Η συζήτηση που κάποιοι επιθυμούσαν να μη γίνει

Η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (η μόνη θεσμοθετημένη μορφή επίσημης διαβούλευσης με τους κατοίκους) που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου ήταν αρκετά αποκαλυπτική. Οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν, αλλά και αρκετοί κάτοικοι, άκουσαν με προσοχή, τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τους τεχνικούς συμβούλους Κώστα Μπαρούτα και Δέσποινα Σπανούδη να παρουσιάζουν το σχέδιο της υπογειοποίησης τμημάτων της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και της Φωκών και τις αλλαγές που προτείνονται σε όλο το κέντρο της πόλης. Η παρουσίαση που έγινε, και κυρίως οι εικόνες όπου απεικονίζονται γλαφυρά όλες οι ανατρεπτικές αλλαγές για την πόλη, έδειξαν να αφήνουν έκπληκτους πολλούς από τους παρευρισκόμενους. Κάποιοι μάλιστα ομολόγησαν πως νόμιζαν ότι πρόκειται για ένα έργο που θα ανακουφίσει την κυκλοφορία στην πόλη.

  • Πώς θα γίνεται η πρόσβαση από και προς του «Σπαθάρη», ρώτησε ένας γονιός με ενδιαφέρον για το 1ο Δημοτικό που ανεγείρεται.
  • Πού θα διοχετεύεται η κίνηση που πριν γινόταν μέσω της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης προς Ν. Ιωνία, ή μέσω της οδού Ιωνίας προς Ν. Φιλαδέλφεια ή Περισσό;
  • Ποια θα είναι η πρόσβαση στην υπόλοιπη πόλη των κατοίκων της συνοικίας Ειρήνη;
  • Πώς θα κινούνται οι πεζοί στους δυο κυκλικούς κόμβους που σχεδιάζονται;

Αυτά ήταν μερικά από τα αγωνιώδη ερωτήματα, στα οποία δυστυχώς στη μελέτη δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Όπως δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα γιατί οι εκπρόσωποι της εταιρείας που έκανε τη μελέτη και της ΑΕΚ δεν ήρθαν να παρουσιάσουν το σχέδιο στους κατοίκους.

Από όσους πολίτες έλαβαν το λόγο καταγράφηκαν σημαντικές συνέπειες από την ενδεχόμενη υλοποίηση αυτού του έργου στην ομαλή κίνηση ιδίως των πεζών, αλλά και στην αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων, στις περιβαλλοντικές συνέπειες στη γύρω περιοχή, όπου υπάρχουν φυσικοί χώροι πρασίνου και η ανοικτή κοίτη του Ποδονίφτη, στην όχληση στη διάρκεια κατασκευής του έργου, αλλά και στη σκανδαλώδη κρατική χρηματοδότηση για ένα ιδιωτικό στην ουσία έργο, το οποίο δεν έχει καμιά χρησιμότητα στην πόλη.

(Όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν τη συζήτηση μπορούν να επισκεφτούν τις Κρίσεις του Μανόλη Καμπούρη, όπου έχει αναρτηθεί βιντεοσκοπημένη ολόκληρη).

Το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση έγινε εκτός των ανακοινωμένων από τη Περιφέρεια προθεσμιών προβληματίζει για τη σκοπιμότητα μια τέτοια διαβούλευση να ξεκινήσει και να τελειώσει μέσα στον Αύγουστο. Προφανώς «κάποιοι» δεν ήθελαν να γίνουν γνωστές αυτές οι παρεμβάσεις στην πόλη. Πώς θα μπορούσε πραγματικά να πληροφορηθεί π.χ. η εκπαιδευτική κοινότητα ότι οι προσβάσεις στο 1ο Δημοτικό και το 1ο Νηπιαγωγείο, ή στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο θα είναι προβληματικές για τους κατοίκους της… μισής πόλης;

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, η οποία προαναγγέλθηκε για τις 11 Οκτωβρίου, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για την αντίστοιχη συζήτηση που πρέπει να γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *