε για την υπογειοποίηση κ.λπ.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης διαβάστε: Ούτε ένα υπέρ στη ΜΠΕ της υπογειοποίηση

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *