Διευκρινίσεις από την WWF για το ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ

Με τίτλο «διευκρίνιση σχετικά με το WWF GreenSpaces», η WWF ανάρτησε σήμερα (9/8) ανακοίνωση, όπου απαντά σε προηγούμενο δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ (δείτε εδώ). Στην ουσία παραδέχεται ότι ελάχιστοι πολίτες αξιολόγησαν τους πράσινους χώρους της πόλης μας. Παρόλα αυτά μιλά για «παρερμηνεία», «συνομωσίες» και προσπάθειες «απαγόρευσης» στην κατάθεση γνώμης των πολιτών.
Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση και ακολουθεί ένα σχόλιο του συντάκτη:

Η WWF απαντά σε δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ

Απαντώντας σε δημοσίευμα σχετικό με την αξιολόγηση από πολίτες χώρων πρασίνου του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, διευκρινίζουμε κατ’ αρχήν ότι η εφαρμογή WWF GreenSpaces είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα για την ανακάλυψη και καταγραφή από τους ίδιους τους πολίτες των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις.

Το WWF GreenSpaces αγκαλιάστηκε από 9.000 πλέον ανθρώπους και από πολλές δημοτικές αρχές, ως πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της κατάστασης των ζωτικής σημασίας χώρων πρασίνου των πόλεων.  Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους να πουν τη γνώμη τους για την κατάσταση των χώρων πρασίνου που επισκέπτονται. To WWF Ελλάς δεν παρεμβαίνει στις αξιολογήσεις των πολιτών και ως εκ τούτου δεν είναι αυτό που βαθμολογεί. Είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες των χώρων πρασίνου -και μόνο αυτοί- που καταθέτουν την άποψή τους.

Αυτή η δυνατότητα φαίνεται πως επιχειρείται να παρερμηνευτεί στην περίπτωση των χώρων της Νέας Φιλαδέλφειας, τους οποίους έως σήμερα 37 επισκέπτες έχουν αξιολογήσει. Οι αξιολογήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης των χώρων πρασίνου. Για το WWF Ελλάς, κανένας συσχετισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μεταξύ μιας τέτοιας αξιολόγησης και των οποιωνδήποτε σχεδίων για καταστροφή αυτού του χώρου.

Η εφαρμογή WWF GreenSpaces είναι ένας συλλογικός ηλεκτρονικός χώρος για τη διεκδίκηση περισσότερων και καλύτερων χώρων πρασίνου και μόνο. Στόχος είναι να δοθεί σε όλους η δυνατότητα παρέμβασης για το το αστικό πράσινο ως πολύτιμο κοινό αγαθό.  

Πολύ ελπιδοφόρο γεγονός είναι ότι  σε όλη την Ελλάδα πολλές δημοτικές αρχές έχουν αντιληφθεί τη σημασία ύπαρξης τέτοιων ανοιχτών εφαρμογών και αξιοποιούν την εφαρμογή για να παρέμβουν, όπου οι πολίτες σημειώνουν πως χρειάζονται βελτιώσεις. Άλλοι δήμοι, όπως για παράδειγμα οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, συστήνουν την εφαρμογή στους δημότες τους.

Χιλιάδες πολίτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή, θεωρώντας πως έτσι τους δίνεται βήμα για να καταθέσουν δημόσια την άποψή τους. Αυτή τη δυνατότητα θα συνεχίσουμε να τους την προσφέρουμε, αδιαφορώντας για τους λίγους που προσπαθούν να ανακαλύψουν συνομωσίες ή ακόμα και να απαγορεύσουν στους πολίτες να καταθέσουν την προσωπική τους γνώμη.

Λίγα λόγια την αξιολόγηση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας μέσα από το WWF GreenSpaces.

Το WWF GreenSpaces διανύει ενάμιση χρόνο δημόσιας παρουσίας. Μέσα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα, περισσότεροι από 9.000 συμπολίτες σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν την εφαρμογή και έχουν αξιολογήσει περισσότερους από 1.900 μέχρι σήμερα δημόσιους χώρους πρασίνου σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

Μεταξύ των χώρων που αξιολόγησαν περιλαμβάνεται και το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Συνολικά 37 πολίτες έχουν καταγράψει την άποψη τους για τους χώρους της Νέας Φιλαδέλφειας (μόλις 4 μέσα στον τελευταίο μήνα). Ο μέσος όρος της βαθμολογίας από τους πολίτες είναι 7 με άριστα το 10. Μεγαλύτερη βαθμολογία λαμβάνει για το πράσινο (9 στα 10), μικρότερη για τις υποδομές (2,75 στα 10).

Γενικά, για να βαθμολογήσει κανείς έναν χώρο πρασίνου θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στον χώρο. Έτσι διασφαλίζουμε πως η αξιολόγηση γίνεται από τους επισκέπτες των πράσινων χώρων και όχι από χρήστες που δεν έχουν εικόνα. 

Επιπλέον, οι διαχειριστές της εφαρμογής παρακολουθούν σχεδόν καθημερινά τις αξιολογήσεις. Αν παρατηρηθούν ακραίες καταχωρήσεις (πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε σχέση με την σημερινή αξιολόγηση), οι διαχειριστές επικοινωνούν με τους χρήστες για να διαπιστώσουν τις αιτίες που οδήγησαν στις ακραίες βαθμολογίες. 

Να σημειωθεί επίσης, πως η αξιολόγηση ενός χώρου δεν είναι στατική. Οποιοσδήποτε επισκέπτης μπορεί με τη σειρά του να δώσει τη δική του βαθμολογία. Έχουμε ταυτόχρονα ζητήσει από κάθε δημοτική αρχή να μας ενημερώνει για παρεμβάσεις που πραγματοποιεί σε χώρους πρασίνου, ώστε να ενημερώνουμε με τη σειρά μας όσους έχουν αξιολογήσει ή όσους ‘ακολουθούν’ μέσα από την εφαρμογή αυτούς τους χώρους, ώστε να τους επισκεφθούν ξανά και να μπορούν να αλλάξουν με βάση τα νέα στοιχεία την αξιολόγησή τους. 

Καλούμε τέλος όλες τις δημοτικές αρχές να αντιμετωπίσουν θετικά την αξιολόγηση των πολιτών και να αξιοποιήσουν τα ευρήματα για να προβούν στις δέουσες παρεμβάσεις. Για το WWF Ελλάς, όλες οι δημοτικές αρχές είναι σύμμαχοι, μιας κι ελπίζουμε πως όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: να βελτιώσουμε τους υφιστάμενους χώρους πρασίνου, να αυξήσουμε το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο και να φέρουμε τους κατοίκους των πόλεων πιο κοντά σε αυτούς τους ζωτικής αξίας χώρους.

Το WWF GreenSpaces είναι μια πλατφόρμα ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών. Μπορείτε κι εσείς να κατεβάσετε την εφαρμογή και να δώσετε τη δική σας άποψη για τους χώρους πρασίνου που επισκέπτεστε: http://greenspaces.gr

Η απάντηση του συντάκτη:

Ούτε συνομωσίες ανακαλύψαμε, ούτε προφανώς απαγορεύσαμε στους πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους (πώς θα μπορούσε άλλωστε ένα δημοσιογραφικό κείμενο να το κάνει αυτό;), ούτε φυσικά γράψαμε πουθενά κουβέντα εναντίον της εφαρμογής. Απλά συστήσαμε προσοχή στην προβολή των αποτελεσμάτων μιας τόσο ρηχής -ακόμα- αξιολόγησης. Πολύ περισσότερο δεν συσχετίσαμε πουθενά την αξιολόγηση με σχέδια για την… καταστροφή του χώρου. Και θα συνιστούσαμε στους υπεύθυνους τύπου και ενημέρωσης της WWF (ή σε όποιον τελοσπάντων μας απαντά) να είναι περισσότερο προσεκτικοί στον τρόπο που επικοινωνούν με δημοσιογράφους, που στο κάτω-κάτω κάνουν τη δουλειά τους, φροντίζοντας να ελέγξουν δυο και τρεις φορές τις πηγές τους. Άλλωστε το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε μετά από σειρά άλλων δημοσιευμάτων που είχαν ως πηγή τους την κατάταξη που ανακοίνωσε η WWF για το Δήμο μας, χωρίς φυσικά εκεί να υπάρξει καμιά αντίδραση από την οργάνωση.

Για την ουσία της απάντησης:

  1. Στο παραπάνω κείμενο γράφεται ότι 37 πολίτες αξιολόγησαν χώρους της Νέας Φιλαδέλφειας. Πόσοι είχαν αξιολογήσει τους χώρους όταν ανακοινώθηκε η κατάταξη; (Σίγουρα τέσσερις λιγότεροι, αυτοί που έκαναν χρήση της εφαρμογής τον τελευταίο μήνα).
  2. Πόσοι αξιολόγησαν κάθε χώρο; Δεν ισχύει αυτό που κατέγραψε το ρεπορτάζ μας για 1 ή 2 άτομα ανά χώρο;
  3. Επίσης στο ίδιο κείμενο γράφεται ότι αξιολογήθηκε και το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης εννοούν την οδό Χίου; (Αυτή είναι στο βόρειο άκρο εκτός Άλσους). Ή υπάρχει και κάποια άλλη αξιολόγηση που δεν έπεσε στην αντίληψή μας; Και πόσοι ακριβώς πολίτες αξιολόγησαν το σημείο του Άλσους;

Θα θέλαμε μια πλήρη απάντηση, ώστε να είμαστε κι εμείς σε θέση να… αξιολογήσουμε την πληρότητα και την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης.

Επειδή στην ανακοίνωση υπάρχουν και απαντήσεις που αφορούν τη δημοτική αρχή της πόλης, θα ζητήσουμε και από τους αρμόδιους του Δήμου να μάθουμε πότε και με ποιο τρόπο έχει απευθυνθεί η WWF στο Δήμο, και τι ενέργειες έχουν γίνει για να ενημερωθεί η οργάνωση για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Και επειδή γνωρίζουμε ότι η WWF έχει στο παρελθόν ασχοληθεί σοβαρά με τις προσπάθειες καταπάτησης και αφαίρεσης τμημάτων του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, στηρίζοντας κινήσεις πολιτών (άρα και γνωρίζει και έχει συμμετάσχει σε σοβαρές αξιολογήσεις των ίδιων των πολιτών), θα συνιστούσαμε στους υπευθύνους της παραπάνω ανακοίνωσης να είναι πιο προσεκτικοί όταν κρίνουν την ευαισθησία οποιουδήποτε Πολίτη της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Γιώργος Κατερίνης

Υ.Γ. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε και η οποία δημοσιεύτηκε και στην πρώτη σελίδα του έντυπου ΠΟΛΙΤΗ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι εντελώς πρόσφατη και απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση του Άλσους. Αυτό επειδή δεχτήκαμε σχετικές ερωτήσεις από αναγνώστες μας, οι οποίοι αμφισβήτησαν την εικόνα και θεώρησαν ότι είναι παλιά. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να επισκεφτούν το Άλσος και να αξιολογήσουν με πραγματικά στοιχεία την κατάσταση χρησιμοποιώντας και την εφαρμογή της WWF.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *