Πλούσια ενημέρωση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 4/10

Μια εκτεταμένη ενημέρωση για την πορεία σημαντικών έργων έκανε ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε:

  • Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο της υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων στην Πλατεία Πατριάρχου και εντός δέκα ημερών αναμένεται να ξεκινήσει.
  • Μαζί με το έργο της δημιουργίας θέσεων στάθμευσης μοτοποδηλάτων, για το οποίο επίσης υπογράφηκε σύμβαση και αναμένεται να ξεκινήσει εντός δεκαπενθημέρου, η όψη της κεντρικής πλατείας της πόλης θα βελτιωθεί αισθητικά, αλλά και λειτουργικά.
  • Άλλη μια σύμβαση μεγάλου έργου υπογράφηκε: αφορά το σχέδιο ανάπλασης του Άλσους, το οποίο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
  • Τα σχέδια για την κατασκευή νέου αναψυκτηρίου στη θέση του πρώην Κένταυρου αφού εγκρίθηκαν από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, περνούν τις επόμενες μέρες από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), ολοκληρώνοντας τα απαραίτητα στάδια της γραφειοκρατικής διαδικασίας.
  • Ξεκινούν έργα αναπλάσεων του συστήματος αποχέτευσης στο Δημοτικό Κοιμητήριο. Όπως είπε ο Δήμαρχος, τόσα χρόνια δεν υπήρχε ένα σύστημα συγκέντρωσης των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στον Κηφισό. Είναι κι αυτό ένα από τα σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την έκδοση αδείας για το Κοιμητήριο. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάρτισης υδρογεωλογικής μελέτης, ένα έργο ύψους 75.000 ευρώ, ώστε να μπορέσει επιτέλους να αποκτήσει νόμιμη άδεια.
  • Ολοκληρώνεται η μελέτη για τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού στην πλατεία Μουστακλή (στη θέση που είναι τα γηπεδάκια έξω από το 3ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας). Πραγματοποιήθηκε μάλιστα συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ) προκειμένου να αναζητηθούν πόροι χρηματοδότησης σε επόμενη πρόσκληση.

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. να επισημάνουμε τη σημαντική μείωση στα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες για τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα, τα οποία φέτος έχουν εμπλουτιστεί. Όπως τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ευτυχία Παπαλουκά, πέρα από την απαλλαγή σε ευπαθείς ομάδες, φέτος επιλέχθηκε μια μεγάλη οριζόντια μείωση των ποσών, με την προϋπόθεση να καταβληθούν εφάπαξ. Ενώ στα τμήματα τα οποία λειτουργούν με εθελοντές εκπαιδευτές, δεν υπάρχουν καθόλου «δίδακτρα».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο Δ.Σ. κατέλαβαν τα προβλήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, παρουσία αρκετών μελών της (αναλυτικό ρεπορτάζ θα βρείτε σε νεώτερη ανάρτηση).

 

Έντονη αντιπαράθεση για την αξιολόγηση

Ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης που έγινε για το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο, μετά από ψήφισμα που κατέθεσε η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δανάη Γκούμα, το οποίο συζητήθηκε παρά την αρνητική εισήγηση του προέδρου του σώματος.

Η κ. Γκούμα εισηγούμενη το θέμα είπε ότι «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ ψήφισαν χέρι – χέρι την αντιδραστική τροπολογία Γεροβασίλη για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και συμφώνησαν από κοινού ότι θα πρέπει να γίνει με βάση το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου Βερναρδάκη (ν. 4369/2016). Με βάση την τροπολογία, καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους με κριτήρια τη λεγόμενη στοχοθεσία, τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για το Δημόσιο (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων «εντός κι εκτός υπηρεσίας», την πίστη στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους, τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή του μισθού και τις απολύσεις».

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια, με τοποθετήσεις από αρκετούς συμβούλους τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης. Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος έκανε μια σειρά επισημάνσεις:

«Το Δημόσιο δεν είναι καθόλου μεγάλο, αντίθετα είναι μικρό κι αυτό στο δήμο μας το ζούμε καθημερινά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι και παραγωγικό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι περισσότερο τεμπέληδες από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η διαφορά είναι ότι στο Δημόσιο δεν υπάρχουν εργαλεία επιβράβευσης αυτών που είναι πιο παραγωγικοί.

Η αξιολόγηση αυτή δεν έρχεται να λύσει κανένα πειθαρχικό θέμα.

Το Δημόσιο είναι στο στόχαστρο, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι και όλο το κοινωνικό κράτος.

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο υπάρχει από το 1992, αλλά λειτουργούσε με στρεβλό τρόπο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε το 2014 ενάντια στο Ν. 4369 (νόμος Μητσοτάκη), ο οποίος περιείχε την υποχρεωτική βαθμολόγηση υπαλλήλων κάτω από τη βάση σε ποσοστό 15% και οδηγούσε απόλυση.

Αυτό δεν υπάρχει στο νέο σύστημα αξιολόγησης. Υπάρχει σύστημα αξιολόγησης των «πάνω» από τους «κάτω» και το αντίστροφο.

Υπάρχει ακόμα μια διαφορά στους ΟΤΑ: οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές έχουν τοποθετηθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτοί δεν πρέπει να αξιολογηθούν και μάλιστα οι υφιστάμενοι να κρίνουν τους προϊσταμένους τους; Άρα δεν μπορούμε να λέμε είμαστε γενικά κατά της αξιολόγησης.

Ως διοίκηση έχουμε δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους: φέραμε πίσω τους σχολικούς φύλακες, δεν διώξαμε ούτε έναν συμβασιούχο και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς, δεσμευόμαστε να μην χάσει τη θέση εργασίας του κανένας εργαζόμενος».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έγινε δεκτό.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *