Όταν οι δημοσιογράφοι γίνονται «βαποράκια» των απόψεων μιας ιδιωτικής επιχείρησης

Η συζήτηση μιας μεγάλου μεγέθους παρέμβασης στην πόλη κανονικά θα έπρεπε να απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία. Θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα ανοικτών συζητήσεων, θα έπρεπε να οργανωθούν παρουσιάσεις από τους μελετητές, θα έπρεπε να δοθεί χρόνος και τρόπος ενημέρωσης.

Αντί γι αυτό, στα τέλη Ιουλίου, με μια ανάρτηση στο site της Περιφέρειας Αττικής γνωστοποιήθηκε η ανοικτή διαβούλευση για το έργο που φέρει την επωνυμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ». Οι υπηρεσίες του Δήμου παρέλαβαν αρκετές μέρες αργότερα την ίδια τη μελέτη και κλήθηκαν με έγγραφο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία διαβούλευσης μέχρι τον… δεκαπενταύγουστο.

Καμία άλλη ανακοίνωση από την Περιφέρεια, καμία ανακοίνωση από τον μελετητή, καμία ανακοίνωση από την πλευρά της ΑΕΚ, η οποία παράγγειλε και πλήρωσε αυτή τη μελέτη.

Το παράδοξο; Η μελέτη αυτή έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής από το 2014 και ο Δήμος την έλαβε μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Κι όμως. Υπάρχουν δημοσιογράφοι ή δημοσιογραφούντες στην πόλη μας, οι οποίοι αντί να επιδιώξουν να ενημερωθούν για το έργο και τις επιπτώσεις του στην πόλη, αντί να κάνουν ρεπορτάζ για τις συνέπειες που θα φέρει στην ίδια τη ζωή και την κίνηση των κατοίκων, στην λειτουργία των επιχειρήσεων, αντί να θέσουν ερωτήματα στον μελετητή, στον χρηματοδότη αυτής της μελέτης, ή στον φορέα που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου, υποδαυλίζουν την αντίθεση στη δημοτική αρχή και στοχοποιούν τους αρμόδιους του Δήμου που επιχειρούν να ενημερώσουν τους κατοίκους και να αρθρώσουν μια εναλλακτική λύση στο τερατούργημα που πάει να επιβληθεί στην πόλη (εννοώ τον νέο κυκλοφοριακό σχεδιασμό, τον οποίο επέλεξε ένα ιδιώτης μελετητής για να εξυπηρετήσει την πρόσβαση στο γήπεδο της ΑΕΚ). Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθεί η δημοτική αρχή, είναι γιατί δεν οργάνωσε πιο εντατικά την συζήτηση με τους κατοίκους και τους δημότες αυτής της πόλης, ή γιατί δεν επεδίωξε με ανακοινώσεις και δημόσιο τρόπο να διατρανώσει την αντίθεσή της.

Το παραδοξότερο; Ενώ οι ίδιοι χρεώνουν στη δημοτική αρχή και σε όσους εκφράζουν αντίθετη άποψη στα σχέδια αυτά δήθεν διχαστικές απόψεις, κλείνουν τα μάτια στον πραγματικό διχασμό της πόλης, που θα επιφέρει η υλοποίηση αυτής της τεράστιας κυκλοφοριακής αλλαγής.

Στοιχίζονται με λίγα λόγια με την οπαδική λογική: τα πάντα για την εξυπηρέτηση του γηπέδου. Γίνονται εντέλει «βαποράκια» μιας επιχειρηματικής πρότασης. Πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες των απόψεών τους, οι επιχειρηματίες που τους στηρίζουν διαφημιστικά και όλη η πόλη θα τους θέσει το απλό ερώτημα: εσείς συμφωνείτε με όσα αναφέρονται στην μελέτη αυτή;

Γιώργος Κατερίνης

Διαβάστε ακόμα:

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της… «δημοσιογραφίας»!

Δημοσιογραφικός Αμοραλισμός – μια άποψη για τον τοπικό μας τύπο

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *