Απολύσεις συμβασιούχων και η καθαριότητα σε ιδιώτες στη Λαμία

Απόφαση για απευθείας ανάθεση της αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων στις 25/8. Μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις, με την παρουσία ΜΑΤ και την απαγόρευση παρουσίας των συμβασιούχων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν απολυθεί, η πλειοψηφία του ΔΣ νομιμοποίησε την παράδοση της αποκομιδής σε ιδιώτη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το aftodioikisi.gr: Την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, του δήμου Λαμιέων, εγκρίνοντας την παράδοση σε εργολάβο των σκουπιδιών έναντι τεράστιας αμοιβής.

Νωρίτερα σε συλλήψεις δύο εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου Λαμιέων για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, προχώρησε η ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου.

Οι εργαζόμενοι όπως και οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου από τις 12.30 περίπου το μεσημέρι, λίγη ώρα πριν την συνέχιση του «καυτού» Δ.Σ, όπου είχε προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι, όπου και τελικά εγκρίθηκε η απόφαση της δημοτικής αρχής για ανάθεση της αποκομιδής των απορριμάτων σε ιδιώτη.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκόπη χτες, όταν η δημοτική αρχή κάλεσε την αστυνομία! Ο δήμος εμμένει στην απόφαση του, να φέρει εργολάβο στην καθαριότητα, παρότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, «μπλόκαρε» στις σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων, να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Διαβάστε επίσης την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας:

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ) καταγγέλλει την πλειοψηφία της δημοτικής Αρχής Λαμιέων που με ΜΑΤ, εισαγγελείς και τρομοκρατία κατάφερε να περάσει κατά πλειοψηφία την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του δήμου, με τη… συνδρομή του κρατικού μηχανισμού, των δυνάμεων καταστολής που προχώρησαν μάλιστα στη σύλληψη δύο εργαζομένων, έπειτα από μηνύσεις που είχαν υποβάλλει ο δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζάχου Χαλβαντζή σε βάρος 10 εργαζομένων συμβασιούχων και κατά αγνώστων.

Όπως σημειώνει το ΕΚΛ, «τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο αναδεικνύουν και τις ευθύνες και την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά αφήνει ανέγγιχτο το νομοθετικό πλαίσιο που τις προωθεί».

«Δηλώνουμε στην δημοτική Αρχή και στα εργολαβικά συμφέροντα που εξυπηρετεί πως θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους και θα ακυρώσουμε στην πράξη την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του αυταρχισμού. Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τη βία και την τρομοκρατία θα υλοποιήσουν το σχέδιό τους», καταλήγει.

Δείτε και την ανακοίνωση της παράταξης ΜΕΤΑ-ΟΤΑ:

Ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, εμμένοντας στην από καιρό βούλησή του να εκχωρήσει την υπηρεσία της καθαριότητας σε εργολάβο, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 24η Αυγούστου 2017 δε δίστασε να καλέσει την αστυνομία στην αίθουσα, προκειμένου να υπάρχει «ομαλότητα» στη διαδικασία, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση στις 13 Ιούλη, είχε ξανακαλέσει την αστυνομία, αλλά τότε θέλοντας να κρατήσει τα προσχήματα την είχε έξω από το χώρο συνεδρίασης. Όπως και τότε, οι απολυμένοι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατήθηκαν με την παρουσία της αστυνομίας και ανάγκασαν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να λήξει την συνεδρίαση χωρίς να παρθεί απόφαση.

Έτσι και τώρα, με τη δυναμική παρουσία τους, διακόπηκε για πολλοστή φορά η συνεδρίαση του Σώματος· και μάλιστα τώρα και υπό την την απειλή να καλέσει ο πρόεδρος και τον εισαγγελέα προκειμένου να συλλάβουν όποιον μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια της δημοτικής Αρχής, δηλ. την εκχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργολάβων.

Οι 47 αυθαίρετα απολυμένοι εργαζόμενοι παραμένουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό αίτημα τη σύναψη νέων συμβάσεων μέχρι το Μάρτη του 2018, όπως ορίζει ο νόμος.

Η αναλγησία της Δημοτικής Αρχής Σταυρογιάννη απέναντι στις 47 οικογένειες που πέταξε αυθαίρετα και αυταρχικά στο δρόμο δεν έχει όρια, υπερβαίνουν τους νόμους και τις διαδικασίες, ποινικοποιούν ακόμα και την παρουσία των απολυμένων εργαζόμενων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

Παρά του ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την απευθείας ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, ο δήμαρχος Ν. Σταυρογιάννης επιμένει βάζοντας το δήμο και τους δημότες σε περιπέτειες, αφού από την ημέρα απόλυσης των 47 εργαζομένων η υπηρεσία καθαριότητας υπολειτουργεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων με τους λιγοστούς μόνιμους εργαζόμενους που έχουν απομείνει στην υπηρεσία.

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη, γιατί θα μπορούσε να είχε λυθεί το θέμα αν εφάρμοζε τον Ν.4479/2017 και είχε προχωρήσει στην υπογραφή νέων συμβάσεων με τους αυθαίρετα απολυμένους εργαζόμενους, αλλά φαίνεται ότι τα συμφέροντα του εργολάβου υπερέχουν για τον δήμαρχο από αυτά των δημοτών και των εργαζομένων.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Λαμιέων για την ανάλγητη, ανήθικη και αυταρχική στάση τους καθώς και την προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με εισαγγελείς και αστυνομία.

Καλεί τη δημοτική Αρχή να αποσύρει την εισήγηση για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και να προχωρήσει άμεσα στην λήψη απόφασης για σύναψη νέων συμβάσεων στους 47 απολυμένους εργαζόμενους.

Κάνουμε σαφές προς όλους ότι οι εργαζόμενοι δεν εκφοβίζονται και δεν τρομοκρατούνται.

Θα μας βρίσκεται συνέχεια μπροστά σας!!!


Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *