Άλλος ένας νεκρός εργάτης καθαριότητας

Ένα νέο εργατικό δυστύχημα με θύμα συμβασιούχο εργαζόμενο στην καθαριότητα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ένας 44χρονος εργαζόμενος στο Δήμο Μαραθώνα έχασε τη ζωή του όταν την ώρα, που με το συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο, ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους. Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 3.15 π.μ., στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη.

Ο άτυχος εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά ήδη ήταν αργά. Ήταν ένας από τους συμβασιούχους που σήκωσαν το βάρος των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η παράταση της σύμβασής του έληγε τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Δείτε τη ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ:

«Ο μακρύς μαύρος κατάλογος θυμάτων ανευθυνότητας πολιτείας και αιρετών δεν έχει τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σχετικά με το νέο εργατικό δυστύχημα με τον συμβασιούχο του Δ. Μαραθώνα.

«Ένα νέο εργατικό δυστύχημα με θύμα συμβασιούχο εργαζόμενο στην καθαριότητα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ένας 44χρονος εργαζόμενος στο Δήμο Μαραθώνα έχασε τη ζωή του, όταν την ώρα που με το συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους. Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 3.15πμ, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη. Ο άτυχος εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά ήδη ήταν αργά.

Ήταν ένας από τους συμβασιούχους, τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι αιρετοί τους έχουν χρόνια σε εργασιακή ομηρία, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας και τώρα τους απολύουν. Η παράταση της σύμβασης του άτυχου συμβασιούχου έληγε τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, όπως και στην περίπτωση των άτυχων συναδέλφων του εργατικού δυστυχήματος στη Σκάλα Λακωνίας (σ.σ.: χθες, απεβίωσε και τρίτος εργαζόμενος) εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ο θάνατος των δύο συναδέλφων έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ μαύρο κατάλογο δυστυχημάτων – ατυχημάτων του κλάδου εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στον επίσης μακρύ μαύρο κατάλογο απωλειών της εργατικής τάξης που έχασαν την ζωή τους την ώρα της δουλειά τους.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η συνεχιζόμενη εργασία χωρίς ημέρα ανάπαυσης, η πίεση αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καθαριστεί η πόλη με κάθε τρόπο από το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει ελέω μνημονιακής προσήλωσης κυβέρνησης και δημάρχων, η έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και οι εκβιασμοί που δέχονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κάτω από υπερβολικά αντίξοες συνθήκες (καύσωνα) αποτελούν σοβαρούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν τους εργαζόμενους ακόμα και στην απώλεια της ζωής τους.

Κι αυτό, την ώρα που οι αιρετοί ετοιμάζονται να απολύσουν συμβασιούχους που επί χρόνια εκμεταλλεύονται υπέρ το δέον για να δώσουν την καθαριότητα στους μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών, κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση αλλά και όλες οι δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ, θέλοντας για μια ακόμη φορά να σκύψουν το κεφάλι στους δανειστές και στο κεφάλαιο, ετοιμάζονται να τους κόψουν από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο το κόστος εργασίας και να τους πετάξουν εντέλει στον Καιάδα της Ανεργίας.

Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους δεν τερματίστηκε, αντίθετα συνεχίζεται πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά, προκειμένου η εργατική τάξη να καταργήσει όλες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ομηρία, την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια. Η ανεργία δεν μειώνεται με την ανακύκλωση των ανέργων ούτε και με προγράμματα που μειώνουν την αξία της εργασίας και καταργούν εργασιακά δικαιώματα.

Σε αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους απαντάμε με τον αγώνα μας και απαιτούμε αξιοπρεπείς και κατάλληλους χώρους και συνθήκες εργασίας που πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας που δεν μας χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς και επίπονους αγώνες του εργατικού κινήματος».

Δείτε την ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής:

Άλλος ένας νεκρός εργάτης στην καθαριότητα αυτή τη φορά του δήμου Μαραθώνα. Ο συνάδελφος έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων μετά από σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο συνάδελφος εργαζόταν με 8μηνη σύμβαση και επρόκειτο να απολυθεί σε λίγες μέρες.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και συμπαραστέκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι τραγική.

Η 24ώρη λειτουργία των υπηρεσιών στρέφεται ενάντια στην ασφάλεια των συναδέλφων που καταπονούνται και εκτίθενται σε μία σειρά από σοβαρούς κινδύνους. Είναι μεγάλη η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία στέλνει τους εργαζόμενους 2 και 3 η ώρα το πρωί να μαζεύουν σκουπίδια. Το γεγονός ότι η ιδιαίτερα βαριά και επικίνδυνη εργασία της αποκομιδής απορριμμάτων γίνεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ, που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί και επεκτείνει.

Δεν έχει τσίπα ο Υπουργός Εργασίας Σκουρλέτης που βγαίνει και λέει ότι έλυσε το θέμα των συμβασιούχων την ίδια στιγμή που αυτοί ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα. Καλούμε τη κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δεν πάει άλλο!

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε ως “κανονικότητα” ότι θα πηγαίνουμε για ένα κομμάτι ψωμί για δουλειά, θα κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε στο σπίτι μας,  ενώ θα ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε άνεργοι. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *