Όταν μια «υποκειμενική» κατάταξη γίνεται σημαία

Άργησαν λίγο, αλλά βρήκαν νέο «επιχείρημα» όσοι έχουν τάξει εαυτόν στην κατασυκοφάντηση της πόλης μας και της δημοτικής αρχής. Το νέο εύρημα είναι… βαρύγδουπο: Ο Δήμος μας κατατάσσεται σε χαμηλή βαθμολογία, όσο αφορά τους πράσινους χώρους. Ναι, σωστά διαβάσατε, ο Δήμος που στα όριά του έχει ένα από τα μεγαλύτερα δάση της Αττικής και που η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι πολλαπλάσια της μέσης αναλογίας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου βαθμολογείται κάτω από τη… βάση. Αυτή η κατάταξη έγινε από μια εφαρμογή (κάτι σαν παιχνίδι, δηλαδή) στα έξυπνα κινητά, που έφτιαξε η γνωστή οργάνωση WWF και δεν ήθελαν και πολύ οι «πρόθυμοι» δημοσιογράφοι της πόλης για να την κάνουν… πρωτοσέλιδο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κατάταξη γίνεται φέτος για δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί μια ακόμα το 2016, που μάλλον είχε διαφύγει από τα… λαγωνικά της πόλης. Στη φετινή κατάταξη συμμετείχαν, σύμφωνα με την WWF, 1.700 χώροι πρασίνου σε 126 πόλεις. Την αξιολόγηση των χώρων έκαναν 9.000 πολίτες. Εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα: Πώς επελέγησαν οι χώροι; Ποιοι κάνουν αυτήν την κατάταξη; Ποιοι είναι οι… αξιολογητές; Α, γι αυτά δεν θα βρείτε στοιχεία στην κατά τα άλλα αρκετά αναλυτική έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Οι «αξιολογητές» είναι όσοι κατέβασαν την εφαρμογή στο κινητό τους και οι χώροι, όσους έτυχε να επισκεφτούν στην περιοχή τους ή αλλού. Βαθμολόγησαν σε τρεις κατηγορίες: ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, επίπεδο καθαριότητας, ποιότητα και είδος υποδομών.

Οι χώροι που αξιολογήθηκαν στο Δήμο μας είναι 19 (το 2016 είχαν αξιολογηθεί 11). Πόσοι είναι οι συμπολίτες μας που συνεισέφεραν στην αξιολόγηση των χώρων; Αν και δεν έγινε κατορθωτό να μάθουμε από την ίδια την οργάνωση, αποφασίσαμε να κατεβάσουμε εμείς την εφαρμογή, ώστε να δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα. Ε, λοιπόν, σημειώστε: οι πολίτες που αξιολόγησαν και κατέταξαν το Δήμο μας σε χαμηλή θέση είναι ένας (1) ή δυο (2) ανά σημείο! Δηλαδή, αυτή η περίφημη χαμηλή κατάταξη είναι αποτέλεσμα ενός ή δυο συμπολιτών μας(;). Τόση αντικειμενικότητα, λοιπόν, αυτή η… έρευνα!

Ένας αξιολογητής καθορίζει την κατάταξη του Δήμου…

Την έλλειψη αντικειμενικότητας την παραδέχεται έμμεσα και η ίδια η WWF, απαντώντας σε σχόλιο: «Η βαθμολογία των χώρων είναι υποκειμενική και προκύπτει από τους επισκέπτες που βρίσκονται στους χώρους και έχουν κατεβάσει το WWF GreenSpaces». Παρόλα αυτά εκδίδει πίνακες με τους πάνω και κάτω από τη… βάση Δήμους.

Υπάρχουν όμως και άλλα τρια στοιχεία που μας κάνουν να αμφισβητούμε την… αντικειμενικότητα και την επιστημονικότητα αυτής της μεθόδου:

  • Επτά χρόνια μετά τον Καλλικράτη, στην εφαρμογή της WWF εξακολουθεί και καταγράφεται ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής. Οι άνθρωποι που κατάρτισαν την εφαρμογή από πού άντλησαν τα στοιχεία τους;
  • Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, ο πιο γνωστός πράσινος χώρος σε όλη την Αττική, δεν εντάσσεται στους αξιολογηθέντες. Υπάρχει μόνο ένα σημείο (και αυτό στο όριο του Άλσους), η οδός Χίου, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Δήμος δημιούργησε μια παιδική χαρά. Πώς μπορεί να υπάρχει κατάταξη του Δήμου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της περιοχής;
  • Το πρόγραμμα της WWF έχει δυο χορηγούς – τα Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Ιωάννης Λάτσης. Ε, μαντέψτε ποιος είναι ο πρώτος σε βαθμολογία χώρος που προβάλλεται από την εφαρμογή. Σωστά μαντέψατε: το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχει πάρει… άριστα.

Η αλήθεια είναι ότι η WWF έχει φροντίσει τα… νώτα της, καλώντας τους Δήμους να την ενημερώσουν για τυχόν παρεμβάσεις που έχουν κάνει στους χώρους που έχουν αξιολογηθεί, καθώς επίσης να μην «αποθαρρυνθούν» και να αντιμετωπίσουν την κατάταξη ως «προτροπή για αλλαγές και βελτίωση». Νομίζουμε όμως ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί οι άνθρωποι της οργάνωσης στην προβολή των αποτελεσμάτων μιας τόσο ρηχής -ακόμα- αξιολόγησης. Φυσικά, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αξιολόγησης, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στους Δήμους και σε όσους ενδιαφέρονται για να αλλάξουν την όψη των πόλεων, εφόσον όμως έχουν εξασφαλιστεί κάποια αντικειμενικά κριτήρια.

Τελειώνοντας, δυο λέξεις για τους «συναδέλφους» που σπεύδουν να υιοθετήσουν οτιδήποτε γράφεται ή λέγεται κατά της πόλης: στην ίδια πόλη ζούμε και θα ζούμε, μην την πυροβολείτε! Βρείτε άλλα επιχειρήματα να κάνετε την αντιπολίτευσή σας…

Γιώργος Κατερίνης

 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *