Καταγγελία για τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση (4/10).

Αφορμή δυο θέματα της ημερήσια διάταξης: η αποδοχή της γ΄ δόσης της κρατικής επιχορήγησης και η προσθήκη έξι (6) αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας. Παρόντες, αρκετοί εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι οποίοι είχαν την ευκαρία να λάβουν το λόγο και να εκθέσουν τις αγωνίες γονέων και καθηγητών.

 

Μειωμένη επιχορήγηση

Η τρίτη δόση του 2017 που έλαβε πρόσφατα ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών στις Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη: ήταν μειωμένη κατά 10%. Εντελώς απροειδοποίητα, από τα 91.470€ που αναλογούσαν σε κάθε μια από τις τέσσερις δόσεις ανά έτος, η τρίτη δόση του 2017 ανέρχεται στα 82.380€. Είναι φανερό ότι αυτή η μείωση δημιουργεί προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία και αναγκάζει το Δήμο να ενισχύει με έκτακτες επιχορηγήσεις τις δυο σχολικές επιτροπές ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι αναγκαίες δαπάνες. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε στη συζήτηση η μείωση αυτή είναι η δεύτερη, αφού μέχρι πριν δυο χρόνια η κάθε δόση ξεπερνούσε τις 105.000.

Η τυπική αιτία είναι ο υπολογισμός των επιχορηγήσεων βάσει της στατιστικής του μαθητικού δυναμικού, που εμφανίζει την πόλη μας να έχει μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις δαπάνες, αφού ούτε οι σχολικές μονάδες, ούτε οι αίθουσες μειώθηκαν.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων παρακολουθούν τη συνεδρίαση

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Ε. Παπαλουκά, ενέκρινε ψήφισμα όπου καταγγέλεται η μείωση. Μεταξύ άλλων το ψήφισμα αναφέρει:

«Στα χρόνια των Μνημονίων οι περικοπές στις δαπάνες για την δημόσια Παιδεία έχουν υποβαθμίσει συνολικά το Δημόσιο Σχολείο. Οι Δήμοι έχουν επωμιστεί τεράστιες ευθύνες – και στον τομέα αυτό – χωρίς τα κονδύλια που λαμβάνουν να είναι επαρκή, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην απολαμβάνουν την εκπαίδευση που τους αξίζει και οι Δήμοι να υφίστανται όλη την πίεση αυτής της κατάστασης, μη ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα δε, διαθέτοντας δύο επαγγελματικά λύκεια και τα αντίστοιχα εργαστήρια, που προσφέρουν σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο εξυπηρετώντας εργαζόμενους και οικογενειάρχες (σε μεγάλο ποσοστό) μαθητές, προερχόμενους κι από άλλες περιοχές, αλλά και λόγω της ύπαρξης σχολικών κτιρίων που είναι παλιά και με αυξημένες ανάγκες για την συντήρηση και την λειτουργία τους, αντιμετωπίζαμε ήδη τεράστια προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και πριν την τελευταία, νέα μείωση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα προβαίνει σε έκτακτες επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές, από τα ίδια έσοδα του Δήμου. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να καλύψουμε σε κάποιο βαθμό τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης και να διατηρούμε τα σχολεία της πόλης μας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, ιεραρχώντας ως την κορυφαία προτεραιότητα τη νεολαία της περιοχής μας.

Την ίδια στιγμή καταδικάζουμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εις βάρος της Παιδείας και απαιτούμε την άμεση αύξηση της επιχορήγησης προς τον Δήμο μας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Οφείλουμε, σε συνεργασία με το σύνολο της σχολικής κοινότητας της πόλης, να διεκδικήσουμε επαρκή χρηματοδότηση κι εκτός αυτού άμεση επίλυση του συνόλου των υπαρκτών προβλημάτων, που οφείλονται στην ίδια λογική του οικονομικού στραγγαλισμού της Παιδείας κατ’ εντολή των δανειστών. Απαιτούμε: • κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς • καμία σύντμηση τμημάτων • λειτουργία του ολοήμερου σε όλα τα δημοτικά • ειδική αγωγή για κάθε παιδί που την χρειάζεται • λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά λύκεια, που κινδυνεύουν με κατάργηση • κάλυψη όλων των θέσεων ειδικοτήτων, ξένων γλώσσες, Πληροφορικής κλπ.

Για εμάς τα σχολεία δεν είναι αριθμοί αλλά ανθρώπινες ζωές και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπισή τους».

Αποφασίστηκε μάλιστα να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών.

 

Το 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο

Το κτιριακό πρόβλημα στη Βθμια εκπαίδευση της Νέας Φιλαδέλφειας είναι αρκετά οξυμένο. Όπως είναι γνωστό έχει δρομολογηθεί ήδη η ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάσει το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο. Αυτή η κτιριακή ανεπάρκεια «φορτώνει» με μαθητές το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ένα μέρος των αιθουσών του στεγάζονται σε λυόμενα. Παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου οι αίθουσες αυτές δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Το θέμα που ήρθε προς συζήτηση είναι η τυπική παραχώρηση του οικοπέδου στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) για να προβεί στις αναγκαίες μελέτες και εργασίες ανέγερσης έξι νέων αιθουσών. Από την αλληλογραφία που κατατέθηκε στο Δ.Σ. φαίνεται ότι η σχετική ενημέρωση προς το Δήμο από το Υπουργείο Παιδείας και τις ΚΤ.ΥΠ. ήρθε στις 27/6 και στις 4/7 αντίστοιχα, όπου υπήρχε και ο κατάλογος των εγγράφων και των στοιχείων που έπρεπε να κατατεθούν.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, οι ΚΤ.ΥΠ. διαθέτουν την τεχνογνωσία και την αρμοδιότητα να κάνουν την απαιτούμενη μελέτη, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος. Η απαιτούμενη γραφειοκρατία είναι τεράστια και οι υπηρεσίες του Δήμου έτρεξαν μέσα στο καλοκαίρι για να συγκεντρώσουν ένα σεβαστό αριθμό εγγράφων. Σήμερα, λοιπόν, είναι όλα έτοιμα.

Ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν κάνει την απαραίτητη ενεργειακή μελέτη του κτιρίου, την οποία έχουν καταθέσει επίσης στις ΚΤ.ΥΠ. και αναζητούν χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να εντάξουν την ενεργειακή ανβάθμιση του σχολείου.

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *