«Εξωθεσμικές παρεμβάσεις», ρεπορτάζ εξ αποστάσεως και πραγματικότητα

«Δεν διοικεί ο Τύπος …και πρέπει ειδικά αυτή την αίθουσα να την προφυλάσσουμε». Η τοποθέτηση αυτή ανήκει σε έναν από τους λίγους συμβούλους της αντιπολίτευσης που παρακολούθησαν την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου. Έγινε κατά τη συζήτηση του τρίτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την έγκριση πρακτικού συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια προστατευτικών μπαρών για εισόδους κοινοχρήστων χώρων. Όπως γράψαμε και στο σχετικό ρεπορτάζ, μια σχετικά τυπική διαδικασία έγινε αφορμή για να συζητηθούν σοβαρές «εξωθεσμικές» παρεμβάσεις που επιχειρούνται υπό την μορφή δημοσιευμάτων σε τοπικά μέσα.

Φυσικά, ούτε αυτή την τοποθέτηση, ούτε τις υπόλοιπες τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα τις πληροφορηθούν οι συμπολίτες μας από «ρεπορτάζ» που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά μέσα, όπου μεταφέρθηκαν μονομερείς πληροφορίες και αποκρύφθηκαν άλλες, όπως η καταδίκη του συγκεκριμένου δημοσιεύματος από την πλειοψηφία του Δ.Σ. Γιατί τι άλλο από εξωθεσμική παρέμβαση επιχειρείται όταν ένα «μέσο ενημέρωσης» κόντρα στις διαδικασίες που έχουν ψηφιστεί σε δημοτικά συμβούλια, σε οικονομικές επιτροπές, σε επιτροπές διαγωνισμών και φέρουν τις υπογραφές τόσο αιρετών, όσο και υπηρεσιακών, επιχειρεί να ρίξει σκιές και να αφήσει αιχμές για τις σχέσεις της διοίκησης με επιχειρήσεις της πόλης; Και εκ των υστέρων χλευάζει το δημοτικό συμβούλιο αποκαλώντας το «μάζωξη της Δύναμης Κολλητών Πολιτών μαζί με δυο-τρεις συμβούλους της αντιπολίτευσης»…

Επειδή, λοιπόν, οι απόντες από την συγκεκριμένη συνεδρίαση δημοσιογράφοι της πόλης έκαναν ρεπορτάζ επικαλούμενοι «πηγές» (που προφανώς δεν είναι αμερόληπτες), αναζητήσαμε τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Εκεί μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι:

 • Το συγκεκριμένο 3ο θέμα της συνεδρίασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο «με τις ψήφους των συμβούλων της διοίκησης» όπως γράφτηκε (ψέμα 1ο), ενώ η αντιπολίτευση δεν ψήφισε κατά όπως γράφτηκε (ψέμα 2ο).
 • Τουλάχιστον τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους έκριναν απαράδεκτες τις αναφορές του τοπικού τύπου, όπως διαπιστώσαμε διαβάζοντας τα πλήρη πρακτικά.
 • Ένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης υπερψήφισε την έγκριση του πρακτικού.
 • Πέντε σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απείχαν. Οι δυο από αυτούς διευκρίνισαν ότι δεν θέτουν θέμα μη νομιμότητας των διαδικασιών, αλλά ψήφισαν με αυτό τον τρόπο «αφού έχουν την πολυτέλεια να είναι αντιπολίτευση».
 • Μια σύμβουλος δήλωσε «παρών».
 • Εννέα (9) σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απλά δεν ήταν παρόντες.

Όσοι γνωρίζουν ελάχιστα από δημόσια διοίκηση αντιλαμβάνονται ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που παρουσιάστηκε στα δήθεν «ρεπορτάζ», δεν αφήνει καμία σκιά για την εξέλιξη της συγκεκριμένης προμήθειας, η οποία είναι όχι μόνο νόμιμη (και όχι νομότυπη, όπως υποτιμητικά την χαρακτηρίζουν κάποιοι), αλλά και αμέμπτου ηθικής, αφού ακολούθησε όλες τις διαδικασίες που έχει προβλέψει ο νομοθέτης, σε κανένα στάδιο δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε ένσταση, ενώ ακόμα και στην εν λόγω συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου από κανέναν δεν τέθηκε ηθικό θέμα.

Γι αυτό, λοιπόν, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μίλησε για «εξωθεσμική παρέμβαση», κάτι που επιχειρείται και μετά τη συνεδρίαση, με δημοσιεύματα που παρουσιάζουν μια άλλη «πραγματικότητα», εντελώς διαφορετική από αυτή που υπάρχει.

Τα μη αληθή «ρεπορτάζ» συνεχίζονται…

Ως επίλογο θα παραθέσουμε μια ακόμη ψηφοφορία για ένα θέμα που απασχόλησε τα «εξ αποστάσεως ρεπορτάζ» του τοπικού μας τύπου. Στο θέμα της μετακίνησης του Δημάρχου για την ΔΕΘ όπου πάλι γράφτηκε ότι το θέμα εγκρίθηκε «από τους συμβούλους της συμπολίτευσης» (ψέμα 3ο), το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σύμφωνα με τα πρακτικά ήταν πάλι διαφορετικό:

 • Δυο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν.
 • Δυο καταψήφισαν γιατί δεν συμφωνούν με το πολιτικό περιεχόμενο της συμμετοχής του Δημάρχου στη ΔΕΘ.
 • Ένας απείχε.
 • Κι ένας δήλωσε ότι εγκρίνει τη μετακίνηση, αλλά όχι την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης (!).
 • Και φυσικά δέκα (10) σύμβουλοι ήταν απόντες.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Ας κρίνουν οι συμπολίτες μας την αξιοπιστία του καθένα που θέλει να αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος.

Γιώργος Κατερίνης

Διαβάστε και: Όταν ο τύπος είναι απών…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *