Παράσταση διαμαρτυρίας για τα κενά στα σχολεία – ρεπορτάζ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν γονείς και εκπαιδευτικοί στο γραφείο του προϊσταμένου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου και του Συλλόγου εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης». Το ζήτημα που ανέδειξαν ήταν τα κενά σε πολλά δημοτικά σχολεία της πόλης. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών και από άλλες περιοχές της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας.

Τα σοβαρότερα προβλήματα που τέθηκαν στην συνάντηση ήταν η έλλειψη πέντε (5) δασκάλων στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας και η συνένωση τριών τμημάτων σε δυο της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Χαλκηδόνας. Αντίστοιχα προβλήματα αναφέρθηκαν και από άλλα σχολεία, ενώ προκύπτει αναστάτωση από τη μη τοποθέτηση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (καλλιτεχνικά, ξένες γλώσσες), αλλά και ειδικής αγωγής που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να καταρτιστούν σε πολλά σχολεία ωρολόγια προγράμματα και να μην μπορεί να ξεκινήσει το ολοήμερο σχολείο.

Οι εκπρόσωποι των γονέων ζήτησαν συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις για την κάλυψη των κενών, ενώ οι εκπρόσωποι των δασκάλων αμφισβήτησαν τα στοιχεία των κενών που δίνει η υπηρεσία και έθεσαν πολλά πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη διαφόρων εκπαιδευτικών. Κοινή διαπίστωση ότι το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη μόνιμων διορισμών και από την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας που αποσκοπεί στην μείωση των θέσεων εκπαιδευτικών.

Ο προϊστάμενος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, τις οποίες απέδωσε σε λειτουργικά προβλήματα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Βέβαια, δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί εφόσον τα κενά είναι γνωστά από τον Ιούνιο στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν καλύπτονται έγκαιρα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας με επικεφαλής την αρμόδια αντιδήμαρχο Ε. Παπαλουκά, η οποία δήλωσε τη συμπαράστασή της στα αιτήματα των γονέων και υπογράμμισε ότι από την πλευρά του ο Δήμος θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία, με όλες τις απαραίτητες λειτουργίες τους (ολοήμερο σχολείο, ειδικότητες, ειδική αγωγή) και χωρίς συντμήσεις τμημάτων.

Ένα θετικό αποτέλεσμα που απέφερε η συνάντηση ήταν η τοποθέτηση τριών εκπαιδευτικών στο 8ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη κινητοποίηση.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *