Σημαντικές αποφάσεις και… καταδίκη στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6/9

Μια σημαντική απόφαση για την αναβάθμιση της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην πόλη έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη μετα-καλοκαιρινή του συνεδρίαση στις 6/9 (φωτο αρχείου). Πρόκειται για την παραχώρηση δημοτικών χώρων στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (1η ΥΠΕ Αττικής) για τη στέγαση δυο νέων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι δυο χώροι είναι: το ακίνητο επί της οδού Μαραθώνος 26 στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Αστυνομικό Τμήμα και το ακίνητο επί του οδού Σαρανταπόρου 21, στην Πλατεία Κερκύρας, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στους χώρους αυτούς πρόκειται να στεγαστούν δυο από τις τέσσερις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα ιδρυθούν στην πόλη μας και μετά τη χθεσινή απόφαση παίρνουν το δρόμο για την άμεση λειτουργία τους. Μία ακόμη ΤΟΜΥ θα ιδρυθεί μέσα στο κτίριο του τοπικού ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), ενώ σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος η τέταρτη μονάδα σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο κτίριο όπου στεγάζονταν τα ΕΛΤΑ Ν. Χαλκηδόνας, στο συγκρότημα του Σκλαβενίτη.

Στο Συμβούλιο εκφράστηκαν σοβαροί προβληματισμοί για τον σχετικά προσωρινό χαρακτήρα αυτών των δομών (το πρόγραμμα προβλέπεται να είναι τριετές) και τη σύνδεση της λειτουργίας τους με τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Η βούληση της πλειοψηφίας, όπως εκφράστηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο, τον δήμαρχο, αλλά και από άλλους συμβούλους που έλαβαν το λόγο, είναι να διεκδικηθεί η μονιμότητα αυτών των δομών στην πόλη και αυτός είναι ο λόγος που παραχωρούνται δημοτικά κτίρια. Σε κάθε περίπτωση η ίδρυση νέων αποκεντρωμένων δομών υγείας, οι οποίες θα παρέχουν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της πόλης, είναι μια αναβάθμιση των παροχών υγείας, ιδιαίτερα «εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της συνακόλουθης μείωσης αποδοχών των εργαζομένων και της αύξησης της ανεργίας που πολλαπλασίασαν την αναγκη για δημόσια, δωρεών υγειονομική φροντίδα», όπως ανέφερε και η εισήγηση που υπερψηφίστηκε. Να σημειώσουμε ότι ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας.

 

Και καταδίκη «εξωθεσμικής» παρέμβασης στη λειτουργία του δήμου

Μεγάλη συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε στο τρίτο θέμα, που αφορούσε την έγκριση ως προσωρινού αναδόχου για την προμήθεια προστατευτικών μπαρών σε κοινόχρηστους χώρους, της εταιρείας που αξιολογήθηκε στη σχετική διαδικασία. Μια σχετικά τυπική διαδικασία, έγινε η αφορμή για να συζητηθούν σοβαρές «εξωθεσμικές» όπως τις χαρακτήρισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Λάλος, παρεμβάσεις που επιχειρούνται υπό την μορφή δημοσιευμάτων σε τοπικά μέσα.

Συγκεκριμένα, εισηγούμενος το σχετικό θέμα, ο κ. Λάλος αναφέρθηκε εκτενώς σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Αλήθεια», στο οποίο κατηγορείται συλλήβδην όλο το δημοτικό συμβούλιο, αλλά έμμεσα και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες για διαβλητές διαδικασίες και εγείρονται θέματα ηθικού χαρακτήρα. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ύψους 30.000 ευρώ, αρχικά έγινε με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού, που απαιτεί απλοποιημένη προκήρυξη και βγήκε άγονος. Στη συνέχεια με απόφαση του Δ.Σ. έγινε προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Η  διαδικασία αυτή προχώρησε, παρουσιάστηκαν τρεις εταιρείες, αλλά μόνο μια πληρούσε όλες τις απιτήσεις. Η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε αυτή την προσφορά, όπως προβλέπεται στο νόμο 4412 (άρθρο 117) περί προμηθειών του Δημοσίου («η υποβολή μιας μόνο προσφοράς δεν αποτελεί κώλυμα για τη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού»). Η όλη διαδικασία είχε εγκριθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που στο παραπάνω δημοσίευμα έγινε αφορμή να στηλιτευθεί η στάση της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα με την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος, κατέθεσε και την ακόλουθη δήλωση, την οποία υιοθέτησαν κατά την ψηφορορία όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας: «Καταδικάζω ως ψευδές και ανυπόστατο, το άθλιο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «η Αλήθεια» σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα και καλώ τον συντάκτη του να προσφύγει στη δικαιοσύνη με στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του, διαφορετικά αποτελεί έναν κοινό συκοφάντη που στόχο έχει να πλήξει τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών της στην πόλη μας.»

Ένταση δημιουργήθηκε από τις συνεχείς διακοπές του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Τομπούλογλου, ο οποίος έκρινε ότι η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου ήταν «εκτός τόπου». Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των συνεχών διακοπών του εισηγητή το προεδρείο διέκοψε δυο φορές τη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

Εντύπωση δημιούργησε πάντως και η θέση που έλαβαν κατά την ψηφοφορία οι παρόντες σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (κατά, ή αποχή), ενώ οι περισσότεροι στην προηγούμενη αντίστοιχη συζήτηση για το ίδιο θέμα είχαν εγκρίνει τη σχετική διαδικασία.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο δημοσίευμα, το οποίο η πλειοψηφία του σώματος έκρινε «ψευδές και ανυπόστατο», εμπλέκεται κακόβουλα και ο «Πολίτης», λόγω της διαφημιστικής παρουσίας της επιτυχούσας εταιρείας στις εκδόσεις του (Η εν λόγω επιχείρηση περιλαμβάνεται στις λίγες δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης, που επέλεξαν την προβολή τους στην εφημερίδα μας). Πρόκειται φυσικά για γελοίο επιχείρημα, καθόσον η γνωστή εταιρεία της πόλης σο παρελθόν, επί σειρά ετών και επί πολλών διοικήσεων του Δήμου λαμβάνει μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς και έχει πολλές φορές επιτύχει να γίνει προμηθευτής υλικών στο Δήμο, καθόσον είναι μια από τις ελάχιστες που ασχολούνται με τα ανάλογα προϊόντα και υλικά.

 

Και ηχηρές απουσίες…

Παρά τα σοβαρά θέματα, τα οποία περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, για μια ακόμη φορά πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης ήταν απόντα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο χθεσινό Δ.Σ. συζητήθηκαν θέματα, όπως η διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια τροφίμων κ.λπ. για τις ανάγκες του εργατοτεχνικού προσωπικού και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αντίστοιχου διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης και λιπαντικών για το 2018, έγκριση πρόσληψης τριών συμβασιούχων οδηγών για τις υπηρεσίες καθαριότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Η μαζική απουσία δημιουργεί ανασχετικό παράγοντα, ειδικά σε θέματα που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (22 ψήφους). Τέτοιο θέμα ήταν στο Συμβούλιο αυτό η ανασυγκρότηση της, απαραίτητης στη λειτουργία του Δήμου, Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία συζητήθηκε με μόλις 23 παρόντες συμβούλους.

Για την ιστορία στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν απόντες: Λ. Γεωργαμλής, Γ. Αράπογλου, Λ. Πλάτανος, Δ. Κανταρέλης, Ν. Παπανικολάου, Ε. Γαϊτανά, Β. Αγαγιώτου, Ν. Σιώρης, Ο. Δούλος.

Σημείωση: Ο Πολίτης ήταν το μοναδικό τοπικό μέσο ενημέρωσης που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αυτά για να κριθούν αναλόγως και τα όποια ρεπορτάζ δουν το «φως» της δημοσιότητας.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *