Η Eurobank πουλά τα «κόκκινα δάνεια» στο 3% της αξίας τους!

Αντί να «κουρέψουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να δώσουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, οι τράπεζες τα πωλούν σε ξένα funds σε εξευτελιστικές τιμές. Ήδη έκλεισε η πρώτη τέτοια συμφωνία μεταξύ της Eurobank και της σουηδικής Intrum. Για δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ το «αρπαχτικό» fund θα πληρώσει μόνο 3 σεντς ανά ευρώ δανείου!

Στην ανακοίνωσή της η Eurobank αναφέρει ότι «υπέγραψε συμφωνία με την Intrum Justitia AB (Intrum) για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους €1.5 δισ. από τα οποία περίπου €620 εκατ. εμφανίζονται στον ισολογισμό της.

Η πώληση αποτελεί μέρος του πλάνου της Eurobank για τη μείωση των NPEs το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 4ου τριμήνου του 2017. Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 3% σε όρους συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Η πώληση είναι ουδέτερη για την Τράπεζα τόσο σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια».

Πώς δικαιολογεί την στάση της έναντι των δανειοληπτών η τράπεζα; «Τηρώντας τη δέσμευσή της έναντι των εποπτικών αρχών και των μετόχων της για τη μείωση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω ενεργού διαχείρισης, συνήψε μια σημαντική συμφωνία για την πώληση στην Intrum μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ολοκληρώνουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία με τον μεγαλύτερο διαχειριστή απαιτήσεων στην Ευρώπη, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που εφαρμόζει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Από την άλλη η Intrum υπογράμμισε αυτοδιαφημιζόμενη ότι: «Αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σημαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειρισθούν. Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία όσον αφορά στη διαχείριση των πιστωτικών απαιτήσεων προσφέρει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum, η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Ευρώπη».

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής απαιτήσεων στην Ευρώπη, θα προσφέρει… ανάπτυξη εκβιάζοντας τους δανειολήπτες με δάνεια που αγόρασε στο 3% της αξίας τους!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *